Kineski bankari su bili kod Marića, a što su radili kod njegovog bivšeg šefa Todorića?

Foto: MFIN

MINISTAR financija Zdravko Marić jučer je primio izaslanstvo Kineske industrijske i komercijalne banke (ICBC) koje je predvodio Jiang Jianqing. Nije mu to prvi put, isti Kinezi bili su i kod njega i lani. Prema pisanju Nacionala, kineski bankar je, nakon popodnevnog susreta s Marićem, navečer posjetio njegovog bivšeg šefa Ivicu Todorića, s kojim je navodno razgovarao o kupovini Agrokora.


Na stranicama Ministarstva financija o tom susretu objavljena je kratka protokolarna vijest, koja kaže da su Kinezi već drugi put u Hrvatskoj, te da ih zanimaju infrastrukturni projekti. Iz Agrokora još uvijek čekamo potvrdu kineskog interesa.

To da jedan ministar želi pomoći svome bivšem šefu, pa vlasniku prezadužene posrnule tvrtke šalje u kućni posjet najveće kineske bankare, zvuči prilično logično. No ako uzmemo u obzir da su Rusi preuzeli kontrolu nad Agrokorom, ova vijest o kineskoj kupovini hrvatske kompanije zvuči prilično nevjerojatno.

Prvo, da je Todorić mogao osigurati kinesko financiranje, ne bi se doveo u situaciju da mu danas Sberbank predstavlja tromjesečni plan za povećanje likvidnosti.

Kinezi kupuju od Todorića, a Rusi već kontroliraju?

Drugo, ako je Kinezima do kupnje hrvatskog koncerna, bolja adresa od Kulmerovih dvora bila bi ruska banka, koja već kontrolira Agrokor. Pitanje vlasništva neće biti tako brzo riješeno, no tu Rusi i ostali vjerovnici stoje znatno bolje od Todorića. Prema dosadašnjim špekulacijama koje su procurile u medije, njemu bi na kraju moglo ostati do 20 posto vlasništva, pa ostaje nejasno koliko brzo bi se morala odviti transakcija o kojoj piše Nacional, tvrdeći da je Todorić spreman Kinezima prodati 50 posto Agrokora.

Iako informacije u javnost dolaze na kapaljku, Todorić je praktički već razvlašten. U tim okolnostima, priča o Kinezima koji su spremni isplatiti milijarde kako bi obranili Hrvatsku od Rusa zvuči poput teorije zavjere, bez obzira na njihov eventualni interes da se brzo pozicioniraju kao jak igrač na jugu EU. Puno je vjerojatnije da su poslužili za još jedan zaplet u ovom trileru u kojem Todorić pokušava dokazati da još nije sve izgubljeno.

Pročitajte više