Kinezi tvrde da njihovo cjepivo u potpunosti sprječava umiranje od koronavirusa

Foto: Epa

KINESKA kompanija Sinovac tvrdi da su podaci iz kasnije faze kliničkih ispitivanja pokazali kako je njeno cjepivo CoronaVac stopostotno učinkovito u sprečavanju hospitalizacije i smrti pacijenata s covidom-19.

Cjepivo CoronaVac je jedno od tri cjepiva koja su razvijena u Kini. Mada su ispitivanja pokazala da je učinkovito u sprječavanju smrtnosti, nije se pokazao toliko djelotvoran u suzbijanju infekcija, piše DW.

50.65% učinkovito u sprječavanju infekcija

Prema kliničkim testiranjima koja su provedena u Brazilu, CoronaVac je uspješno spriječio pojavu hospitalizacije i smrtnih slučajeva od covida-19 kod onih koji su primili cjepivo.

Također je bio 83.7% učinkovit u prevenciji slučajeva koji zahtijevaju liječenje medikamentima. S druge strane, uspio je zaustaviti samo 50.65% svih infekcija.

Testiranja provedena u Turskoj su pokazala da je cjepivo CoronaVac 91.25% učinkovito u blokiranju infekcija. Za sada nije poznato zašto se podaci o učinkovitosti prevencije zaraze razlikuju.

Za usporedbu, prijavljeno je da cjepivo BioNTech-Pfizer ima učinkovitost od 95% u sprječavanju zaraze koronavirusom, ruski Sputnjik V oko 92%, a cjepivo američke tvrtke Johnson&Johnson 66%.

Pročitajte više