Kinezi upozorili Britance: "Prestanite dolijevati ulje na vatru po pitanju Ukrajine"

Foto: EPA

Glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Ujedinjenom Kraljevstvu pozvao je tu zemlju da prestane s neutemeljenim optužbama protiv Kine i prestane dolijevati ulje na vatru po pitanju Ukrajine, navodi se u priopćenju.

U srijedu je britanski ministar obrane Grant Shapps optužio Kinu da pruža ili se priprema pružiti Rusiji smrtonosnu pomoć koju bi Moskva mogla koristiti u ratu protiv Ukrajine. Shapps nije pružio dokaze koji bi poduprli tu tvrdnju.

Dan prije, Kina i Brazil su potpisali zajedničku izjavu u kojoj pozivaju na mirovne pregovore Rusiju i Ukrajinu. U ime Kine dokument je potpisao ministar vanjskih poslova Wang Yi, a s brazilske strane svoj je potpis stavio Celso Amorim, posebni savjetnik predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve. 

Rusija nije pozvana na mirovnu konferenciju

U izjavi se navodi da obje države vjeruju kako su pregovori jedino održivo rješenje za "ukrajinsku krizu". Dvije države podržavaju međunarodnu mirovnu konferenciju koja bi "bila održana u prikladno vrijeme koje bi zajednički odredile Rusija i Ukrajina, a na kojoj bi obje strane bile ravnopravno zastupljene te vodile poštene razgovore o svim mirovnim planovima", navodi se u dokumentu.

Više desetaka drugih zemalja prijavilo se za sastanak u lipnju, na kojem Švicarska očekuje utrti put mirovnom procesu u Ukrajini. Rusija nije pozvana. Brazil i Kina također su pozvali sve relevantne strane da poštuju tri načela za deeskalaciju situacije: nema širenja bojnog polja, nema eskalacije borbi i nema provokacija bilo koje strane.

Korištenje oružja za masovno uništenje, posebice nuklearnog oružja ili kemijskog i biološkog oružja, mora se odbaciti, poručili su Brazil i Kina, dodajući u dokumentu da se "mora uložiti svaki mogući napor da se spriječi nuklearna kriza".

Pročitajte više