Kinezi uvode sulude kazne, životinje u zoološkim vrtovima umiru od gladi. Novca nema

Foto: EPA

Kineska aktivistička skupina za očuvanje divljih životinja uputila je neobičan apel početkom rujna. Fond za ugrožene vrste pozvao je volontere da doniraju hranu gladnim životinjama u zoološkom vrtu unutar parka Dongshan u sjevernoj kineskoj pokrajini Liaoning. Zoološkim vrtom upravlja lokalna vlada, za koju se tvrdi da joj ponestaje novca i da stoga ne može podmiriti svoje troškove, piše CNN.

"U parku još uvijek ima medvjedića koje treba hraniti, kobila je pred okotom i hrana joj je prepolovljena, a osoblje zoološkog vrta nije plaćeno šest mjeseci. Nadamo se da će nadležne službe obratiti pozornost na ovo pitanje", napisao je fond u objavi na svom službenom Weibo računu.

Zoološki vrt - koji ima tri sika jelena, šest crnih medvjeda, 10 alpaka i stotine majmuna i ptica - ne naplaćuje ulaz i oslanjao se na državna sredstva, ali nije primio novac šest mjeseci.

Teško stanje simptom je financijske krize s kojom se suočavaju mnoge kineske gradske i pokrajinske vlade, koje moraju smanjiti potrošnju dok se suočavaju s dugom koji je narastao tijekom pandemije covida-19 i najvećeg zabilježenog pada vrijednosti nekretnina u Kini.

Lokalne vlasti morale su potrošiti milijarde dolara na masovno testiranje i lockdowne kako bi provele kampanju predsjednika Xi Jinpinga za nultu toleranciju prema covidu. Kriza na tržištu nekretnina - koja je rezultirala naglim padom prodaje zemljišta - lišila ih je velikog izvora prihoda.

Kao rezultat toga neki se okreću izvanrednim mjerama za prikupljanje novca, uključujući kažnjavanje restorana za posluživanje krastavaca bez dozvole i vozača kamiona za prijevoz preteškog tereta.

Problemi i u zoološkom vrtu

U Wafangdianu, gradu u kojem se nalazi zoološki vrt, državni mediji Paper.cn citirao je vladinog zaposlenika koji je rekao da je financiranje odgođeno zbog "fiskalnog stresa" grada.

Videozapis koji je na internetu objavio ugledni časopis China Newsweek prikazuje rukom pisanu obavijest postavljenu unutar parka na kojoj stoji: "Nismo platili svoje osoblje šest mjeseci. Životinje nemaju hrane i uskoro će umrijeti od gladi."

CNN nije mogao neovisno potvrditi informaciju jer u zoološkom vrtu nitko nije odgovarao na pozive. Ali vijesti o gladnim životinjama postale su viralne.

Situacija u zoološkom vrtu riješena je tek kada su gradske vlasti poslale novac za plaće i hranu nekoliko dana nakon što je internetski apel privukao veliku pozornost, izvijestio je Kineski nacionalni radio.

Ali dug kineskih regionalnih vlada postaje sve veći problem za drugo najveće svjetsko gospodarstvo.

Willy Lam, viši suradnik u think tanku The Jamestown Foundation sa sjedištem u Washingtonu, procjenjuje da bi zaduživanje moglo iznositi između 9 i 12 bilijuna dolara, uključujući takozvani "skriveni dug" koji stvaraju lokalne vlasti.

Taj dug stvaraju pravne osobe koje su osnovali kineski gradovi kako bi zaobišli ograničenja zaduživanja središnje vlade u Pekingu. Često se koristi za usmjeravanje financiranja u infrastrukturne projekte.

Lam je za CNN rekao kako se čini da je situacija izvan kontrole: "Polovica prihoda koje ostvaruju lokalne samouprave koristi se za plaćanje kamata na njihov dug. Moraju koristiti sva sredstva kako bi došli do novca, zato su uvedene oštre kazne za restorane i druge tvrtke."

Kažnjavaju se restorani

U lipnju su tri restorana u Šangaju kažnjena s 5000 juana (685 dolara) jer su bez dozvole posluživali narezani krastavac na hladnim rezancima, što je izazvalo pobunu.

"Ovo je teška kazna i iz apsurdnog razloga. Zašto se okomiti na mala poduzeća koja su najslabija?", rekao je jedan korisnik na Weibu, kineskoj verziji X-a. "Gradovi čine sve što mogu kako bi ostvarili prihod", rekao je drugi korisnik: "Hoćemo li vidjeti više proizvoljnih kazni?"

U svibnju su vozači kamiona u središnjoj pokrajini Henan doveli u pitanje točnost mostnih vaga, koje se koriste za provjeru vozila i tereta, nakon što su stalno kažnjavani zbog prekoračenja ograničenja, navodi državna novinska kuća Jiemian.

Jedan se vozač požalio da je dobio 58 kazni u dvije godine, ukupne vrijednosti 275.000 juana (37.687 dolara).

Dužnosnik lokalnog odjela za promet rekao je za Jiemian da su "svi okruzi ostali bez novca" nakon tri godine pandemije: "Dakle, mi moramo pravilno provoditi zakon i nametnuti novčane kazne koje bi inače trebale biti izrečene."

Prošle su godine inspektori središnje vlade otkrili dužnosnike u južnom gradu Huizhouu koji su izmislili dokaze kako bi mogli nametnuti teške kazne kamiondžiji za odlaganje građevinskog otpada, navodi se u članku objavljenom na web-stranici središnje vlade.

Prihodi od kazni rastu

Najmanje 15 kineskih gradova izvijestilo je o 100% ili više povećanja prihoda od kazni i konfiskacija u 2021. godini, prema analizi Yuekai Securitiesa.

Južni grad Nanchang zabilježio je najveći skok takvih prihoda od 151% u odnosu na godinu prije, dok je istočni grad Qingdao prikupio najviše - 4.38 milijardi juana (600 milijuna dolara).

"Kazne su u biti potezi očaja za lokalne vlasti u fiskalnoj nevolji. Lokalne vlasti odgovorne su za većinu kineskih socijalnih usluga, ali ne mogu mijenjati porezne stope ili udjele poreza koje prikupljaju", rekao je Logan Wright, direktor istraživanja kineskog tržišta u Rhodium Groupu.

Ukupan iznos poreza koji kineska vlada prikuplja u odnosu na veličinu gospodarstva u stalnom je padu od 2015. godine. Pandemija je pogoršala stvari. Ukupni porezni prihod na svim razinama vlasti pao je 3.5% u 2022. u odnosu na prethodnu godinu, što je najveći pad otkako je Kina reformirala svoj porezni režim 1993. godine.

Čini se da je središnja vlada bila šokirana povećanjem kazni koje su odredile lokalne vlasti. Prošle je godine Peking izdao direktivu kojom se lokalnim vlastima zabranjuje nametanje "proizvoljnih kazni" radi stvaranja prihoda te je poslao inspekcijske timove da provjere pridržavaju li se direktive.

Problem nije nestao

Ali problem nije nestao. Premijer Li Qiang, koji je preuzeo dužnost u ožujku, rekao je u srpnju da će se obračunati s "proizvoljnim optužbama, proizvoljnim kaznama" za privatne tvrtke.

Kažnjavanje pojedinaca i malih tvrtki samo će naštetiti gospodarstvu i poslovnom povjerenju, a moglo bi potaknuti nezadovoljstvo središnjom vladom u Pekingu.

"Mislim da je nametanje proizvoljnih novčanih kazni malim poduzećima kako bi se nadoknadili značajni financijski nedostaci lokalnih vlasti nerazborito i potencijalno kontraproduktivno", rekao je Steve Tsang, direktor Kineskog instituta na Sveučilištu SOAS u Londonu.

Opseg financijskog stresa među kineskim lokalnim vlastima toliko je velik da "kreativni" izvori prihoda mogu pokriti samo relativno mali manjak, ističe Tsang: "Proizvoljne novčane kazne štete poduzećima i smanjuju poduzetnički duh vlasnika."

Što je još gore, to bi moglo otežati život siromašnima i potaknuti više javnog bunta protiv vlasti, rekao je Joseph Cheng, umirovljeni profesor na Gradskom sveučilištu u Hong Kongu.

Pročitajte više