Kirkilas: Hrvatska bi mogla uskoro biti pozvana u NATO

HRVATSKA bi na idućem summitu NATO-a mogla biti pozvana da mu se priključi, izjavio je u petak litavski ministar obrane Gediminas Kirkilas, a prenosi agencija France presse.

"Posve je moguće da Hrvatska bude pozvana da se priključi NATO-u na njegovu idućem summitu", rekao je Kirkilas nakon sastanka u Vilniusu s hrvatskim ministrom obrane Berislavom Rončevićem, dodaje agencija.

Za taj summit još nije određen datum ni mjesto održavanja, no prema izvorima iz Bruxellesa vjerojatno će se održati krajem 2006. ili početkom 2007. godine.

Kako je priopćilo Ministarstvo obrane RH, na sastanku u Vilniusu razgovaralo se o sadašnjoj bilateralnoj obrambenoj suradnji, mogućnostima za njezino unapređenje te situaciji u jugoistočnoj Europi gdje Litva vidi Hrvatsku kao čimbenika sigurnosti.

Nakon sastanka potpisan je Sporazum o bilateralnoj obrambenoj suradnji.

Litva, nova članica NATO-a, njime se obvezala da će pomagati Hrvatskoj u njezinim naporima da se približi Sjevernoatlantskom savezu.

"Spremni smo podijeliti naše iskustvo s Hrvatskom i ponuditi joj pomoć, što uključuje obuku časnika na Baltičkom vojnom učilištu", rekao je litvanski ministar obrane.



Pročitajte više