Klasićeva serija o NDH na HRT-u imala prosječnu gledanost od 13.67%

Screenshot: HRT

DOKUMENTARNA serija NDH, čije je prikazivanje na HTV1 završilo u ponedjeljak, imala je prosječnu gledanost od 13.67 posto SHR-a (share) - postotka gledatelja koji su u tom trenutku bili pred svojim malim ekranima, doznaje se s javne radiotelevizije.

Prva od ukupno 12 epizoda serije NDH, autora povjesničara Hrvoja Klasića, bila je prikazana u elitnom terminu na HTV-u 1 iza 20 sati u ponedjeljak 20. rujna, na početak emitiranja ovogodišnje jesenske sheme HRT-a, a ujedno je bila najgledanija sa 16.42 posto sharea.

Šest godina se čekalo na emitiranje

Početak prikazivanja NDH, ugovoren još prije šest godina, bio je obilježen istupima Klasića, koji je poručio kako je seriju HRT trebao puno ranije emitirati, dok su s HRT-a odbacivali navode o "bunkeriranju".

"Svakom režiseru je valjda najveća čast kada mu film i serija završe u bunkeru, to je ujedno najbolja reklama. Neću sada ulaziti u to što se točno dogodilo, samo znam da je ova serija morala biti puno prije završena. Ali nije, i to ne zbog nas kao ekipe, i da je morala puno prije biti prikazana. I opet, ne zbog nas, nego zbog HRT-a", kazao je Klasić Hini.

S druge strane, tadašnji v.d. ravnatelja programa HRT-a Renato Kunić demantirao je medijske napise o "bunkeriranju" tog dugoočekivanog projekta.

"Nikad nijedna emisija tijekom mog mandata ravnatelja programa i mandata mojih kolega urednika nije završila u bunkeru. Općenito, ideja bunkeriranja sadržaja pripada nekim drugim vremenima", ustvrdio je Kunić.

Serija ima 2 sata materijala iz Hrvatskog slikopisa

Rekao je kako je serijal NDH čekao na emitiranje iz više razloga, primjerice i zato što se za 12 epizoda morao naći adekvatan termin jer je to značilo tri mjeseca emitiranja u tjednom ritmu.

No Klasić i HRT složili su se da je to dugoočekivani projekt, u kojem je o NDH u dvanaest epizoda govorilo tridesetak doktora znanosti i povjesničara, a bio je i ilustriran s više od dva sata filmskog materijala o NDH iz Hrvatskog slikopisa, otkupljenog od Jugoslavenske kinoteke.

Pročitajte više