Klaus Dieter Martin: Tužit ću Agenciju za zrakoplovstvo zbog štete od 22,5 milijuna eura

Foto: Index, Goran Stanzl/Pixsell

DIREKTOR European Coastal Airlinesa (ECA) Klaus Dieter Martin u razgovoru za Poslovni dnevnik najavio je tužbu protiv Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (CCAA) zbog, kako tvrdi, štete od 22,5 milijuna eura koliko je, tvrdi dalje, iznosilo njihovo ulaganje u projekt.

Martin je ustvrdio kako je uništenje njegova projekta namjerno i tempirano te da ima stručnjake koji će potvrditi njegovu priču da su njegovi zrakoplovi bili ispravni. U razgovoru je optužio i "pojedine medije da su bili plaćeni kako bi objavili tekstove protiv kompanije i njega." Naravno, nije potrebno napominjati da Index koji je objavom serije članaka o ECA-u spasio ljudske živote, ni za što nije bio plaćen.

Što smo objavili i dokazali?

Index je utvrdio sigurnosne propuste kod održavanja aviona i nakon opsežnog istraživanja objavio tekst sredinom kolovoza prošle godine. Objavili smo dokaze o izuzetno opasnom i lošem održavanju hidroaviona kojima je ECA (po svojim podacima) dnevno prevozila i do četiri stotine putnika. Nakon toga, Agencija je provela inspekcijski nadzor i prizemljila cijelu flotu ECA te im oduzela licence.

Vlasnik kompanije Klaus Dieter Martin uvjeravao je javnost da je riječ o administrativnim zaprekama.

Jednu je tužbu protiv Agencije ECA podnijela već u listopadu prošle godine, ona se svodila na osporavanje nalaza i njihova utjecaja na sigurnost, a tražili su odštetu od 5,5 milijuna kuna koliko im, tvrde, iznosi šteta pričinjena u kolovozu i rujnu.

Pročitajte više