Osnivač skupa moćnika u Davosu nakon više od pola stoljeća odlazi s čela WEF-a

Foto: EPA

Klaus Schwab, osnivač Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), podnijet će ostavku na mjesto njegovog izvršnog predsjednika, prenosi Financial Times. 86-godišnjak je proveo više od pola stoljeća na čelu poznate svjetske poslovne konferencije.

Schwab je predsjedao godišnjim okupljanjem u švicarskom skijalištu Davos otkako ga je osnovao 1971., pretvorivši ga u izuzetno profitabilno poduzeće, u vlasništvu dobrotvorne zaklade, s godišnjim prihodom od 500 milijuna eura. Prema najavi, Schwab bi se trebao povući u siječnju sljedeće godine. 

Børge Brende, predsjednik izvršnog odbora WEF-a i bivši ministar vanjskih poslova Norveške, trebao bi preuzeti dužnost. "Organizacija je prolazila kroz planiranu evoluciju upravljanja od organizacije kojom upravlja osnivač do one u kojoj predsjednik i upravni odbor preuzimaju punu izvršnu odgovornost", poručili su iz WEF-a. 

U zadnje vrijeme se spominje preseljenje konferencije

Schwab je pomogao transformirati WEF od skromnih početaka kao konferencije za europske gospodarstvenike koji razmjenjuju strateške ideje koje podupire Europska komisija u konferenciju na kojoj sudjeluju glavni izvršni direktori, bankari i kreatori politike.

Na posljednjem okupljanju početkom ove godine forum je privukao više od 50 šefova država uključujući argentinskog predsjednika Javiera Mileija, kreatore politike uključujući čelnicu Europske središnje banke Christine Lagarde te desetke poslovnih čelnika uključujući Jamieja Dimona iz JPMorgana i Satya Nadellu iz Microsofta.

Schwab, strojarski inženjer rođen u Njemačkoj, utemeljio je konferenciju dok je radio kao profesor na Sveučilištu u Ženevi. Na meti klimatskih aktivista, populista i antikapitalista, konferencija se nedavno borila zadržati svoju privlačnost jer geopolitičke napetosti i protekcionizam uništavaju njezinu proglobalizacijsku mantru.

Odnosi WEF-a s Davosom su sve zategnutiji. Grad planira sljedećeg mjeseca održati referendum koji bi mogao oštro ograničiti broj ljudi koji prisustvuju konferenciji. Schwab je zaprijetio da će konferenciju premjestiti na drugo mjesto, ukazujući na uspjeh njezinog okupljanja u Singapuru tijekom pandemije koronavirusa.

Pročitajte više