Klimatske promjene utječu na širenje kolere

VEZE između klime i epidemija kolere, velikog zdravstvenog problema u mnogim dijelovima svijeta, postala je jača posljednjih desetljeća, upozorili su američki znanstvenici.

Prije više od tri godine međunarodna skupina stručnjaka otkrila je da El Nino, glavni uzročnik promjene klime, utječe na cikluse izbijanja kolere.

´Znali smo da El Nino utječe na pojavu kolere, no pokazalo se da je njegova uloga danas još veća´, izjavila je dr. Mercedes Pascual, profesorica ekologije i evolucijske biologije na godišnjem sastanku Američkoga društva za promicanje znanosti.

Studija je pokazala da je ta veza najjača pri pojavama El Nina. Kolera se širi nakon toplih, a povlači nakon hladnih razdoblja.

´Uzme li se u obzir da će El Nino u budućnosti postati još izraženiji, razumijevanje njegova utjecaja na bolest bit će vrlo važno´, rekla je Pascual.

Pascual ističe da je njezina studija samo jedan primjer kako načela i metode ekologije i evolucijske biologije pomažu u razumijevanju bolesti.

Tako se, primjerice, znanstvenici koriste metodama praćenja kretanja stanovništva ili životinja za istraživanje širenja bolesti, kao što je bjesnoća.

Pročitajte više