Kliški pedofil i bivši djelatnik SIS-a špijunirao Bajića i Ostojića

PRETRAGOM kuće Drage Bašića, umirovljenog pripadnika bivše Sigurnosno izvještajne službe osumnjičenog za pedofiliju, djelatnici PU splitsko-dalmatinske pronašli su početkom rujna mnoštvo obavještajne dokumentacije s oznakom "državna tajna" te niz materijala o Ranku Ostojiću, bivšem ravnatelju policije, Glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, te Anti Belaku, bivšem načelniku Kriminalističke policije PU Splitsko-dalmatinske, piše Feral Tribune.

Dio dokumentacije starijeg je datuma i vjerojatno ga je Bašić donio iz arhiva SIS-a kada je napustio službu, dok je dio novijega datuma i upućuje na zaključak da je Bašić bio dio paraobavještajnih struktura koje su, za zasad nepoznatog nalogodavca, "obrađivali" navedene osobe. Bašića je na vezi, tvrdi Feral Tribune, držao Milan Perkušić, zaposlenik splitskog ogranka Sigurnosno-obavještajne agencije.

Feral je prije nekoliko godina pisao o Perkušiću kada su otkrili kako je on koristio pseudonim Ivica Maleš u akciji zagorčavanja života Mirku Graorcu, nekadašnjem splitskom prometnom policajcu koji je u Splitu optužen i osuđen kao čuvar u zloglasnom srpskom logoru Manjača. Graorac je u svojim iskazima opisivao kako ga je dotični Maleš udarao i verbalno ponižavao, a Feral je otkrio da je Ivica Maleš zapravo bio skupni pseudonim splitskih tajnih agenata kojim se tijekom "obrade" Graorca koristio Perkušić.

Policija prikriva obavještajni skandal

To nije utjecalo na Perkušićevu obavještajnu karijeru, a nakon što je 2000. godine koalicija šest stranaka preuzela državnu vlast od HDZ-a, Perkušić je postao šef splitske ispostave SOA-e. Kasnije je maknut s toga mjesta, ali je ostao u službi, a sada je "stradao" zbog veze s Bašićem, veze koju mu SOA ovoga puta nije htjela oprostiti.

Prema podacima koje je Feral dobio iz izvora bliskih Sigurnosno-obavještajnoj agenciji, Bašić je, osim s Perkušićem, bio u kontaktu s još jednim bivšim zaposlenikom SOA-e, koji je prije nekoliko godina, kao kadar Franje Tureka, bivšeg šefa SOA-e, prekomandiran na carinu. Nadalje, dokumenti pronađeni u njegovoj kući ukazuju i da je Bašić kontaktirao s novinarima zagrebačkog tjednika poznatog po bliskim odnosima s prominentnim hrvatskim mafijašima.
 
Podsjetimo, Bašić je uhićen u kafiću "Belfast" u Klisu te je nakon policijske obrade prebačen u Bjelovar, jer je počinio djela na štetu djece iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Prema objavljenim napisima, Bašić je pred sutkinjom u Bjelovaru priznao kako je od djece tražio da mu mobitelom šalju poruke i snimke intimnih dijelova tijela kako bi se samozadovoljavao. Žrtve osumnjičenog su osmogodišnji dječak, djevojčice od 11 i 12 godina, te 16-godišnjakinja.

Policija, međutim, ni tada, ni kasnije nije informirala o ostalim nalazima do kojih je došla pri pretrazi Bašićeva doma.

Bašiću najzanimljiviji Bajić i Ostojić

Feral saznaje da se dio materijala zaplijenjenih kod Bašića odnosi se na Operativnu akciju Haag, službeno osmišljenu radi pomoći haškim optuženicima. Radi se o akciji kojom je rukovodio Markica Rebić i u kojoj su sudjelovale hrvatske obavještajne strukture, a pretvorila se u opstrukciju suradnje s Haagom i dijelom u prikrivanje haških optuženika. 

U Bašićevu kućnom arhivu nađeni su materijali o Mladenu Bajiću prikupljani tijekom prvog suđenja optuženima za zločine u Lori, dok je Bajić bio Županijski državni odvjetnik u Splitu te opsežan dosje o Ranku Ostojiću. Bašiću i njegovim suradnicima Ostojić je bio posebno zanimljiv, jer su prikupljane informacije o cijelom njegovu životu, čak se pokušavalo utvrditi je li sumnjičen za zlostavljanje djece dok je prije više od 20 godina vodio splitske izviđače.

Također, iz zaplijenjenih materijala vidljivo je da se u posljednje vrijeme skupina posvetila raznim oblicima denuncijacija Ostojića, pa su ispisivali i na razne adrese slali anonimne dopise u kojima tvrde da je sklon korupciji, a predbacuju mu i osnivanje tajne ekipe; skupine policajaca koja mu je pomogla u lociranju i hapšenju Ivice Rajića.
 
Splitski tjednik kritizira rad policije koja je medijima "promptno doturila" informacije o Bašićevim pedofilskim sklonostima s preciznim navođenjem detalja njegovih kontakata s djecom, dok je zatajila da se u pozadini pedofilskog skandala krije onaj obavještajni.

Tko je Bašićev nalogodavac?

Pravo pitanje jest odakle Bašiću informacije o ljudima koji su bili ili još uvijek jesu među značajnijim polugama sustava, kako je moguće da se jedna marginalna, umirovljena osoba iz provincije domogne materijala označenih najstrožim oznakama tajnosti, a da se nikomu to ne učini sumnjivim, da nitko ne primijeti odnošenje dokumenata s mjesta gdje bi trebali biti pohranjeni. Još važnije bit će saznati tko je naručivao materijale, za koga su oni rađeni i koliko je ljudi surađivalo s Bašićem. Upućeniji smatraju kako je nemoguće da je Bašić bez ičije pomoći vodio nekakve zahtjevnije obrade i prikupio pronađenu dokumentaciju.

Perkušićevo umirovljenje pokazuje da je interesa za informacijama prikupljanima u obavještajnom podzemlju bilo i u "nadzemnim" obavještajnim strukturama. Veza sa spomenutim tjednikom ukazuje na sasvim realnu mogućnost da su krivotvorine iz kliškog obavještajnog laboratorija već dolazile u javnost.

Čišćenje hrvatskog obavještajnog sustava od ostataka tuđmanizma čini se tako velikim poslom da njegove dimenzije graniče s uzaludnošću, zaključuju Feralovci.

J.Da.
Foto:I.L.

Pročitajte više