Klub HIP-a za proglašenje gospodarskog pojasa

KLUB zastupnika HIP-a zalaže se za proglašenje gospodarskog pojasa, dok Vladin prijedlog odluke o proglašenju ribolovno-ekološke zone smatra izostankom hrabrosti i nesluhom za hrvatske nacionalne interese.

Ljerka Mintas-Hodak, nezavisna zastupnica koja je pristupila Klubu HIP-a, na današnjoj je konferenciji za novinare kazala da je Vlada pokazala nesposobnost u zaštiti vitalnih nacionalnih interesa i prakticiranju prava Hrvatske koja proizlaze iz međunarodnih konvencija.

"Proglašenje ribolovne zone loše je rješenje za Hrvatsku jer Vlada nije iskoristila diplomatske mehanizme pregovaranja za proglašenje gospodarskog pojasa, zbog čega je Hrvatsku dovela u inferioran položaj", istaknula je.

Stoga je Vlada morala imati hrabrosti i proglasiti gospodarski pojas, jer će Hrvatska, drži Mintas-Hodak, ionako biti izložena pritiscima.

Predsjednik HIP-a Miroslav Tuđman također je uvjerenja o nužnosti proglašenja gospodarskog pojasa, bez obzira na to, kako je rekao, što je Vlada lošim pripremama već naštetila nacionalnim interesima.

"Unutarnja i vanjska politika aktualne vlasti puca po šavovima jer nije uspjela prepoznati ni definirati nacionalne interese, a zbog toga niti ciljeve i strategije gospodarskog razvoja", naglasio je Tuđman, dodavši da se oko ključnih interesa mora postići konsenzus svih političkih snaga.

Pročitajte više