Knin: Proslavljena 60. obljetnica oslobođenja Dalmacije od fašizma

Na proslavi 60. obljetnice oslobođenja Dalmacije od fašizma, održanoj danas u Kninu, potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Vinko Šunjara izrazio je potporu hrvatskoj Vladi i premijeru Ivi Sanaderu u nastojanjima da Hrvatsku utemelje kao antifaštičku državu.

Šunjara je istaknuo kako od hrvatske države očekuje da sudionike narodnooslobodilačke borbe, koja je, kako je rekao, bila pravedna, oslobodilačka i bez alternative, izjednači u pravima s braniteljima Domovinskog rata, a organizacije antifašističkih boraca Hrvatske tretira i financira jednako kao braniteljske udruge.

Svečanost je - u organizaciji Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Šibensko-kninske županije i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske - održana u Domu Oružanih snaga u Kninu, a nazočni su bili predstavnici antifašističkih organizacija iz Dalmacije, te županijski i gradski čelnici i predstavnici političkih stranaka.

Knin je oslobođen od fašizma 4. prosinca 1944., a bitka za Knin, rekao je na današnjoj svečanosti potpredsjednik SABA, posljednja je i najveća u oslobađanju Dalmacije.

"U oslobađanju Knina sudjelovale su uglavnom jedinice 8. dalmatinskog korpusa, oko 34.000 boraca. Poginulih je bilo 677, nestalih 126, a 2439 boraca je ranjeno.

Bili su to najveći gubitci partizanskih snaga u borbama za oslobađanje područja od Dubrovnika do Zadra, rekao je Šunjara i dodao kako je od 600.000 stanovnika, koliko je Dalmacija imala 1941., njih 100.000 sudjelovalo u narodnooslobodilačkoj borbi.

U povodu Dana oslobođenja Knina od fašizma i 60. obljetnice oslobođenja Dalmacije, predstavnici antifašističkih organizacija položili su vijence na spomenik poginulim borcima 8. dalmatinskog korpusa na brdu Spasu te hrvatskim braniteljima kod glavnoga križa na kninskome groblju.

(Hina) xžpod ymc

Pročitajte više