knjiga "probudi se svijete" Drage Štambuka o stradanju Vukovaru

Dvojezična zbirka političkih eseja Drage Štambuka "Probudi se svijete Wake up the World", napisanih u inozemstvu u povodu obljetnice pada Vukovara, predstavljena je večeras u Zagrebu, dan uoči okupacije toga grada 1991.

Štambuk je pozdravio majke Vukovara, grada "koji je simbol i sveto mjesto hrvatske povijesti", podsjetivši da njihove patnje nisu umirene ni 12 godina nakon stradanja.

Obrana Vukovara bila je majka svih bitaka i taj grad je žrtvovao sebe da bi spasio Hrvatsku, kazao je.

Zapitao je zašto se Vukovar ne obnavlja brže, zašto se izbjeglice ne vraćaju, gdje je velika zaklada koja bi sve to omogućila.

Predstavljač, slovački veleposlanik u Hrvatskoj Jan Petrik, kazao je da Česi i Slovaci danas slave 14 godina pada komunizma te da Štambuk pokazuje da svijet ne može živjeti rascjepkano.

Svijet dijelimo svi sa svima, o čemu svjedoče Vukovar i New York i zato ne pitaj komu zvono zvoni - uvijek zvoni tebi, kazao je Petrik.

Nakladnik "Stiha" Marijan Boršić otkrio je da je knjiga priređena za desetak dana i danas se pojavila iz tiska. Tekstovi su izvorno nastali ne engleskom jeziku i premda su opori od međunarodne politike, oni su poetični i izazov za prevoditelja, kazao je Boršić.

(Hina) iluc mć

Pročitajte više