Koalicijski partner Angele Merkel kaže kako vjeruje da će riješiti spor oko migranata

Foto: Hina/ EPA

NJEMAČKI ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer u srijedu kasno navečer kazao je kako njegovi bavarski konzervativci neće pokušati srušiti njemačku koalicijsku vladu ili svrgnuti njemačku kancelarku Angelu Merkel i izrazio je optimizam u pogledu rješavanja unutarnjemačkog spora oko migrantskog problema.

Seehofer, vođa Kršćansko-demokratske unije (CSU), rekao je njemačkoj televiziji da će konstruktivno raditi s Merkel i da se mogu pronaći rješenja koja bi zadovoljila CSU koji pokušava ponovno prije sljedećih regionalnih izbora u listopadu privući glasače koje je odvukla ultradesna stranka Alternativa za Njemačku.

Merkel i Seehofer spore se oko njegova plana da ako se na razini Europske unije ne postigne "neki prihvatljiv plan", počne odbijati tražitelje azila na njemačkoj granici ako su se prije toga registrirali u nekoj drugoj zemlji Europske unije.

Spor je gurnuo veliku njemačku koaliciju sklopljenu prije samo tri mjeseca u krizu i oslabio konzervativnu čelnicu koja je gotovo 13 godina na funkciji premijerke pa sada njemački dužnosnici nastoje grčevito postići dogovore s pojedinačnim zemljama EU-a.

"Volja postoji"

Merkelini koalicijski partneri opisali su stanje kao vrlo ozbiljno nakon četverosatnih koalicijskih pregovora u utorak navečer, no Seehofer je ipak upozorio da se koalicija ne otpisuje tako brzo.

"Vrlo sam optimističan da ćemo to riješiti", kazao je za ARD u srijedu kasno navečer. "Ne mogu to jamčiti, no čvrsta volja postoji." Odbio je odgovoriti na ponavljano pitanje što će se dogoditi ako Merkel ne osigura na summitu EU-a prihvatljivo rješenje.

Ministar financija Olaf Scholz kazao je za ZDF kako vjeruje da se kriza može riješiti i da je Seehofer već ublažio svoje stajalište na drugom spornom pitanju, migrantskim centrima u Njemačkoj, i sad prihvaća da ih svaka od 16 saveznih njemačkih država može uspostavljati po vlastitu nahođenju.

Njemački dužnosnici nadaju se da će dobiti potporu unutar EU-a za bolje upravljanje sekundarnom migracijom jer većina migranata koji legaliziraju svoj boravak u nekoj zemlji Unije želi na kraju otići u Njemačku.

CSU vrši pritisak na Merkel da postigne dogovor unutar EU-a ili barem bilateralne dogovore s Grčkom i Italijom.

List Financial Times izvijestio je u srijedu navečer da je Grčka spremna sklopiti bilateralni sporazum s Njemačkom o lakšem povratku tzv. sekundarnih migranata.

Bavarski konzervativci sastaju se u nedjelju kako bi razmotrili je li EU postigao napredak po pitanju migranata.

Pročitajte više