U Parizu kod Eiffelovog tornja ubijen turist, dvoje ozlijeđeno. Napadač imao čekić

Foto: EPA

Muškarac je poginuo, a još dvoje ljudi ozlijeđeno je u napadu nožem i čekićem na ulici u središtu Pariza. Francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin rekao je da je napadač ciljao turiste oko Quai de Grenelle, nedaleko od Eiffelovog tornja. Dodao je da je uhićen 26-godišnji francuski državljanin otprije poznat sigurnosnim službama.

 

Osumnjičeni je prišao turističkom paru i nasmrt izbo njemačkog državljanina, rekao je. Muškarca je potom lovio, a onda čekićem napao druge dvije osobe prije nego što je zaustavljen elektrošokerom i uhićen. Ozlijeđene je zbrinula hitna pomoć.

Darmanin je rekao da je navodni napadač uzvikivao "Allahu Akbar", što na arapskom znači "Bog je velik", a kasnije je rekao policiji da je uznemiren jer "toliko muslimana umire u Afganistanu i Palestini".

Dodao je da je osumnjičenik 2016. osuđen na četiri godine zatvora zbog planiranja zasebnog napada i da je bio na popisu francuskih sigurnosnih službi. Također se zna da je muškarac patio od psihijatrijskih poremećaja, rekao je Darmanin.

Ured tužitelja za borbu protiv terorizma rekao je da je preuzeo istragu. Na X-u, nekadašnjem Twitteru, francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je sućut svima onima koji su pogođeni "terorističkim napadom" i zahvalio hitnim službama na njihovoj reakciji. "Nacionalno protuterorističko tužiteljstvo bit će odgovorno za rasvjetljavanje ovog slučaja kako bi pravda bila zadovoljena u ime francuskog naroda", rekao je.

Pročitajte više