Kod Imotskog upucan i ubijen bjeloglavi sup

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U TIJEKU je policijsko istraživanje tko je prošlog tjedna kod Imotskog pucao i prostrijelio nogu bjeloglavom supu koji je bio zbrinut, ali je ta strogo zaštićena i najveća hrvatska ptica zbog ozljeda uginula. Splitsko-dalmatinska policija je objavila kako je njezinim kolegama iz Postaje granične policije Imotski jučer dojavljeno da je na području Vinjana Donjih bio pronađen ozlijeđeni bjeloglavi sup.

Ptica je pronađena prošlog četvrtka i zbrinuta u specijaliziranom centru, ali je dva dana kasnije uginula.

Utvrđeno je kako je ptica imala prostrjelnu ranu noge, pa su iz policije najavili da će o svemu obavijestiti mjerodavno tužiteljstvo te da provode kriminalističko istraživanje ovoga događaja. 

Inače, bjeloglavi sup najveća je ptica u Hrvatskoj, grabljivica koja pripada porodici jastrebova i strvinara, a kako se već dugotrajno i kontinuirano vodi borba za opstanak te vrste, strogo je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode.

Poznata je kao "mrtvojeduća" životinjska vrsta, odnosno grabljivica koja ne lovi niti ubija životinje, nego se hrani mrtvim plijenom, uglavnom jedući strvine ovaca. Zato je smatraju i svojevrsnom "higijeničarskom službom" jer sprječava eventualne zdravstveno-higijenske probleme, što je i osnovni ekološki razlog njezine zaštite.

U Hrvatskoj ih se može naći jedino na području Kvarnera, a najviše ih se ugnijezdilo na otoku Cresu i njihova populacija broji stotinjak parova.

Osim uz specijalnu dozvolu, svim osobama zakonom je zabranjen svaki pristup unutar zone bjeloglavih supova, osim domaćem stanovništvu ako unutar zone ima zemljište u vlasništvu, no i tim je osobama strogo zabranjen pristup rubovima litica s kopnene strane.

Pročitajte više