Kod Praga iskopana tajnovita drevna struktura starija od Stonehengea i piramida

Foto: IAP

ARHEOLOZI su u blizini Praga otkrili ostatke građevine iz kamenog doba koja je starija od Stonehengea, pa čak i od egipatskih piramida - zagonetni kompleks poznat kao rondela.

Za sada još uvijek nije poznata točna svrha ove strukture stare gotovo 7000 godina, no možda ju je lokalna poljoprivredna zajednica iz tog perioda koristila kao neku vrstu okupljališta.

Radi se velikom krugu promjera 55 metara, odnosno otprilike koliko je visok Kosi toranj u Pisi. Mada se ne zna puno o graditeljima, stručnjaci smatraju da su pripadali kulturi linearne keramike koja je cvjetala između 4900. i 4400. godina prije Krista, rekao je za Live Science arheolog Jaroslav Ridky, glasnogovornik Instituta za arheologiju Češke akademije znanosti (IAP).

"Poznavanje gradnji rondela protezalo se na više arheoloških kultura"

Znanstvenici su prvi put saznali za rondelu u Vinoru 1980-ih, kada su građevinski radnici postavljali cjevovode za plin i vodu, ali su nova iskopavanja prvi put otkrila cijelu strukturu. Do sada su arheolozi na tom području pronašli fragmente keramike, životinjske kosti i kameno oruđe.

Žitelji linearne kulture poznati su po izradi okruglih predmeta. Njihova sjedilačka poljoprivredna naselja, smještena na raskrižju današnje Poljske, istočne Njemačke i sjevera Češke, sastojala su se od nekoliko duguljastih kuća; pravokutnih struktura u koje je moglo stati 20 do 30 ljudi.

"Poznavanje gradnji rondela protezalo se na više arheoloških kultura. Njih su podizale različite zajednice diljem srednje Europe", naveo je Ridky.

Rondele su postale posebice zamjetljive prije nekoliko desetljeća, kada su se arheolozi počeli koristiti fotografijama snimljenim iz zraka. Ridky navodi da se radi o "najstarijim dokazima arhitekture u cijeloj Europi".

Gledane odozgo, ove se strukture sastoje od jednog ili više širokih, kružnih udubljenja s nekoliko praznina koje su služile kao ulazi. Unutarnji dio svake rondele vjerojatno je bio obložen drvenim štapovima. Mada je jasno da su ovakve građevine bile izuzetno popularne u kasnom neolitiku, još uvijek nije poznata njihova točna funkcija.

Zvjezdarnica, kalendar ili okupljalište?

1991. je u Njemačkoj pronađena najranija poznata rondela, koja je također bila povezana s kulturom linearne keramike. Njen promjer iznosi 75 m i imala je dvostruku drvenu ogradu i tri ulaza. Budući da dva ulaza odgovaraju izlasku i zalasku sunca tijekom zimskog i ljetnog solsticija, jedno od tumačenja za rondelu u Njemačkoj jest to da je ona imala svrhu "zvjezdarnice" ili neke vrste kalendara.

No Ridky je više sklon općenitijoj interpretaciji strukture u Vinoru, napominjući da "rondele vjerojatno kombiniraju nekoliko funkcija, s time da je najvažnija ona društveno-ritualna". Dodaje da su rondele vjerojatno građene kao okupljališta za veći broj ljudi; možda u svrhu obilježavanje događaja važnih za zajednicu, poput obreda odrastanja, astronomskih pojava ili ekonomske razmjene.

S obzirom na to da su ljudi koji su gradili rondele koristili samo oruđe od kamena, njihova veličina je stvarno impresivna. Najčešće imaju promjer od oko 60 m, što je pola duljine nogometnog igrališta. No, arheolozi ne znaju puno o samim graditeljima jer je do sada pronađeno vrlo malo predmeta koji bi mogli pružiti više informacija o tome kako je izgledao njihov način života prije sedam tisućljeća.

Pročitajte više