Kod Rijeke pokosio HAC-ovo vozilo i ubio radnika. Dobio godinu i 9 mjeseci zatvora

Marinko Bojanić (66) osuđen je na godinu dana i devet mjeseci zatvora zbog toga što je u studenom 2022. godine kod čvora Orehovica na autocesti Rijeka - Zagreb kamionom skrivio tešku prometnu nesreću u kojoj je jedan djelatnik HAC-a poginuo, a drugi teško ozlijeđen.

Nepravomoćnu presudu donijelo je vijeće Županijskog suda u Rijeci pod predsjedanjem suca Domagoja Vučkova, piše lokalni riječki portal Burin

Kamionom pokosio ophodarsko vozilo, HAC-ov radnik poginuo, drugi teško ozlijeđen

Podsjetimo, Hvaranin je tešku prometnu nesreću skrivio 9. studenog 2022. godine oko 21.55 nekoliko stotina metara od čvora Orehovica. U tom periodu dionica riječke obilaznice upravo se zatvarala zbog radova, a Bojanić je Mercedesom Actros, splitskih registracija, u vlasništvu hvarske firme Žuvela vozio desnom od tri prometne trake.

Utvrđeno je da je vozio brzinom od 85 km/h iako je ograničenje u tom trenutku bilo 40 km/h, a do nesreće je došlo kada se krenuo prestrojavati iz desne u središnju traku. 

Nije imao dovoljno razmaka od vozila HAC-a ispred sebe i unatoč kočenju nije uspio izbjeći nalet već je frontalno kamionom udario u priključno vozilo, s pločama i treptačima te svjetlećim usmjeravajućim strelicama.

Priključno vozilo cestara odbačeno je uslijed udara na lijevu stranu, na zaštitnu ogradu koja razdvaja suprotne vozne trake obilaznice, a potom je Bojanićev kamion udario stražnji dio HAC-ovog malog kamiona kojim je upravljao 55-godišnjak.

HAC-ov kamion je odbačen udesno, pa se prevrnuo na bok. Poginuo je 38-godišnji ophodar ceste koji se nalazio na platformi, na stražnjem dijelu prikolice ophodarskog vozila, postavljajući u tom trenutku prometnu signalizaciju, u tom slučaju - čunjeve. Zadobio je višestruke teške ozljede od kojih je preminuo na mjestu nesreće, dok je vozač HAC-ovog vozila, njegov kolega, bio teško ozlijeđen.

Olakotna mu okolnost što je bio u Domovinskom ratu

Bojanić, sada umirovljenik, priznao je krivnju i izrazio žaljenje, a njegov odvjetnik je pred vijećem ukazao na niz olakotnih okolnosti svog klijenta. Sud je uzeo u obzir niz olakotnih okolnosti, a najviše iskreno priznanje krivnje uz izraženo kajanje, iskazano žaljenje obitelji smrtno stradalog, izraženog i u pismenom obliku, rečeno je na presudi, piše Burin.

Olakotnim mu je cijenjena i dosadašnja neosuđivanost, dob od gotovo 67 godina, narušeno zdravlje i činjenicu da je bio sudionik Domovinskog rata, i to još u začetku, od listopada 1991. godine, naveo je sud.

Sud mu je, stoga, smanjio kaznu ispod zakonskog minimuma. Naime, piše Burin, za kazneno djelo za koje se tereti predviđena je kazna od tri do 15 godina zatvora. Sudsko vijeće zaključilo je da u svojoj ukupnosti postoje naročite olakotne okolnosti koje opravdavaju ublažavanje kazne te izricanje blaže kazne od propisane, što je omogućeno i predviđeno hrvatskim Kaznenim zakonom.

Presuda, valja napomenuti, nije pravomoćna te ostaje vidjeti hoće li žalbu podnijeti Državno odvjetništvo.

Pročitajte više