Kod Zadra ulovili više od 200 kila morskih krastavaca, policija im ih je oduzela

Foto: PU zadarska

JUČER oko 18:30 u mjestu Ljubač kod Zadra, policajci zadarske pomorske i aerodromske policije zatekli su dva hrvatska državljanina u dobi od 40 i 50 godina s preko 200 kilograma morskih krastavaca.

Krastavce su nosili u plastičnim kantama

Policajci su ih zatekli kako s brodice iznose 12 plastičnih kanti s morskim krastavcima koje su stavljali u vozilo.

Kila morskih krastavaca stoji 500 kuna

Provedenim daljnjim kriminalističkim istraživanjem u suradnji s nadležnom inspekcijom utvrđeno je da su njih dvojica istog dana, nešto ranije kod otočića Sikavac u akvatoriju Ljubačkog zaljeva, koristeći se ronilačkom opremom, iz mora izlovili ukupno 202 kilograma morskih krastavaca.

Također je utvrđeno da obojica ne posjeduju potrebite dozvole (povlasticu za gospodarski ribolov), a isto tako da su krastavce iz mora sakupljali za vrijeme dok je na snazi lovostaj/zabrana izlova te vrste morskih organizama sukladno Pravilniku o lovostaju trpova (Holothuroidea).

Morski krastavci su im oduzeti, a zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu nadležna inspekcija će podnijeti prekršajne naloge, izvijestila je zadarska policija.

Inače, radi se o vrsti morskih organizama, čiji izlov je zabranjen jer se nalaze u trajnom lovostaju, a vrijednost jednog kilograma ove zaštićene vrste, prema Pravilniku o kriterijima za utvrđivanje naknade šteta počinjenih ribama i drugim morskim organizmima, iznosi 500 kuna.

Pročitajte više