Kod zaraženih koronom u Indiji pojavila se smrtonosna crna gljivica

Foto: Epa

SVE više zdravstveno ugroženih pacijenata u Indiji, uključujući one s covidom-19, dobiva rijetku infekciju, takozvanu "crnu gljivicu", bolest koja napada mozak i pluća.

Ne radi se o nekom egzotičnom oboljenju, odnosno gljivici specifičnoj za Indiju, već o mukormikozi - rasprostranjenoj gljivičnoj infekciji koja najčešće pogađa imunokompromitirane osobe, one s loše kontroliranim dijabetesom ili one koji primaju određene lijekove.

Ovu infekciju uzrokuju različite vrste gljivica, uključujući Rhizopus, Rhizomucor, Absidia i Basidiobolus, navodi MSD, a prisutna je u cijelome svijetu. Najlakše se njome zarazi u bolnicama, kada gljivice ostanu na posteljini ili putuju kroz ventilacijske sustave.

"Mukormikoza je vrlo ozbiljna bolest, ima visoku smrtnost i za njeno liječenje treba puno lijekova ili čak kirurški zahvati", kazao je Peter Collignon, član odbora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji se bavi zaraznim bolestima i rezistencijom na antibiotike.

U indijskoj državi Gujarat nedavno je zabilježeno oko 300 slučajeva mukormikoze.

Gljivice koje uđu u sinuse

Gljivice koje uzrokuju to oboljenje nalaze se svuda oko nas, na tlu i u biljkama.

"Radi se o obitelji gljivica koja može ući u sinuse i šupljine u glavi. A kad ih vaš imunološki sustav ne može držati pod kontrolom, napadaju mozak, nakon čega stvar postaje ozbiljna", kazao je Collignon.

Mi i inače udišemo njihove spore, no obično cijeli problem rješava naš imunološki sustav. Do ozbiljne infekcije može doći kod onih s oboljenjima poput dijabetesa ili leukemije, koji imaju oslabljeni imunitet, ili onih koji uzimaju lijekove poput steroida, piše The Guardian.

Simptomi i liječenje

"Rinocerebralne infekcije su obično teške, a često i fatalne. Nekrotične lezije se pojavljuju na sluznici nosa, a ponekad na nepcu. Prodor hifa u krvne žile vodi do progresivne nekroze tkiva, koja može zahvatiti nosni septum, nepce i kosti koje okružuju orbitu ili sinuse. Progresivno širenje nekroze u mozak može izazvati znakove tromboze kavernoznog sinusa, konvulzije, afaziju ili hemiplegiju", navodi MSD.

Simptomi uključuju bol i crvenilo oko očiju i nosa, vrućicu, glavobolju, kašalj, povraćanje s krvlju, crni i krvavi iscjedak iz nosa, bol na jednoj strani lica i u sinusima, obojenje nosa crne boje, bolove u zubima te bolan i zamagljen vid.

"Mukormikozu je skupo i teško liječiti, a stopa smrtnosti je veća od 50%", kazao je Collignon.

Pacijenti s mukormikozom dobivaju antifugalne lijekove, koji mogu biti prilično toksični. Obično je nužno i kirurško uklanjanje nekrotičnog tkiva.

"Skoro je uvijek potrebna operacija kako bi se očistio izvor gljivične infekcije - koji su obično u sinusima i stražnjem dijelu grla. Moramo doći do tog mjesta i kirurški ukloniti sav gljivični materijal. Operacija se ponekad odvija na vrlo osjetljivom području, poput dijela mozga", naveo je Collignon.

Koronavirus i crna gljivica

S obzirom na to da covid-19 ugrožava naš imunološki sustav, može doći do pojave mukormikoze.

"Kada zaraženi covidom završe na intenzivnom odjelu, dajemo im puno steroida jer oni pomažu pri liječenju upala. No, nažalost, steroidi suzbijaju naš imunološki sustav, što znači da je ugrožena naša sposobnost borbe protiv normalnih infekcija, poput gljivica", objasnio je Collignon.

S obzirom na to da su slučajevi mukormikoze otkriveni u Delhiju, Maharashtri i Gujaratu, stručnjaci indijske radne skupine za covid-19 u nedjelju su izdali smjernice za sprječavanje te infekcije.

Pozvali su građane da za vrijeme radova na zemlji ili baratanja gnojivom nose cipele, duge hlače, košulje s dugim rukavima i rukavice i zamolili su ih da održavaju osobnu higijenu te da paze na dijabetes (ako ga imaju). Medicinskim djelatnicima su poručili da što je prije moguće prekinu davanje lijekova za suzbijanje imuniteta, poput steroida.

Iako je u Indiji zabilježen porast slučajeva mukormikoze, stručnjaci navode da nema nekih većih žarišta.

"Obično bilježimo jedan slučaj svakih nekoliko mjeseci, i to kod dijabetičara koji se ne paze ili pacijenata s oslabljenim imunitetom. No, u posljednja 2 do 3 tjedna vidjeli smo gotovo 25 do 30 takvih slučajeva", kazao je oftalmolog Parikshit Gogate iz klinike Ruby Hall u indijskom gradu Puneu, a prenosi The Indian Express.

Pročitajte više