RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Kod Zlarina pao vojni helikopter, poginuo pilot, traje potraga za drugim pilotom

Foto: Index, Video: Šibenik.in

KOD Zlarina, ispred mjesta Zablaće, u more je pao vojni helikopter Kiowa Warrior u kojem su bile dvije osobe. Poginuo je pilot, a za drugim pilotom se traga.

Trenutno je na moru između Zablaća i Zlarina  sedam brodova. Tu su policija, vatrogasci, Obalna straža, SAR, a helikopter i dalje kruži mjestom nesreće, javljaju s terena reporteri ŠibenikIN-a.

Kako neslužbeno doznaju, ribari koji su prvi došli do stradalog pilota potpisali su nakon nesreće da neće s nikakvim podacima izlaziti u javnost.

"Obavještavamo vas da je u Operativnom dežurstvu policije Policijske uprave u 11.06 sati zaprimljena dojava da je između Zablaća i Zlarina u more pao helikopter.

Odmah po dojavi na mjesto događaja su upućena dva broda Postaje pomorske policije uz policijske službenike ostalih policijskih postaja, a o ovom događaju su obaviještene i sve druge službe, Lučka kapetanija, hitna služba, vatrogasci i sve druge nadležne službe.

Nakon dolaska na mjesto događaja o svim poduzetim mjerama i radnjama ćemo blagovremeno obavijestiti javnost", objavila je policija.

Potraga za drugim članom posade

Za drugim članom posade pokrenuta je intenzivna akcija traganja i spašavanja u koju su uključeni helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Obalna straža Hrvatske ratne mornarice, kao i operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova te spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Na teren su poslana dva pripadnika ronilačkog tima te postrojbe sa svom potrebnom opremom za zaron, ali za njihovom intervencijom nije bilo potrebe.

Na rivi u Zablaću u tijeku je izvlačenje dijelova vojnog helikoptera koji su se od njega odbili pri padu. Čitavo područje pada helikoptera u more je ograđeno kako mu ne bi mogli pristupiti drugi brodovi, a od zablaćkih ribara doznaje se da je dubina na tom području oko 60 metara.

Vojska objavila detalje

MORH je u 14.30 održao konferenciju za medije.

"Iz sada neutvrđenog razloga došlo je do pada vojnog helikoptera Kiowa s dva člana posade. Odmah su poduzete sve mjere i radnje s ciljem njihova pronalaska i spašavanja, a jedan je pilot, koji je pronađen, preminuo", rekao je ministar obrane Damir Krstičević na konferenciji za novinare izrazivši duboku sućut njegovoj obitelji.

U tijeku je intenzivna potraga za drugim pilotom. Sukladno Pravilniku o zrakoplovnim nesrećama, Krstičević je formirao povjerenstvo na čelu s glavnim vojnim zrakoplovnim istražiteljem s ciljem da se utvrde sve okolnosti nastanka te nesreće. 

O događaju izvijestio je premijera Andreja Plenkovića i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, a poslije konferencije za medije najavio je posjet obiteljima, dodavši da su časnici već bili kod obitelji stradalih pilota.

Zapovjeđena obustava leta svih Kiowa

Načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov rekao je da je zapovjeđena obustava leta svih helikoptera Kiowa dok se ne ustvrdi uzrok pada te da su pokrenuli sve mehanizme za traganje i spašavanje. 

U područje pada upućen je brod Hrvatske ratne mornarice s interventnom brodicom, medicinskim timom i timom ronioca. Upućena je i brodica Zapovjedništva specijalnih snaga, koja će zajedno s timom ronioca Ministarstva unutarnjih poslova dalje provoditi aktivnosti u cilju pronalaženja drugoga tijela pilota. 

Ustrojili su i psihološki tim za potporu pilotima koji su sudjelovali u zajedničkom letu. 

Ribari izvukli tijelo pilota na obalu

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec izvijestio je da je helikopter iz neobjašnjivih razloga udario u more, dok je drugi helikopter, koji je bio u paru s njim, ostao na mjestu događaja dozivajući pomoć.

"Ribari su uspjeli izvući jedno tijelo na obalu, gdje je počela reanimacija i pokušaj da ga se spasi. Međutim, nisu uspjeli, moj kolega je preminuo. Stariji kolega je imao preko 2500 sati naleta, a mlađi 1500", izvijestio je.

Prema trenutnim informacijama, na vrlo maloj visini došlo je do naglog udara u more i nije bilo nikakvih predznaka ni poziva. Olupina se nalazi na dubini od 30 metara i ronioci sudjeluju u potrazi kako bi se ustvrdilo nalazi li se tamo tijelo drugog pilota.

"Dok se ne izvuče helikopter iz mora i dok ne prikupimo sve podatke i izjave, ne možemo ništa zaključiti. Zadaća se izvršavala onako kako je bila planirana. Predmetna ruta bila je iz Zemunika preko Vodica do Lore, to je bila destinacija", tumači Križanec. 

Riječ je o jednom od tehnički najboljih helikoptera s 500 sati leta od proizvodnje, što je u njihovom svijetu, tvrdi, novo. 

MORH objavio identitete poginulog i nestalog pilota

MORH je upravo objavio identitete pilota koji su bili u avionu u trenutku pada.

Javljaju kako je prilikom pada helikoptera smrtno stradao bojnik Marin Klarin dok se za natporučnikom Tomislavom Baturinom i dalje intenzivno traga.

Krstičević i Šundov posjetili njihove obitelji

“U tragičnoj nesreći pada helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu ispred mjesta Zablaće koja se dogodila u ponedjeljak, 27. siječnja 2020. smrtno je stradao pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bojnik Marin Klarin, dok se za drugim članom posade, pilotom, natporučnikom Tomislavom Baturinom i dalje intenzivno traga”, javlja MORH. 

Dodaju i kako su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec tijekom poslijepodneva posjetili su obitelji stradalih pilota HRZ-a i izrazili sućut obitelji Klarin.

“Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju sućut obitelji poginulog bojnika Klarina, te suosjećaju s obitelji natporučnika Baturine za kojim se i dalje traga”, javljaju iz MORH-a.

Tko su bili dvojica pilota? 

Iz MORH-a su objavili i kratke biografije dvojice pilota.

“Bojnik Marin Klarin, pilot helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva rođen je 1977. u Zadru. Bio je pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 2000. godine, a tijekom svoje karijere u Hrvatskoj vojsci obnašao je niz odgovornih dužnosti.

Bio je nastavnik letenja u Eskadrili obuke helikoptera, zapovjednik letačkog voda u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze te pilot helikoptera u 393. Eskadrili helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. 2013. godine sudjelovao je u mirovnoj misiji NATO-a KFOR na Kosovu na dužnosti stožernog časnika za zračne operacije. Za uspješno izvršavanje zadaća ocjenjivan je najboljim ocjenama, a za ostvarene rezultate nagrađivan je i pohvaljivan više puta od strane ministra obrane, načelnika Glavnog stožera OS RH i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Pilot helikoptera za kojim se traga natporučnik Tomislav Baturina, također je pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, a za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.

Za natporučnikom Baturinom i dalje je u tijeku intenzivna akcija traganja u koju su trenutno uključeni dva broda i autonomno podvodno vozilo Remus Hrvatske ratne mornarice te operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova i spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik”; javlja MORH.

Svjedok ispričao što je vidio

Jedan svjedok bio je 500 metara od mjesta događaja, prenosi Šibenik.in.

"Bio sam udaljen 500 metara od događaja, čuo sam nekakav udarac, gruvanje, kao da su vojne vježbe na moru. Tek nakon što sam izašao van, vidio sam policijski i vatrogasni brod na moru", rekao je novinarima svjedok događaja.

Javila se Kolinda

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović priopćila je da je s dubokom zabrinutošću primila vijest o padu vojnog helikoptera kod otoka Zlarina.

"Dok iščekujemo cjelovite obavijesti o sudbini dvojice članova posade, u molitvama i mislima smo uz njihove obitelji", rekla je predsjednica. U međuvremenu je objavljeno da je jedan pilot poginuo.

Ustvrdila je kako je sigurnost naših zrakoplovnih posada prioritet pa očekuje temeljitu istragu o uzrocima nesreće.

Milanović izrazio sućut 

I izabrani predsjednik Republike Zoran Milanović izrazio je sućut obitelji pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poginulog u padu helikoptera u Zlarinskom kanalu.

"Siguran sam kako će svi uključeni u akciju traganja i spašavanja učiniti sve kako bi što prije utvrdili sudbinu drugog pilota", napisao je Milanović na facebooku.

Plenković izrazio sućut

Premijer Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), poginuloga u padu vojnog helikoptera Kiowa Warrior u Zlarinskom kanalu.

"U ime Vlade i svoje osobno, izražavam najdublju sućut obitelji poginulog pilota. U tijeku je intenzivna potraga za drugim pilotom. Naše su misli s njihovim obiteljima. Ministar Krstičević oformio je stručno povjerenstvo koje će utvrditi okolnosti ove tragične nesreće", napisao je Plenković na Twitteru.

Avione 2015. poklonio SAD

Riječ je o 16 helikoptera koji su donirani 2015. godine jer su u SAD-u proglašeni vojnim viškom te su donirani Hrvatskoj.

"Svih 16 odabranih helikoptera proizvedeni su između 2010. i 2012. godine i imaju između 100 i 600 sati naleta. Helikopteri posjeduju svu standardnu opremu i naoružanje koja se ugrađuje na OH-58D Kiowa Warrior u skladu s propisima i standardima kopnene vojske SAD-a. Od odabranih helikoptera, njih 14 još uvijek se nalazi u aktivnoj postrojbi kopnene vojske SAD-a što je jamstvo da će do sredine iduće godine biti u aktivnoj uporabi te će biti održavani prema propisanim standardima, odnosno neće se konzervirati na trajnom skladištu što značajno smanjuje troškove za Republiku Hrvatsku (dekonzervacija, pregled, ispitni letovi, ishođenje dozvola i plovidbenosti itd.)", pisao je MORH na svojim stranicama 2015. godine nakon što su stručnjaci Hrvatske vojske u SAD-u odabrali i pregledali helikoptere.

Uskoro opširnije

Pročitajte više