Kodni jezik akcije Offside: Koliko kulena košta jedna utakmica HNL-a?

VELIKA kladioničarska i nogometna afera Offside polako se razotkriva i time iskazuje svu jad i bijedu hrvatskoga nogometa. Veći broj utakmica Prve hrvatske nogometne lige dogovaran je, novac su dijelili nogometaši koji su u namještanju sudjelovali, a veliku su zaradu postizali i kladioničari koji su unaprijed znali dogovorene rezultate.

Glavnim organizatorima svih namještanja Uskok smatra Vinka Šaku, Dinu Laliča i Admira Suljića koji su s ostalim "suradnicima" dijelili po nekoliko desetaka tisuća eura po utakmici. Među nogometašima, posao su odrađivali članovi Varteksa, Croatije Sesvete i Međimurja koji su namjestili najmanje 12 utakmica HNL-a od ožujka do svibnja ove godine.

Zarade u kladionicama i do 200.000 eura

Cijela operacija se izvršavala tako što bi se vodeći trojac uoči utakmice našao s nekim od nogometaša i dao mu upute o tome koliko golova treba biti u utakmici, koliko u kojem poluvremenu te tko treba pobijediti. Nogometaši su za to dobivali i novčanu nagradu koju su među sobom dijelili. Uz njih, zaradu su stjecali i oni koji su, znajući dogovore, uplaćivali na dogovorene rezultate u kladionicama u kojima je zarada znala dosezati i 200.000 eura, piše Večernji list.

Jedna od dogovorenih utakmica je bila ona u 22. kolu HNL-a između Hajduka i Varteksa u Splitu. Prema dogovoru između Šake i Zorana Ivančića, nogometaša Varteksa, tu je utakmicu Varteks trebao izgubiti sa što više golova. Osim Ivančića su u namještaljci trebali sudjelovati i Miljenko Mumlek i Andrija Balajić te za to dobiti 40.000 eura. Ipak, sudionici su od ovoga dogovora odustali jer su posumnjali da im je policija za petama.

Slijedi uhićenje "velikih riba"?

Međutim, utakmica 25. kola HNL-a između Rijeke i Croatije Sesveta na Kantridi bila je puno "uspješnija" za sudionike afere Offside. Igrači koji su sudjelovali u namještanju dobili su 45.000 eura, a trebali su poštovati da prvo poluvrijeme i kraj utakmice dobije Rijeka te da utakmica završi s više od tri postignuta pogotka. Rijeka je prvo poluvrijeme dobila 2:1, ukupan rezultat bio je 4:2 za Rijeku, a Šaka, Lalič i Suljić su klađenjem na spomenute pojedinosti zaradili najmanje 129.000 eura.

Kodni jezik sudionika afere Offside sastojao se od kupovnja "kulenova" i "automobila", što je označavalo tisuće eura koje su se dijelile među sudionicima afere.

Podsjetimo, Hrvatsku potresa veliki skandal oko namještanja nogometnih utakmica. Iako su dosad uhićene samo "male ribe", kako se čini prema najavama Mladena Bajića i policije, uskoro se može očekivati još uhićenja. "Istraga je tek počela", rekao je novinarima ispred DORH-ove zgrade u Gajevoj ulici glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. No, na sva ostala pitanja Bajić je odgovarao univerzalnim "bez komentara" pa je javnost i dalje uskraćena za službene detalje vezane uz istragu.

Zatvorske kazne i oduzimanje imovine?

Osim što ih čekaju zatvorske kazne, a Uskok će im oduzeti i stečenu imovinu, nogometaši koje proglase krivima vjerojatno više neće igrati nogomet. Sve osobe kojima se dokaže da su sudjelovale u namještanju više utakmica bit će kažnjene doživotnim izgonom iz nogometa. Lakša kazna moguća je tek ukoliko se pokaže da je nogometaš sudjelovao u namještanju samo jedne utakmice; u tom slučaju prijeti mu od šest mjeseci do dvije godine suspenzije.

Od 22 uhićenih, dva su slovenska državljanina, i to Admir Suljić te Dino Lalić koji su osumnjičeni da su zajedno s nekadašnjim Dinamovim trenerom Vinkom Šakom bili šefovi kladioničarske mafije. Uz njih osumnjičeni su nogometaši: Jasmin Agić, Miljenko Bošnjak, Saša Mus, Goran Jerković, Ante Pokrajčić, Darijo Šušak, Marijo Čižmek, Ivan Banović te Marko Guja, svi iz Croatia Sesveta, te Tomislav Zubak, zatim Miljenko Mumlek, Andrija Balajić i Zoran Ivančić iz Varteksa,  Danijel Mađarić, Marijo Darmopil, Nikola Melnjak, Neven Vuljanko, svi iz NK Međimurja, te Jakov Surać iz Zadra.

Pročitajte više