Koja je procedura nakon raspuštanja Sabora?

Foto: FAH

SADA kada je jasno da je prikupljen dovoljan broj potpisa za raspuštanje Sabora, fokus se okreće na proceduru koja slijedi.

Nakon što predsjednik Sabora Željko Reiner zaprimi najmanje 76 potpisa zastupnika za raspuštanje, bez obzira na to jesu li oni zaprimljeni na jednom ili odvojenim papirima, pravila nalažu da on tu raspravu stavi na dnevni red. Prema saborskom Poslovniku rokova za to kada se ta tema mora staviti na dnevni red nema i to je samostalna odluka Željka Reinera.

"Sasvim je ustavnopravno logično da se to stavi na dnevni red čim prije, dakle odmah, i raspravi odmah. Dakle, u što je kraćem mogućem roku, s obzirom da je jasno kako više nema legitimnog načina odlučivanja, odnosno donošenja drugih odluka koje donosi Sabor, a to su zakoni", rekla je Media servisu ustavna stručnjakinja Sanja Barić, naglašavajući kako je uvjerena da će šef parlamenta Reiner tako i postupiti i neće odugovlačiti proceduru.

"Uostalom on je to i sam najavio i otklonio svaku sumnju u njegovo eventualno postupanje suprotno ustavnopravnoj logici, načelima i vrijednostima, tako da ne sumnjam u njegovo postupanje", kaže Barić.

Nakon što je Sabor raspušten, sve je na predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

"Ali mora pričekati činjenicu samog raspuštanja. U tom smislu je odluka prvo na njima, a nakon toga je na njoj da raspiše izbore u roku 30 do 60 dana", naglasila je Barić.

Pročitajte više