Kojundžićeva žena objavila fotografije s Plenkovićem. Premijer kaže da je ne poznaje

Foto: Facebook

U SRPNJU 2018. godine Maja Kojundžić, supruga Vinka, vlasnika Cuspisa - firme koja je radila web stranicu Cijepise, na Facebook profilu pod djevojačkim je prezimenom podijelila fotografiju nastalu tijekom očito ugodnog druženja u Londonu s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Fotografije krase njezin status nastao 11. srpnja, kada je Plenković boravio u Londonu na dvodnevnom summitu EU-zapadni Balkan u sklopu takozvanog Berlinskog procesa. U hrvatskoj delegaciji bili su i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te tadašnja ministrica vanjskih poslova Marija Burić Pejčinović, ali oni nam za ovu priču, koliko znamo, nisu bitni.

Premijer s velikim P

Evo i teksta kojim je Maja Kojundžić popratila fotografije s Plenkovićem:

"S Premijerom o biznisu, nogometu i povratku u Hrvatsku i naš fra Ljubomir Šimunović duša i srce naše HR zajednice u UK, kako ga najbolje opisa Premijer", zapisala je Kojundžić. Veliko "P" u riječi premijer njezino je autorsko djelo, mi smo tek dodali dijakritike (kvačice na slova) i zamijenili nacionalnu zastavu imenicom "Hrvatska".

S Premijerom o biznisu, nogometu i povratku u 🇭🇷 i nas fra Ljubomir Šimunović, dusa i srce nase HR zajednice u UK, kako...

Posted by Maja Graholski on Tuesday, July 10, 2018

Nakon objave fotografije s Plenkovićem tvrtki Cuspis jako dobro krenulo u poslovanju s državom

Spletom okolnosti ili ne, vrag će ga znati, nakon objave ovih fotografija s "Premijerom" i razgovora Maje Kojundžić s Plenkovićem o "biznisu" i povratku u Hrvatsku, tvrtki Cuspis krenulo je jako dobro u poslovanju s državom. Pregled isplata iz državne riznice otkriva da 2017. godine Cuspisu nije isplaćena ni kuna, ali već 2018. godine u poslovima s Ministarstvom zdravstva inkasira 3.497.338,41 kunu, što je bila polovica godišnjih prihoda tvrtke. U 2019. taj se iznos penje na 6.367.024,09 kuna, što je, kako smo pisali, i te godine bila polovica prihoda tvrtke. Prošle je godine Cuspisova zarada od Ministarstva zdravstva pala na solidnih 2.929.083,46 kuna, dok se ove godine zasad zaustavila na 913.851,35 kuna.

> Firma Beroševog fotografa: Ovako je poslovala prije i poslije dolaska Beroša

Glasnogovornik vlade: Gospođa ga je očito zamolila da se slikaju

Zanimalo nas je otkud Maja Kojundžić u Plenkovićevu društvu. Iz vlade vele:

"Radi se o slici koja je napravljena u srpnju 2018. Tada je premijer bio u posjetu Londonu, na summitu zapadnog Balkana. Slika je nastala prilikom posjeta veleposlanstvu ili jednom od događaja s tamošnjim Hrvatima. Premijer ne poznaje i nema nikakvog kontakta ni s gospođom, ni s njenim suprugom, ni s ovim svim zbivanjima koja su sada aktualna, a ta slika je nastala kad ga je gospođa, očito, zamolila da se slikaju. Oni su se slikali i ona je to objavila, kao što je u niz drugih situacija prigodom posjeta, kada je negdje s Hrvatima izvan Hrvatske, ali i kada je na terenu u Hrvatskoj, ista situacija. Ako se netko želi slikati, on se slika i to je to", tvrdi vladin glasnogovornik Marko Milić.

Kojundžićeva supruga tvrdi da je s Plenkovićem pričala o biznisu. Milić: Mislim da to nikakve veze nema s ovim sada

No, gospođa Kojundžić u statusu piše da je s Plenkovićem pričala o biznisu.

"Da. Ma dobro, mislim da to nikakve veze nema s ovim što se sada aktualiziralo, a o čemu su razgovarali, ja stvarno ne znam. Ali radi se vjerojatno o nekom vrlo kratkom razgovoru koji je bio prigodan jer je premijer došao tada susresti se s Hrvatima koji su bili u Ujedinjenoj Kraljevini i sa svakim je možda kratko porazgovarao i to je to. Nije to bila prigoda za bilo kakve dulje razgovore o tim temama koje je gospođa navela, tako da to nema potrebe ni komentirati. Nema nikakve veze, poznanstva, drugih susreta, sastanaka, ništa od toga. Radi se o jednom kratkom susretu prigodom posjeta Ujedinjenoj Kraljevini. Kada se susreo tamo s hrvatskom zajednicom, onda je gospođa pristupila, htjela se fotografirati. I u svim drugim prilikama premijer pristane i ne vidim u tome nikakav problem", rekao je Indexu Milić.

Pokušali smo doći i do Kojundžića, ali nisu se javljali.

Radili u Vukovaru i po Bosni i Hercegovini

Cuspis se u studenom 2017. godine pohvalio da je prvi u Hrvatskoj certificiran "od strane HZZO-a za djelatnost medicinske mikrobiologije s parazitologijom", a dičio se i poslovima s Hercegovačko-neretvanskim kantonom u Bosni i Hercegovini te sa Zavodom za javno zdravstvo u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Nešto kasnije počeo je uspješno raditi s Ministarstvom zdravstva. Index je pisao o ne baš sretnoj Cuspisovoj suradnji s KBC-ovima Osijek i Sestre milosrdnice te s bolnicama Bistra i Hrvatski ponos u Kninu. Prekid poslovanja sa Sestrama milosrdnicama ima i sudski epilog, a postupak, kako su nam rekli iz KBC-a, još uvijek traje.

> Istražili smo: Cuspis nepoželjan u minimalno četiri bolnice. Beroš mu daje milijune

Do Cuspisove verzije smo pokušali doći nekoliko puta, ali to nam nije pošlo za rukom. Zasad.

Priča o Cuspisu postala je aktualna nakon što je portal Telegram otkrio da ta tvrtka stoji iza stranice Cijepise.

> Stranicu Cijepise radila firma Beroševog fotografa. Templejtom koji košta 49 dolara

A polovicom veljače pisali smo o Kojundžićevu neobičnom videu u kojem se hvalio primanjem cjepiva. Ponudio nam je objašnjenje: "Mi smo zaista bili, znači, fizički u Sisku. Radili smo unos, nakon potresa smo bili tamo. Radili smo fizički na laptopima, ako vidite tamo one laptope na videu, radili smo fizički u tim sportskim dvoranama i unosili pacijente da bi ovi mogli cijepit, da se ne mora vodit po papiru, pa onda poslije prekucavat. I kad oni pričaju ovo-ono, zaista je ostao višak cjepiva jer se nisu htjeli cijepit tamo u dvorani i ja sam se zaista tim viškom cijepio jer su me pitali hoćeš se cijepit, ja sam se zaista tim viškom onda cijepio. Znači, nije bio ni plan da se cijepim, ali sam se zaista tim viškom cijepio“, ponavljao je Kojundžić i dodao: "U Sisku svi koji su radili - od HGSS-a, civilne zaštite, nas koji smo pomagali, onih koji su tamo bili - svi koji su bili na terenu u Sisku su cijepljeni, kolko ja znam", govorio je u veljači za Index Kojundžić.

> Tvrtka mu vrti milijune na poslovima s Beroševim ministarstvom, on se cijepio viškom

Beroš i Plenković tvrde da su s Kojundžićima kontaktirali slučajno

Tada smo opazili da je prošloga ljeta fotografirao ministra Vilija Beroša tijekom predizbornog posjeta Splitu. Baš kao što Plenković kaže da se slučajno susreo s Majom Kojundžić, i Beroš je ustvrdio da nema ništa s Kojundžićevim fotografskim hobijem. "Gospodin Kojundžić je, prema mojim saznanjima, za vrijeme izborne kampanje prošlog ljeta u Splitu boravio privatno i nije bio članom mog izbornog tima. Izborni tim HDZ-a za 10. izbornu jedinicu bio je u isključivoj organizaciji stranke čiji sam član", odgovorio je Indexu u veljači Beroš.

Jučer smo, pak, zapazili da je Beroš ipak koristio Kojundžićeve radove u kampanji. Odnosno, da je Kojundžićevu snimku Beroš objavio na svom službenom Facebook profilu. Beroš je i za to imao objašnjenje: "Nisam propitivao izvore i autore snimki, ali sam ih u dobroj vjeri koristio za javnu promidžbu mojih predizbornih aktivnosti", otkrio nam je ministar zdravstva.

Ukratko, sve fotografije bračnog para Kojudžić s prvim čovjekom vlade i njegovim ministrom zdravstva plod su slučajnosti i nemaju nikakve veze s unosnim poslovima Cuspisa s državom.

Pročitajte više