Kolakušić: Laž je da je Lex Agrokor spasio radna mjesta, Hrvati će izgubiti milijarde kuna

Foto: Index/FAH/Pixsell/Željko Bašić

SUDAC Mislav Kolakušić gostovao je na televiziji N1 gdje je prokomentirao trenutnu situaciju s Agrokorom te se osvrnuo na stanje u pravosuđu i suđenje Horvatinčiću.

Vezano za fond Knighthead i Sberbank rekao je kako će hrvatski građani sigurno izgubiti nekoliko milijardi kuna.


"Vidimo da je par milijuna već otišlo na dionicama Leda. Sada će uslijediti nagodba, to vam je takozvano istodobno smanjenje i povećanje temeljnog kapitala. Tako nove tvrtke i vlasnici postaju vlasnici izuzetno vrijednih kompanija za iznimno male novce. Što znači da se sve dionice svode, npr. na vrijednost jedne kune. I onda će netko dokapitalizirati s primjerice 10 milijuna eura i postati 95 postotni vlasnik kompanija. To smo vidjeli u tisućama predstečajnih nagodbi. Glavni je problem što bez Lex Agrokora sva ta društva i tvrtke ne bi bile uvučene u taj postupak", rekao je Kolakušić i dodao kako će banka od jamca radije naplatiti ratu po ratu.

Komentirao roll-up kredite

Komentirao je i roll-up kredit za koji je rekao da je nepojmljiv u svijetu prava.

"Ono što je problem s ovim skandaloznim ugovorom koji je nepojmljiv u svijetu prava. Sve ovo ne bi bilo moguće da se koristilo hrvatsko pravo", rekao je.

"Ugovor ima 1500 stranica, nositelj hipoteke je jedna tvrtka iz Hong Konga koja se pojavila tko zna otkuda i ugovor od 500 milijuna je prerastao u milijardu. Bile su tri opcije za Agrokor, da se vlasništvu otpiše 90 posto dugova i da mu tvrtka bude predana u još veće vlasništvo nego prije. Drugi dio je bio da vlasnik stekne neki domaći konzorcij dobavljača, a treći da će se temeljem stjecaja povlaštenih informacija nekome trećem omogućiti stjecanje milijardi. I sada vidimo da je taj model na snazi", zaključio je.


Rekao je kako se ušlo u roll-up kredit koji je bio nedopušten po svim zakonima Hrvatske.

"Svi su trebali biti pozvani, svi koji su htjeli sudjelovati u roll-upu, a kasnije smo utvrdili da je jedna osoba prije donošenja zakona razgovarala s investitorom, sudjelovala u pisanju zakona i da je kasnije imenovana izvanrednim povjerenikom", rekao je Kolakušić i dodao kako je tako nešto moguće samo u Hrvatskoj.

Todorić svojim blogom ne može postići ništa

Komentirao je i potez Ante Ramljaka koji je tražio primjenu stranog prava.

"Tražili su to da bi izbjegli primjenu hrvatskog prava jer su vidjeli da je tamo bolje. Ali strano pravo se pred domaćim sudovima neće primjenjivati ako se utvrdi da je cilj ugovaranja tog stranog prava bilo izbjegavanje hrvatskog prava, a očito je da je to slučaj", rekao je.

Smatra kako Todorić svojim iznošenjem podataka na blogu i podnošenjem tužbi ne može ništa postići, a smatra i kako ga se može pronaći.

"Jednostavno mislim da nitko nema interesa da ga se pronađe. Mislim da hrvatski građani nemaju interesa. U ovome nestanku stotina milijardi novaca nas hrvatskih građana nije on bio jedini krivac, pa to su stotine ljudi bile uključene", rekao je i zaključio kako se Gotovinu, koji se uistinu skrivao, uspjelo pronaći iako je imao puno pomagača.


"Kako se ne bi moglo pronaći Ivicu Todorića koji nije upućen u te špijunske tehnike", dodao je. Ponovio je kako smatra da će građani izgubiti sve kroz mirovinske fondove.

Kakve mogućnosti ima Sberbanka

Razjasnio je i kako bi trebao teći postupak s Agrokorom.

"Zakon propisuje da je dužnost bila prije tri mjeseca podnijeti kompletnu prijavu tražbina, a mi još dan-danas ne znamo kolika su potraživanja. Zakoni i rokovi kod nas se produžuju, rokovi su u startu bili prekratki. Ali možda i ne dođe do produljenja jer su se dogovori koji su se htjeli postići - postigli. Otpisat će se većini vjerovnika, pojedini dijelovi društava Ledo, Zvijezda, i sve to će najvjerojatnije ići po smanjenju temeljnog kapitala i istovremenog povećanja pa vi kupite tvrtke koje su vrijedile nezamislivo, ali su roll-upom obezvrijeđeni. Nakon što završi taj postupak, onda će krenuti tužbe", dodao je.

Rekao je i kako u pogledu tužbi Sberbank ima širok izbor.

"Može tužiti Agrokor, može tužiti Hrvatsku. Kada vi primjenjujte stečajni zakon apsolutno svi vjerovnici su isti i tu nitko ne može tužiti nikoga. Zbog toga sam se zalagao, jer sam to već vidio u predstečajnom zakonu i stečajnom ranijem zakonu. Točno se radi o zakonima koji su pisani da bi netko zaradio, a hrvatski građani sve to plate. I to ne vidim samo ja nego i drugi, ali nemaju hrabrosti to reći", zaključio je.


Na pitanje je li to razlog zašto nisu kontaktirani neki stručnjaci, poput profesorice Garešić, rekao je kako je povjerenika imenovala vlada i kako se pokazuje da je sve to pisano da bi samo jedna osoba vodila taj proces.

"Nije se smjelo dopustiti profesorima i sucima da sudjeluju u tome jer mi nikada ne bismo dopustili da vlada predlaže jednu osobu koju sud mora kvazi imenovati", rekao je.

Lažna je teza da je Lex Agrokor spasio radna mjesta

O tome je li Lex Agrokor spasio radna mjesta i turističku sezonu, rekao je kako cijelo vrijeme imamo mantre za otimanje novca od hrvatskih građana.

"Do roll-upa smo spašavali 40.000 radnih mjesta, sada kada se pojavila istina o roll-upu, sada spašavamo 200.000 radnih mjesta. Naravno, sve bi tvrtke nastavile raditi, ništa se ne bi dogodilo. To je lažna teza. Konzum i Agrokor su u stečaju, to što ste vi to nazvali nešto drugačije... sve je identično, ali se ne bi mogao stvoriti ovakav roll-up. Zaustavljena su potraživanja samo prema Konzumu i Konzum dalje nastavlja raditi", rekao je.

"Jedna osoba sve vodi, isto kao što bi imenovao sud stečajnog upravitelja, ali tada se sve ovo ne bi moglo događati. Tada bi se, ako bi se htjelo ići u roll-up, morala bi biti javna objava i svi bi mogli sudjelovati i nitko tome ne bi ništa mogao prigovoriti", dodao je.

"Slučaj Horvatinčić najbolji je odraz hrvatskog pravosuđa"


Na pitanje što će se dogoditi ako se pokaže da je istina ovo što on govori, rekao je da se neće dogoditi ništa.

"Nikome ništa. Pa nama su ukradene desetine kvadratnih kilometara obale, privatizacija, predstečaj, cijelo vrijeme nikome ništa. Jučer smo izgubili pola milijarde kuna, što se dogodilo? Ništa, tako i sada neće biti ništa", rekao je.

Vezano za mirovinske fondove rekao je da netko ukrade pola šteke cigareta da bi ga pola kvarta naganjalo, a sada je pola milijarde nestalo u pola sata, i opet, nikome ništa.

"Dok smo bili u Jugoslaviji, trgovački spor je trajao 5-6 mjeseci. Da funkcionira pravosuđe, svaki milimetar pravosuđa bi funkcionirao. Brzo pravosuđe sankcionira sve i nikom više ne pada na pamet da to radi... ceste, medicina, bilo što", rekao je i na kraju prokomentirao slučaj Horvatinčić.

"To je najbolji odraz hrvatskog pravosuđa", zaključio je Kolakušić za N1.

 

Pročitajte više