"Koliko god osuđivali ovo ubojstvo netko od nas će ubojicu morati braniti"

NA KOMEMORACIJI za Ivanu Hodak, koja je započela u 12 sati, u Hrvatskoj odvjetničkoj komori okupili su se njeni brojni prijatelji, poznanici i kolege. Nismo primijetili njenog dečka Ljubu Pavasovića Viskovića. U prostorijama HOK-a bili su, između ostalih, Jelena Perčin, odvjetnici Krešimir Krsnik, Željko Olujić, Ante Madunić te Marijan Hanžeković koji je stalno bio uz roditelje, Zvonimira i Ljerku Mintas Hodak.

"Mojem anđelu"

Ljubo Pavasović Visković u posljednjem pozdravu svojoj Ivani napisao je "Ja prije Tebe o ničem ništa nisam znao - zauvijek 888", a naslovio ga je samo "Mojem anđelu" i potpisao se s "Ljubo".

Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Leo Andreis pozvao je sve odvjetnike u Hrvatskoj da danas od 12 do 13 sati prekinu svoj rad u znak mirnog prosvjeda zbog nedopustivo loše sigurnosne situacije u zemlji.

Komemoracija je trajala svega petnaestak minuta, međutim poruke koje su odaslali govornici bile su prilično snažne.

"Mi branimo zločince, ali ne i djelo"

Prvi je govorio odvjetnik Arno Vičić, bivši predsjednik HOK-a te jedan od članova Upravnog odbora HOK-a. "Bi li Ivana danas bila s nama da su službe radile ono što je njihova odgovornost? Besmisleno je o tome govoriti sada, jer to neće ublažiti bol koju osjećaju njezini roditelji i gubitak koji osjećaju svi prijatelji i kolege", rekao je Vičić te je dodao: "I koliko god osuđivali ovo ubojstvo, netko od nas će ubojicu morati braniti. Upravo i samo mi po zakonu branimo zločince, iako ne i djelo. To bi činila i Ivana."

"Iako sam kršćanski odgojen od sveg srca želim da zločinci budu kažnjeni kako mislim da zaslužuju, i po Božjem i po ljudskom zakonu. Što se tiče roditelja želimo da im vrijeme provedeno s ovim djetetom pomogne da prebole godine koje dolaze", zaključio je Arno Vičić.

"Nema osobe u kojoj se nije probudio gnjev"

Danijela Simeunović, predsjednica Udruge odvjetničkih vježbenika, ispričala je kako njezine kolege, kada su čuli vijest o Ivaninom ubojstvu nisu mogli nastaviti s radom. "Nema osobe u kojoj se nije probudio gnjev prema ubojici, kao i prema onima koji su naručili ubojstvo, te prema ovom društvu."

Kaže kako je imala sreću upoznati Ivanu, vedru, toplu i snažnu osobu koja je voljela život i koja je bila iznimno marljiva i ambiciozna. Naglasila je da je Ivana sa samo 26 godina ostavila traga ne samo u srcima ljudi koji su je poznavali nego i u profesionalnom životu.

"Bila je u srcu mladosti. U sve nas uvukao se strah, nevjerica i revolt, ali i poticaj da se Ivaninim okrutnim ubojstvom promjeni nešto u društvu", poručila je kolegica Ivane Hodak. "Neka Ivaninoj obitelji bar malo utjehe pruži sjećanje i toplina onih kojima je ispunila život", zaključila je Simeunović.

"Ne dozvolimo da ova smrt prođe samo tako"

"Pozivam da na svaki način pa i građanskom neposlušnošću ne dozvolimo da ova smrt prođe samo tako. Ako je na ovakav strašan način nestala s lica zemlje, neka nam to bude povod da učinimo sve da se tako nešto više ne dogodi", kratko je govorio i Leo Andreis, predsjednik HOK-a.

Na Mirogoju u 15.50 sati održat će se posljednji ispraćaj Ivane Hodak, koja je u ponedjeljak oko 11 sati ubijena na stubištu zgrade u Ulici Pavla Hatza, u središtu Zagreba. Ivana Hodak bit će pokopana u obiteljskoj grobnici Mintasovih.

> Hrvoje Petrač ispitan u Lepoglavi zbog ubojstva Ivane Hodak

> Ljerka Mintas Hodak: Moja Ivana nije bila trudna

> Ljubo Pavasović Visković: Najbitnije mi je da saznam zašto je ubijeno "najnevinije stvorenje"

U proteklih nekoliko dana policija je ispitala oko 200 osoba za koje se vjeruje da bi mogle imati informacije koje bi mogle pomoći u rješavanju zločina.

Jučer su ispitana trojica braće Petrač: Nikola, Novica i Roko, koji su se dobrovoljno podvrgnuli poligrafskom testiranju u sjedištu kriminalističke policije u Zagrebu. U zatvoru u Lepoglavi jučer je ispitan i Hrvoje Petrač kojega je otac ubijene Ivane Hodak, odvjetnik Zvonimir Hodak, neizravno optužio za umiješanost u ubojstvo.

Policija trenutno ne raspolaže fotorobotom mogućeg ubojice, a prema posljednjim informacijama još nitko nije osumnjičen za izvršenje ili naručivanje ubojstva. Kriminalisti temeljito prolaze kroz sve izjave sugovornika, analiziraju se tragovi i vrše vještačenja, a surađuje se i s policijama susjednih zemalja.

R.I. 
Foto: Index

Pročitajte više