Koliko je HRT platio prava na utakmice Vatrenih? To ne zna ni Nadzorni odbor

Foto: FaH

HRVATSKA radiotelevizija, kojom upravlja ravnatelj Kazimir Bačić, jučer se na izvanrednoj press konferenciji pohvalila činjenicom da je otkupila prava za Europsko nogometno prvenstvo koje se održava sljedeće godine. No na istoj konferenciji na novinare vodstvo HRT-a nije htjelo odgovarati na pitanja o financijskoj konstrukciji pravdajući se kako je riječ o poslovnoj tajni, iako više od tri četvrtine prihoda HRT-a dolazi od obavezne pretplate, odnosno pristojbe.

>> HRT-ovac se na presici ulizivao šefovima, urednica Dnevnika: Muž mi je nogometaš

"Prije dvije i pol godine našli smo se u situaciji kada nismo mogli parirati igračima na tržištu, konkretno za Euro 2020. Uložili smo dodatne napore kako bi se to ipak dogodilo, otkupili smo prava za Euro i osigurali da naši gledatelji i sljedeće godine mogu pratiti Vatrene na malim ekranima", rekao je na presici glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Nadzorni odbor nije dobio obavijest o kupovini, a morao je

Kako doznajemo, riječ je o poslu koji bi se možda mogao pokazati financijski nepovoljnim za HRT, a stradati bi mogao programski sadržaj jer se već dulje od urednika očekuje da značajno smanje troškove za neke od najgledanijih i najslušanijih emisija HRT-a. Uvelike se štedjelo i na nabavi stranog, ali i dokumentarnog programa. Pitanje je i je li poštovana procedura jer Nadzorni odbor HRT-a nije dobio obavijest o pravima za Europsko prvenstvo, a morao bi biti obaviješten prije realizacije svakog posla koji košta više od 10 milijuna kuna.

Sam posao kupovine prava za prijenos utakmica HRT je vodio u strogoj tajnosti. Do početka Europskog prvenstva ostalo je još sedam mjeseci, a kritičari se, naglašavajući sve tehničke propuste u vrijeme ravnatelja Kazimira Bačića, pitaju je li HRT uopće u stanju to odraditi. Podsjetimo, zadnji u nizu tehničkih propusta je bio u sinoćnjem središnjem Dnevniku kada je HRT kao prvu vijest pustio prilog o tome da je dobio prava na utakmice hrvatske nogometne reprezentacije i to - bez tona.

>> Na vrhuncu drame oko štrajka vijest dana za HRT je bila kupnja prava na utakmice

No, krenimo redom.  

Prije dvije godine objavljeno je da HRT nije uspio dobiti bitku za prava prijenosa utakmica hrvatske nogometne reprezentacije. UEFA je tada nudila u paketu kvalifikacije za Europsko nogometno prvenstvo, Ligu nacija te samo Europsko prvenstvo 2020. godine. Prava na utakmice, odnosno puni paket, dobila je United Media, grupa koja je vlasnik Nove TV i kabelskog Sportkluba. Službene utakmice Vatrenih tako su posljednje dvije godine bile prikazivane upravo na Novoj TV.

Zašto ne prije dvije godine, nego sada?

HRT je sada, dvije godine kasnije, pregovarao za utakmice Europskog prvenstva s United Medijom kako bi dobio prava na prikazivanje utakmica Europskog prvenstva koje se održava od 12. lipnja do 12. srpnja 2020. godine. United Media prodala im je samo taj dio. Novoj TV ostaju utakmice kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo.

No sada se postavlja pitanje cijene za taj paket, a to će, po svemu sudeći, ostati pitanje bez odgovora. Prema dostupnim informacijama, iz United Medije su pristali na iznos koji je HRT nudio UEFA-i prije dvije godine. HRT koji 85 posto prihoda dobiva iz pretplate, u ovom se slučaju skriva iza "poslovne tajne" te ne želi otkriti detalje ugovora, pa tako ni cijenu.

Upitali smo HRT što se točno promijenilo u odnosu na ono što je bilo prije dvije godine, a s obzirom na to da je proračun HRT-a ostao manje-više isti.

"Promijenio se nositelj prava, te slijedom toga i način pregovora", odgovorili su nam iz HRT-a opet izbjegavši odgovor.

Član Nadzornog odbora: Nismo obaviješteni, čekamo odgovore

No svakako će o ovom i dalje biti riječi jer nije poznato kako će HRT pokriti financijsku konstrukciju. Ako je ugovor bio veći od deset milijuna kuna, Uprava je morala o tom poslu obavijesti Nadzorni odbor HRT-a. No to nije učinila.
 
"Ne, o tome poslu ne znamo ništa. Nismo obaviješteni i čekamo odgovore baš kao i vi", rekao je šef Nadzornog odbora HRT-a Mladen Čutura za Index.

Upitali smo i vrh HRT-a hoće li programski sadržaj patiti zbog Europskog prvenstva 2020. godine, a sljedeće godine čekaju nas i Olimpijske igre te predsjedanje Hrvatske Europskom unijom. Na HRT-u tvrde da će za programski sadržaj imati - još više novca.

"Programski budžet neće se smanjiti nego, naprotiv, povećati", kažu nam s HRT-a.

Prihodi padaju, a HRT se ne bavi vlastitom proizvodnjom programa

Na što su točno mislili, nije nam jasno, no u programski sadržaj spadaju i Olimpijske igre, a sada i Europsko prvenstvo sljedeće godine.

Irena Petrijevčanin Vuksanović, zastupnica HDZ-a i članica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, još je prošle godine upozorila na činjenicu da ukupni prihod HRT-a strmoglavo pada te umjesto da se bavi vlastitom proizvodnjom programa i preprodaje ga dalje, javna televizija kupuje skupu vanjsku produkciju.

"Ove će godine cijeli dokumentarni program raspolagati s cca 1 milijun i 300 tisuća kuna, dok se, primjerice, jednoj osobi kao honorar vođenja emisije isplatilo 900 tisuća kuna ili recimo sportskom komentatoru koji nije zaposlenik plaća se 5300 kuna po emisiji tj. 240 tisuća kuna godišnje. Ukidaju se emisije kao Vrtlarica, čija je produkcija i inače bila jeftina. Smanjuje se proračun emisiji Plodovi zemlje koja ima dugogodišnju tradiciju gledanja među poljoprivrednicima i seljacima, a sada će teško pokrivati sve što bi trebala po cijeloj Hrvatskoj. Smanjuje se budžet i emisiji More koja je imala dugogodišnju publiku. Prepolovljen je broj ekipa za informativni program koji i inače po gledanosti stoji poražavajuće loše u odnosu na komercijalne televizije. Snimatelji i montažeri su među najlošije plaćenim djelatnicima, ali se istovremeno uzimaju vanjski snimatelji koji se plaćaju dvostruko više. Donosi se nova sistematizacija i pravilnik o plaćama koja se opravdava mjerama štednje, ali štedi se na kome i čemu?", upozorila je zastupnica HDZ-a još prošle godine.

Pročitajte više