Koliko su se Plenkovićevi ministri obogatili od početka mandata do danas?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL - FaH - Epa

ANALIZIRALI smo imovinu aktualnih Plenkovićevih ministara od početka njihovih mandata u Banskim dvorima pa do danas. Analiza je pokazala kako je, primjerice, Butkovićev brat Benjamin nevjerojatno imovinski napredovao otkada je Oleg u Banskim dvorima, da Tomo Medved baš i ne razumije kreditne obveze, a da je Nina Obuljen Koržinek nedavno došla do vile na moru procijenjene na pola milijuna eura.

Fuchs mešetario nekretninama u Plenkovićevom Svirču i sve to zaboravio prijaviti

Ministrica kulture zaboravila je prijaviti i jednu garažu. Suprug ministrice turizma i sporta dobivao je dionice kao bonuse, Bačić i dalje ima 29 nekretnina od Blata do Zagreba. Najbogatiji, Gordan Grlić Radman, i dalje, nakon svega, ima nelogičnosti u imovinskoj kartici, dok je ministar financija uložio 60 tisuća eura u obveznice koje je izdalo njegovo ministarstvo.

Radovan Fuchs mešetario je nekretninama u selu gdje je rođen Plenkovićev otac i to je sve zaboravio prijaviti u imovinskoj kartici. Suprugu Marije Vučković krenuo je biznis s ispitnim centrom za vozače. No, krenimo redom. 

Oleg Butković konstantno je u vladi od veljače 2016. godine, i to u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture. Na početku mandata njegova plaća iznosila je oko 2135 eura, dok mu danas iznosi 2760 eura, što je povećanje od 625 eura. 

Benjamin Butković najviše se obogatio u mandatu svog brata Olega

Povećanje Butkovićeve plaće je gotovo u razini jedne minimalne neto plaće. Njegova supruga, zaposlena u Narodnoj knjižnici, imala je na početku mandata svog supruga plaću malo veću od 900 eura, dok ona danas iznosi 970 eura.   

Butković na početku mandata nije imao nikakvu ušteđevinu ni poslovne udjele, no imao je kredite iz 2008. godine s ratom kredita od 1167 eura mjesečno. U garaži je bio Fiat Bravo star 10 godina. U novoj imovinskoj kartici vidljiv je leasing iz 2019. godine na ime supruge u visini od 20.086 eura. U novoj imovinskoj kartici stan iz Novog Vinodolskog procijenjen je na malo manje od 200 tisuća eura.  

Od 27. siječnja 2020. godine, za promjenu podataka o imenu, prezimenu i prebivalištu fizičke osobe u zemljišnim knjigama nije potrebno dolaziti na sud niti podnositi prijedlog za upis jer se promjene obavljaju automatski. U prijavi za izbore Butković redovno upisuje adresu u Novom Vinodolskom, no u zemljišniku je Butkovićeva adresa u Povilama, u nekretnini koje je vlasnik njegov brat Benjamin. 

U vrijeme njegova mandata imovinu je povećavao mlađi brat (Foto: Davorin Visnjic/Pixsell)

I dalje prijavljen u kući koja je vlasništvo njegova brata

Na toj adresi ujedno je i sjedište tvrtke Projekt Povile, koju također vodi njegov brat Benjamin, a specijalizirana je za prijevoz. Ta tvrtka je na početku Butkovićeva mandata 2017. godine imala prihod od oko 35.249 eura te od tada raste. U 2022. godini prijavila je prihod od 1.3 milijuna eura. Tvrtka je osnovana u rujnu 2014. godine.  

O parceli koja je nekad bila pomorsko dobro, a koju je brat ministra Butkovića Benjamin kupio za manje od 30 tisuća eura, pisali smo nedavno. No, brat je kupio krajem 2020. godine i 550 kvadrata zemljišta koje graniči s 2327 kvadrata zemljišta u vlasništvu tvrtke Projekt Povile. Obje parcele u neposrednoj su blizini obiteljske kuće. 

Riječ je o strelovitom uspjehu jer je mlađi brat ministra sve do 2016. godine bio policajac, nakon čega mu je otac Srećko ponudio da vodi obiteljsku konobu Lucija i kamp. Otac Srećko priznao je i da je sinu Benjaminu svojedobno kupio stan na kredit.  

Medved ima za 470 eura veću plaću i plaća kredit koji je već trebao otplatiti 

Mandat Mije Crnoje na čelu Ministarstva branitelja trajao je svega šest dana, a naslijedio ga je, u travnju 2016. godine, Tomo Medved, koji je prethodno bio u invalidskoj mirovini. Medvedova plaća tada je, na početku mandata, iznosila 2700 eura.  

Njegova plaća, odnosno prihodi, prema imovinskoj kartici koju je podnio prije mjesec dana, iznosi 3169 eura, što je povećanje za gotovo 470 eura u odnosu na primanja koja je imao na početku mandata. Prema imovinskoj kartici koju je podnio Medved, plaća supruge iznosi u cent isto kao i 2016. godine, odnosno 831 euro.

Ako je vjerovati da Medved zaista zna popuniti imovinsku karticu, ispada da se plaće u zdravstvu nisu mijenjale posljednjih osam godina. No, nije to jedina nelogičnost. Medved u najnovijoj imovinskoj kartici tvrdi da još nije isplatio kredit Sberbanka iz 2014. godine, koji je prema imovinskoj iz 2016. godine trebao isplatiti do 2022. godine. Tvrdi da banci, koja danas više ne postoji pod tim imenom, isplaćuje mjesečno 112 eura. 

Prema imovinskoj kartici, Medved i dalje plaća kredit koji je trebao isplatiti prije dvije godine (Foto: Patrik Macek/Pixsell)

Ministrica Obuljen Koržinek došla do kuće od pola milijuna eura

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek stupila je na dužnost u studenom 2016. godine, a plaća ministrice iznosila je oko 2057 eura, dok joj danas plaća iznosi 2431.52 eura. Njen suprug Hrvoje Koržinek, zaposlen u Ministarstvu kulture, tada je imao plaću oko 1120 eura, dok mu danas ta plaća iznosi 1567.43 eura. 

Obuljen Koržinek na početku mandata prijavila je dva stana i garažu, a od početka mandata do danas nisu prijavljivali da su u vlasništvu još jedne garaže od 11.50 kvadrata. Obitelj ministrice od ove godine bogatija je i za kuću s okućnicom u Velom Lošinju, a kuća je površine 330 metara kvadratnih. Ministričin suprug došao je do nje nasljedstvom, a kuća je procijenjena na pola milijuna eura.

Rješenje o nasljeđivanju je iz prosinca prošle godine. Obuljen i dalje ima vrijedne umjetnine sada procijenjene na 120 tisuća eura. Od značajnih promjena spomenimo da suprug Obuljen Koržinek na početku njenog mandata nije imao ušteđevinu, a danas ona iznosi 300 tisuća eura.  

Imovinska kartica bogatija za kuću od pola milijuna eura u Velom Lošinju (Foto: Patrik Macek) 

Bonusi za supruga ministrice

Nikolina Brnjac na čelu je Ministarstva turizma od srpnja 2020. godine, a na to mjesto došla je s mjesta državne tajnice u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Na početku mandata prijavila je plaću od oko 2222 eura, dok ona danas, četiri godine kasnije iznosi 2380 eura. 

Suprug je zaposlen u Hrvatskom telekomu, a njegova plaća prije četiri godine iznosila je oko 2720 eura, dok danas u ažuriranoj imovinskoj kartici ministrice Brnjac iznosi 3179 eura, odnosno 459 eura više. 

Prije četiri godine suprug je prijavio 27 tisuća eura ušteđevine, a taj iznos stoji i danas. Dok je ušteđevina ostala ista, suprug ministrice prijavio je novih 557 dionica HT-a, trenutne tržišne vrijednosti 16.700 eura, te 380 dionica Deutsche Telekoma, trenutne tržišne vrijednosti 8320 eura. Objašnjeno je kako nije riječ o kupovini dionica, već o "bonusu za ostvareni učinak". Ministrica je uložila i tisuću eura u državne obveznice Ministarstva financija.  

Bonusi za supruga podebljali imovinu (Foto: Vjeran Zganec Rogulja) 

Božinović i Šimpraga bez velikih promjena

Davor Božinović prvu imovinsku karticu kao član vlade podnio je u studenom 2016. godine, i to kao predstojnik ureda vlade, dvije godine kasnije postao je ministar unutarnjih poslova, a danas obnaša i dužnost potpredsjednika vlade. 

Božinović je prije mjesec dana prijavio novu karticu, prema kojoj mu plaća iznosi 2895 eura, dok je ona prva iznosila oko 2516 eura. Anja Šimpraga, potpredsjednica vlade, nije značajno mijenjala imovinu, kao ni Branko Bačić. U imovinskoj kartici koja je podnesena sredinom veljače razvidno je povećanje Bačićeve plaće s 2865 eura na 2943 eura, dok nezaposlena supruga ima mjesečna primanja od 503 eura.

Grlić Radman opet nije dobro ispunio imovinsku karticu

Gordan Grlić Radman, aktualni ministar vanjskih i europskih poslova, jedan je od najbogatijih ministara u Plenkovićevoj vladi i ne toliko vješt kada je u pitanju popunjavanje imovinske kartice. O ažuriranju njegove imovinske kartice dosta se pisalo, a ministar je više puta morao mijenjati svoju karticu. 

U novoj imovinskoj kartici Grlić Radman prijavio je plaću od 2619.16 eura i ako je za vjerovati da je ministar dobro popunio imovinsku karticu, ispada da jedini od ministara prima manju plaću nego što ju je imao na početku mandata. Na početku mandata prijavio je plaću malo više od - po tadašnjem tečaju - 2730 eura.  

Ispada da jedino Grlić Radman prima manju plaću nego što ju je imao na početku mandata (Foto: Luka Stanzl/Pixsell) 

U obveznice svog ministarstva uložio 60 tisuća eura

Marko Primorac, ministar financija, u vladu je ušao u srpnju 2022. godine, a na početku mandata, kao ministar, prijavio je plaću od oko 2466 eura. Ona danas iznosi 2519 eura. Supruga je zaposlena u Središnjem registru osiguranika, gdje je ravnateljica s plaćom od 1675 eura. Supruga je prijavila dvije obveznice Ministarstva financija ukupne vrijednosti 60 tisuća eura. 

Radovan Fuchs sjeo je u ministarsku fotelju znanosti i obrazovanja sredinom 2020. godine. Prema prvoj ispunjenoj kartici, bilo je jasno kako je riječ o jednom od najbogatijih ministara. 

Fuchs mešetario nekretninama u Plenkovićevom selu

Na početku mandata prijavio je plaću od oko 2420 eura, dok ta plaća prema posljednjoj imovinskoj kartici iznosi - jednako toliko. Čini se da ministar nije ažurirao svoju plaću. Nije ažurirana ni plaća supruge na Pravosudnoj akademiji te je tada i danas iznosila oko 1078 eura.

No, kako smo otkrili, Fuchs nije prijavio sve. U svibnju prošle godine Fuchs je postao suvlasnik gotovo 500 kvadrata šume u Svirču na Hvaru, gdje je rođen Mario Plenković, otac šefa HDZ-a Andreja Plenkovića. Drugi vlasnik je njegov brat. Oni su došli do zemljišta temeljem ugovora o zamjeni nekretnina. Mnogi od bivših vlasnika tog zemljišta nose prezime Plenković.  

U svibnju prošle godine došao do parcele u Plenkovićevom Svirču. Zaboravio je to prijaviti (Foto: Patrik Macek/Pixsell)

Partneru krenulo s dozvolama za vozače

Marija Vučković ministrica je poljoprivrede od srpnja 2019. godine, a na početku mandata plaća joj je iznosila oko 2519 eura, dok danas iznosi 2705 eura. Njen suprug, zaposlenik Croatia Busa, 2019. godine prijavio je plaću od oko 1200 eura, dok mu ona danas iznosi, prema imovinskoj kartici, 1653 eura mjesečno.

Naime, suprug je od sredine 2021. godine direktor i vlasnik tvrtke Calla Logistics d.o.o. za usluge. Tvrtka je 2021. godine imala dobit malo veću od 21.084 eura, dok je ta dobit u 2022. godini iznosila 65.312 eura, a prihod se sa 74 tisuće eura povećao na 164 tisuće eura. U toj 2022. godini imao je dva zaposlena s prosječnom plaćom od 1153 eura. 

Tvrtka je zapravo Centar za osposobljavanje vozača i ispitni centar za stjecanje početnih kvalifikacija i periodičke izobrazbe vozača. Nudi se i ubrzani tečaj za stjecanje početnih kvalifikacija za prijevoz tereta/putnika.

Suprug pokrenuo uspješan posao s izdavanjem dozvola za vozače 

Šime Erlić na čelu je Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije od veljače prošle godine. Plaća mu iznosi 2600 eura. Prije godinu dana Erlići su imali ušteđevinu od 2108.37 eura, za koju danas tvrde da je više nemaju. Ministar ima i obveznicu Ministarstva financija u vrijednosti od 1000 eura.

Vili Beroš, aktualni ministar zdravstva, na tu je dužnost stupio u veljači 2020. godine. Na početku mandata prijavio je ministarsku plaću od oko 2073 eura, dok mu ona danas, prema ažuriranoj kartici, iznosi 2650.90 eura.

Supruga, zaposlena u Dječjem vrtiću Malešnica, na početku mandata ministra imala je plaću malo višu od 900 eura, dok danas, na istom radnom mjestu, ima plaću od 1134 eura. Štednja je na početku mandata iznosila 21 tisuću eura, dok danas iznosi 23 tisuće eura. Tu je i obveznica RH u vrijednosti od 500 eura. Ostali su bez jedne nekretnine koja je poklonjena.  

U HDZ-u od 18. godine (Foto: Zvonimir Barišin/Pixsell) 

Bez velikih promjena u imovini 

Viši sportski trener sportske rekreacije Ivan Anušić krajem 2023. godine preuzeo je dužnost ministra obrane, a plaća mu iznosi 2984 eura. Ministar uprave Ivan Malenica stupio je na dužnost u vladi u ljeto 2019. godine sa svega 33 godine. Prvu neto plaću kao ministar u Plenkovićevoj vladi prijavio je u iznosu od oko 2330 eura, dok ona danas iznosi 2590 eura.

Štednja mu je 2019. godine iznosila 10 tisuća eura, no danas ona iznosi 15 tisuća eura i zajednička je imovina ministra i supruge. To je odnedavno dodatnih 6636 eura štednje koja glasi osobno na ministra. Tisuću eura uložili su u obveznice. 

Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, u svibnju 2022. godine preuzeo je fotelju u vladi. Kao ministar, na početku mandata prijavio je plaću od oko 2380 eura, dok ona danas iznosi 2526 eura. U manje od dvije godine plaća mu je povećana za 146 eura. 

Supruga je od travnja 2019. godine zaposlena u Državnom inspektoratu, a njena plaća u svibnju 2022. godine iznosila je oko 1110 eura, dok danas, prema prijavljenoj imovinskoj kartici, iznosi 1416 eura. Damir Habijan je tek nedavno preuzeo ministarsku fotelju Davora Filipovića u Ministarstvu gospodarstva. Plaća mu iznosi 2356 eura.
 

Pročitajte više