Kolinda: Hrvatska za Kinu može igrati ulogu ulaznih vrata u Europu

Foto: FAH

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ posjetila je Posebnu upravnu regiju Narodne Republike Kine Hong Kong gdje je s glavnim upraviteljem Leungom Chun-Yingom razgovarala o mogućim načinima povećanja suradnje, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Grabar-Kitarović upoznala je glavnog upravitelja sa svojim razgovorima s najvišim kineskim dužnosnicima tijekom kojih je utvrđen veliki prostor za produbljivanje gospodarskih odnosa.

Tijekom sastanka razgovaralo se o mogućnostima povećanja suradnje, posebice pomorske suradnje i pomorskog prijevoza i logistike između Hong Konga i hrvatskih luka. U tom kontekstu, Kolinda je kazala kako Hrvatska može imati ulogu ulaznih vrata u Europu, posebice uzevši u obzir inicijativu "Jadran-Baltik-Crno more", komplementarnu kineskoj inicijativi "Kina+16".

U svjetlu otvaranja predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Šangaju, Glavni upravitelj ukazao je na mogućnost suradnje s mnogobrojnim predstavništvima komora u Hong Kongu.

Ovim posjetom završen je službeni posjet predsjednice Kini gdje je posjetila Peking i Šangaj, te Hong Kongu, dodaje se u priopćenju.

Petodnevni te prvi hrvatski državni posjet Kini nakon 13 godina  Grabar-Kitarović započela je u srijedu susretom u Pekingu s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, potom se sastala s premijerom Lijem Keqiangom i  predsjednikom kineskog parlamenta Zhangom Dejiangom.

Pročitajte više