Kolinda i Plenkoviću, znate li što je Merkel rekla o prijetnjama novinarima?

Foto: FaH/Pixsell/Patrik Macek

PRIJETNJE smrću novinarima u Hrvatskoj postale su uobičajene, naročito na društvenim mrežama, a jačanje tog zabrinjavajućeg trenda moglo se primijetiti nakon presude hercegovačkoj šestorci i samoubojstva ratnog zločinca Slobodana Praljka. Zbog svojeg kritičkog izvještavanja o svemu tome prijetnje su dobili tada i novinari Indexa, a upućuju im se i danas na društvenim mrežama.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je pak odbacilo kaznenu prijavu protiv Stipe Perkovića-Tabaka koji je na Indexovoj Facebook stranici prijetio novinarima - ubojstvom. Perković-Tabak na Indexovoj je Facebook stranici ostavio komentar "Pa ove novinare od indexa treba ubijati…", a zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Splitu, Jelena Maraš, odbacila je kaznenu prijavu koju je podnio zamjenik glavne urednice Indexa Neven Barković, jer je Perković-Tabak - višestruko odlikovani hrvatski branitelj kojega su pijanog ponijele emocije.

Prvo prijetiš novinarima pa se fotkaš s Plenkovićem i Kolindom

Taman što je Index dobio bizarno objašnjenje Općinskog državnog odvjetništva, Perković-Tabak se na svom Facebooku pohvalio s fotografijama na kojima je u društvu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića. Dvoje najvažnijih političara u RH kratko su se oglasili o skandaloznoj odluci Općinskog državnog odvjetništva. To je naročito zabrinjavajuće jer se premijer Plenković voli prezentirati kao veliki europejac, dok je predsjednica Grabar-Kitarović značajan dio života provela u SAD-u, u kojem je sloboda medija jedna od ključnih ustavnih vrednota. No, čini se da njima sloboda medija i mogućnost da novinari u sigurnosti slobodno rade svoj posao nije prioritet kada je riječ o unutarnjoj politici.

Merkel: Odgovorni lideri prepoznaju važnost slobode medija i to jasno artikuliraju

Ako premijer i predsjednica ne znaju zašto bi trebali reagirati i što bi trebali reći, može ih se uputiti na govor njemačke kancelarke Angele Merkel koji je održala na otvaranju 30. Medijskog dana u Münchenu 2016.

Merkel je tada između ostaloga rekla: “Kada pogledamo koliko je u međunarodnom kontekstu sloboda medija malo samorazumljiva, iz toga automatski proizilazi zadatak da uvijek i svugdje branimo slobodu medija.” Dodala je da “odgovorni lideri prepoznaju značaj slobodnih medija i novinara i to jasno artikuliraju”.

“Sloboda medija obuhvaća i slobodu razotkrivanja nepravilnosti i to bez straha od negativnih posljedica”, istaknula je tada Merkel. Njemačka kancelarka je izjavila da “trebamo biti zahvalni što u Njemačkoj postoji sloboda medija i jedna od najraznolikijih medijskih scena na svijetu”, da su slobodni mediji “konstitutivni za stvaranje slobodnog društva” itd.

U Hrvatskoj se pak od političara češće mogu čuti napadi na medije, priče o hibridnom medijskom ratovanju i zaglušujuća šutnja kada je riječ o slobodi medija i sigurnosti novinara. Najnoviji primjer takve relativizirajuće retorike kada je riječ o slobodi medija došao je od predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, koja je prijetnje novinarima Indexa opisala kao "iskazivanje nezadovoljstva". Premijer Plenković pak o svemu šuti, sloboda medija mu nije dovoljno relevantna tema da bi se javno očitovao.
 

Pročitajte više