Kolinda komentirala Lošine izjave: "To je ratnohuškačka retorika prema susjedima"

Foto: Hina

KOLINDA je na Malti gdje s drugim šefovima država održava sastanka o sigurnosti u euromediteranskoj regiji i migracijama. Tim povodom novinarima se obratila kako bi prokomentirala izvješće SOA-e te porast radikalizma u BiH.

"To je izvješće nastalo kao rezultat njihovog djelovanja, nikakvog političkog utjecaja nije bilo. To je dokaz da SOA bolje radi. Kao što sam rekla, brojke nisu bitne koliko su bitni trendovi. Definitivno je rast ekstremizma, veći broj radikaliziranih pojedinaca. Moramo surađivati sa svim susjedima u ograničavanju ekstremizma. No, protiv sam toga da se terorizam i ekstremizam izjednačavaju s etničkom ili religijskom skupinom", rekla je Kolinda.

"Cilj radikala je destabilizirati službene islamske zajednice u našem susjedstvu", rekla je Kolinda dodavši da ona u Hrvatskoj dobro funkcionira.

Dodala je i da one migrante koji dolaze u Europu treba uklopiti u društvo.

Nije željela komentirati izjave BiH političara, ali je rekla kako osjeća da posljednjih tjedana od tamo dolaze otrovne strelice prema Hrvatskoj.

"Iz BiH osjećam jedan trend protivljenja Hrvatske. Tu je Pelješki most, ne vidim kako bi to moglo naštetiti BiH osim što će rasteretiti Neum. Ta retorika nije zdrava ni dobra, Hrvatska i BiH su usmjerene jedna na drugu", dodala je.

Na kraju je komentirala razrješenje Davora Domazeta Loše.

"Lošo više neće biti član Vijeća, večeras ću potpisati razrješenje. Članovi Vijeća imaju različite stavove, ne moraju se slagati sa mnom. Upravo to jest poanta. No jučerašnje izjave su neprihvatljive i uvredljive i huškačke. Treba smirivati vlasti, treba smiriti stanje sa Slovenijom, a ne provocirati", rekla je Kolinda dodavši da s Pahorom nije razgovarala jer je tek poslijepodne vidjela što je Lošo rekao.

"Nisam mogla tijekom sastanaka gledati u mobitel, Pahoru sam rekla da su do mene došle neke informacije. No, tek nakon što sam pročitala vidjela sam koliko su te izjave teške i ratnohušačke", rekla je Kolinda.

"Nisam pogriješila što sam ga zvala, upravo zbog toga što sam rekla da želim različita mišljenja. Pa i ljudi koji idu nasuprot neke struje. On je i mene kritizirao i dao teške optužbe, tada ga nisam htjela smijeniti da ne ispadne osobno.

 

Pročitajte više