Kolinda o referendumu o mirovinama: Ne mogu podupirati ni vladu ni sindikate

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

PREDSJEDNICA Republike Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u utorak u Lubenicama na Cresu, odgovarajući na pitanje je li za sindikate ili za vladu u slučaju mirovinske reforme, da ne može podupirati nikoga jer joj to ne dopuštaju preporuke Venecijanske komisije.

"No smatram da svatko u skladu sa zakonom može prikupiti dovoljan broj potpisa i pokrenuti referendum u zakonskom roku. Isto tako, svjesna sam da, posebno u situaciji kad ostanemo bez radne snage, treba pomaknuti granicu odlaska u mirovinu na kasniju životnu dob. U ovom trenutku Hrvatska nema očekivani životni vijek kao u razvijenoj Europi pa je nužno osigurati zdravstvene uvjete, posebno u preventivi, te socijalne uvjete, kao što je stanovanje, kako bi se produljio životni vijek", istaknula je.

Na novinarsko pitanje da ocijeni je li ministar zdravstva Milan Kujundžić dobar ministar, Grabar-Kitarović je odgovorila da to mogu ocijeniti predsjednik vlade ili građani na izborima.

"Uvijek ću pružati podršku ministrima u radu, u skladu s ovlastima i onime što sam naučila u zemljama u kojima sam živjela", rekla je. "No u Hrvatskoj je važno i osigurati prijevoz putem besplatnih karata za brod ili autobus mlađima od 18 godina, koji opravdano odlaze na liječenje, jer je za njih liječenje besplatno, a prijevoz je dio toga", dodala je. 

O slučaju liječnika u Obrovcu predsjednica Grabar-Kitarović je rekla da će to prepustiti stručnjacima te kako "ne želi ići na valu nikakvog populizma".

Udijelila obećanja otočanima

U izjavi za novinare rekla je još da će, nakon obilaska otoka, vladi poslati prijedloge za pomoć otocima podijeljene u tri skupine. To su, rekla je, poboljšanje prometne povezanosti povećanjem broja katamaranskih i drugih brodskih linija te izgradnja drugih, južnih ili sjevernih luka na otocima kako bi se moglo pristajati po svim vremenskim uvjetima, a važno je i poboljšati uvjete u školama uvođenjem širokopojasne internetske veze i programa e-škola.

"Mora se osigurati da djeca na otocima imaju ne samo iste uvjete kao i djeca na kopnu nego i mogućnosti za primjenu naprednih programa", rekla je, dodajući da je svaka škola vrijedna ako ima i jedno jedino dijete te kako je žalosti vidjeti otoke na kojima nema djece.

"Treće što bi se moralo promijeniti su plaće zaposlenih na otocima kroz financijske i porezne olakšice. Čula sam više puta da su plaće za mnoga radna mjesta manje na otocima nego u Zagrebu ili drugim gradovima, a trebalo bi biti obratno", ocijenila je te dodala da se i državna imovina može prepustiti lokalnoj samoupravi kako bi se uređivali stanovi i time mladi ljudi privlačili na otoke.  

"Osim prijedloga vladi, razgovarat ću s dužnosnicima i investitorima. Obećala sam biti prvi hrvatski gospodarski diplomat, a tu zadaću dosta dobro izvršavam", istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović. 

Pročitajte više