Kolinda od neugodnih pitanja bježi u BiH, je li poslušala savjet Puhovskog?

Foto: Hina

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar Kitarović bila je sveprisutna u hrvatskim medijima, a onda je odjednom nestala.

>> Napadi na Srbe, gejeve, crnce i Hajdukovce, a Kolinda drobi o porastu tolerancije

>> OD SKIDANJA GAĆA DO STRASTI NA FEJSU Ovo je pet najluđih stvari koje je jučer izvalila Kolinda

>> Puhovski: Predsjednica bi trebala uzeti pauzu pa da se neko vrijeme ne obraća javnosti

Točnije, nestala je nakon intervjua sa Zoranom Šprajcem, kojemu je prethodio intervju s Mislavom Bagom, a predsjednica se ni u jednom od njih nije "proslavila".

Kod Bage je tvrdila da nije došlo do porasta netolerancije

Predsjednica je najprije gostovala kod Mislava Bage, u Dnevniku Nove TV, a u tom je intervjuu postalo očito kako predsjednica živi u nekoj drugoj stvarnosti.

Podsjetimo, u to vrijeme je bačen suzavac na klub Super Super u Zagrebu, a u istom gradu zatim je napadnut i organizator festivala Exit, Dušan Kovačević te još jedna njegova kolegica i to jer su imali srpske registarske tablice.

Napadnuti su navijači Hajduka na zagrebačkoj Trešnjevci, a došlo je i do rasističkog ispada u Dubrovniku u kojemu su se divljaci okomili na glumca Jamieja Foxa. Fox je bio na večeri kada su mu prišla dva muškarca i rasistički ga vrijeđali.

Upitana o porastu netolerancije u Hrvatskoj, predsjednica je odgovorila: "Ne bih rekla da je došlo do porasta netolerancije, upravo suprotno".

Rekla je i kako je uvela "koncept zajedništva" te kako uvijek reagira kada dođe do govora mržnje. Nije rekla zašto najčešće reagira zadnja, tek nakon prozivki od strane medija.

Skidanje gaća kod Zorana Šprajca

Potom je uslijedio intervju kod Zorana Šprajca u kojemu je predsjednica za pola sata uspjela izgovoriti sve i svašta.

U tom je intervjuu izjavila kako se ne slaže "s tezom da državni dužnosnici imaju manje prava na privatnost od drugih građana", a pritom je zaboravila da su državni dužnosnici plaćeni novcem građana kojima moraju polagati račune.


Tvrdila je i kako nije rekla da je mobingiraju mediji, što se lako pobija snimkom intervjua kod Dujmovića na HRT-u, u kojemu jasno govori: "Ja ovo doživljavam kao mobing. Mediji me žele zaustaviti u mojem radu. Dijelu medija smeta nacionalistička suverenistička politika koju vodim."

Pričala je kako na Facebooku reagira iz strasti, zbog čega je možemo usporediti s Donaldom Trumpom, koji na dnevnoj bazi strastveno i osobno reagira na svojem Twitter profilu.

Na kraju je dala jednu "državničku' izjavu - "Nemojmo skidati gaće ni pred kime".

Prilično instituciji predsjednika ili ne, predsjednica je to izjavila komentirajući osudu koju je američko veleposlanstvo uputilo nakon neonacističkog marša po centru Zagreba.

Kosturi iz ormara

Kao da sve to nije bilo dovoljno, predsjednica je nedugo nakon ovih intervjua uspjela jednom rečenicom pljunuti na pravnu državu.

Radilo se o aferi dnevnice, a predsjednica je rad DORH-a komentirala ovako:

"Nažalost, ovo neprestano vađenje nekakvih kostura iz ormara i dalje vodi ka eroziji povjerenja građana u političare i institucije. Ovo je slučaj koji pokazuje da bi se DORH trebao baviti istragama o onome što se događa danas, a ne se neprestano vraćati godinama i godinama u prošlost."


Zašto predsjednica ne želi da DORH radi svoj posao i kopa po prošlosti, ne znamo, ali smo tada za komentar upitali Žarka Puhovskog, koji je tom prilikom posavjetovao predsjednicu.

Poslušala savjet Puhovskog?

Naime, politički analitičar Žarko Puhovski, u intervjuu za Index je predsjednici poručio kako bi trebala uzeti pauzu od pojavljivanja u medijima.

"Možda bi bilo dobro da predsjednica uzme pauzu od desetak dana, da se ne obraća javnosti i neka se koncentrira na to što joj je strategija i kako će obnašati funkciju, da se ne bi sasvim izgubila", rekao je Puhovski.

Predsjednica je netom nakon tog savjeta nestala iz medija, pa možemo samo zaključiti kako je poslušala savjet gospodina Puhovskog.

Nova aktivnost - na sigurnom terenu

Danas se pojavila informacija o tome što radi predsjednica, iz koje možemo zaključiti kako je odlučila otići na siguran teren, odnosno, u Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednica će tako sudjelovati na znanstvenoj konferenciji pod nazivom "Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti" koja će se u četvrtak i petak održati u Neumu i na kojoj će se govoriti o europskome putu BiH te popravljanju položaja Hrvata u toj zemlji.

Iz Ureda za informiranje Predsjedništva BiH je priopćeno kako će se predsjednica Grabar-Kitarović s kolegom Čovićem obratiti sudionicima konferencije pozdravnim govorima na početku znanstvene konferencije, a uvodno predavanje održat će hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

U Neumu vjerojatno neće biti neugodnih pitanja o kosturima iz ormara ili pak porastu netolerancije u Hrvatskoj, pa će predsjednica napokon biti na sigurnom terenu.

Pročitajte više