Žestoka reakcija centra Simon Wiesenthal na Kolindine izjave: Ona pravda najgore zločince

Foto: Ured predsjednice/Simon Wiesenthal

CENTAR Simon Wiesenthal iz Jeruzalema oštro je reagirao na izjave hrvatske predsjednice u Argentini.

Podsjetimo, Kolinda Grabar-Kitarović je prilikom posjeta Argentini tamošnjim Hrvatima rekla kako su "nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i domovine".

Ta izjava naišla je na žestoku reakciju jeruzalemskog centra Simon Wiesenthal, nazvanom po slavnom lovcu na naciste. U centru citiraju spornu izjavu hrvatske predsjednice te ističu kako je Kolinda to izjavila "neovisno o činjenici da su među tim imigrantima bili i brojni ustaški ratni zločinci".

"Jedino je pitanje potječe li njezina izjava iz divljenja ustašama ili iz neznanja"

Direktor centra Simon Wiesenthal Efraim Zuroff poslao je pismo uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a u njemu poimence nabraja tko je sve od ustaških čelnika nakon Drugog svjetskog rata pobjegao u Argentinu - ustaški poglavnik Ante Pavelić, šef ustaške tajne policije Eugen Dido Kvaternik i Dinko Šakić, zapovjednik logora Jasenovac.

U reakciji centra Simon Wiesenthal podsjeća se na istraživanje argentinskog novinara Ukija Gonija, koji je broj ustaških zločinaca koji su pobjegli u Argentinu procijenio na najmanje stotinu, a među njima su bili i brojni čelnici ustaškog režima.

"Izjave predsjednice Grabar-Kitarović pravdaju neke od najgorih zločinaca iz Drugog svjetskog rata. Jedino je pitanje potječe li njezina izjava iz divljenja ustašama ili iz neznanja o njihovom bijegu poslije rata", poručio je Efraim Zuroff.
 

Pročitajte više