Kolinda priča da je rođena s krive strane Željezne zavjese. To je glupost

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović je u SAD-u, primajući nagradu za životno djelo Fulbrighta čija je bila stipendistica dok je studirala u Americi, izjavila da je “bila djevojka rođena s krive strane Željezne zavjese".

Kolinda u mladosti - život iza Željezne zavjese i tuga zbog jogurta

Kolindi ovo nije prvi put da spominje život “iza Željezne zavjese”, a cijela se priča uklapa u već dobro poznatu sagu o nedostatku različitih vrsta jogurta u Jugoslaviji, zbog čega je, kako se pojadala, patila kao mlada djevojka.

Gotovo identičnu priču ispričala je u Varšavi na sastanku Inicijative triju mora prije dvije godine. Tada je kazala: “Oni od nas koji su rođeni s pogrešne strane Željezne zavjese…”. Sličnu je priču pričala i u Pragu, a posljednji put u srpnju u govoru koji je održala na Europskom institutu Sveučilišta u Zürichu, kada je kazala kao je “Jugoslavija kao nesvrstana država bila iza Željezne zavjese”.

Kolindina izjava da je rođena iza Željezne zavjese je glupost

Kolinda, dakle, po Europi, a sada i Americi, priča da je Hrvatska, tada u sastavu Jugoslavije, bila iza Željezne zavjese. To je uglavnom netočno.

Kolinda, dodatno, priča da je ona rođena iza Željezne zavjese. E to je već glupost.

Krenimo redom.

Kako je skovan termin "Željezna zavjesa"

Termin “Željezna zavjesa” skovao je Winston Churchill. Prvi put ga je spomenuo u govoru 5. ožujka 1946. godine. Riječ je o terminu koji ukazuje na imaginarnu granicu koja dijeli Europu na dva odvojena dijela, od kraja Drugog svjetskog rata do završetka hladnog rata 1991. godine. U prvotnom je Churchillovom tumačenju doista obuhvaćala prostor do Trsta, što bi Jugoslaviju stavilo “iza Željezne zavjese”, kako tvrdi Kolinda, no vrlo brzo dolazi do pomaka te imaginarne granice.

Jugoslavija je iza Željezne zavjese zapravo samo bila od 1945. do 1948.

Jugoslavija je zapravo iza Željezne zavjese bila samo od 1945. do 1948. godine. Tada je Josip Broz Tito razvrgnuo savez sa Staljinom i otada je Jugoslavija nesvrstana zemlja. Iako je Kolinda i činjenicu da je Jugoslavija bila među nesvrstanim zemljama dovela u vezu sa Željeznom zavjesom, riječ je, najblaže rečeno, o površnom naklapanju bez pravog povijesnog uporišta. 

Kolinda je rođena 20 godina poslije, kako je onda mogla biti rođena iza Željezne zavjese?

Uzevši u obzir povijesne činjenice o tome kada je skovan termin "Željezna zavjesa" i koja je pozicija Jugoslavije bila kada je taj termin skovan, a kakva je bila poslije, posebno je redikulozna Kolindina tvrdnja da je “bila djevojka rođena s krive strane Željezne zavjese”.

Kolinda je rođena 1968. godine, dakle dobrih 20 godina nakon što se Tito razišao sa Staljinom, odnosno 23 godine od inicijalnog pojma Željezne zavjese. 

Unatoč tome što je bila "djevojka rođena iza Željezne zavjese", bez problema se već u srednjoj školi otišla školovati u SAD

Zanimljivo bi svakako bilo pitati Kolindu kako je unatoč silnim problemima koje je imala kao “djevojka rođena iza Željezne zavjese” uspjela 1985. bez ikakvih problema preko te famozne Zavjese otići na srednjoškolsko obrazovanje u Sjedinjene Američke Države. Tamo je, prema vlastitoj biografiji, otišla već četvrtom razredu srednje škole, sa 17 godina. Izvadila je vizu i otisnula se preko bare.
 

Pročitajte više