Kolinda prije odlaska s Pantovčaka ide na oproštajnu turneju po Europi?

Foto: EPA/Pixsell/Borna Filic

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović ima namjeru posjetiti čak šest zemalja prije nego što predsjednik i službeno postane Zoran Milanović, što će se dogoditi za malo više od mjesec dana.

Naime, Nova TV sinoć je objavila kako Grabar-Kitarović namjerava do inauguracije Milanovića posjetiti Poljsku, Njemačku, Austriju, Sloveniju, Belgiju i Izrael.

U Uredu predsjednice ne demantiraju informaciju o oproštajnoj turneji

Iz Ureda predsjednice nisu nam opovrgnuli tu informaciju, a nisu je ni potvrdili. Upitali smo ih i je li riječ o nekoj vrsti oproštajne turneje, no na to nismo dobili nikakav odgovor.    

"Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović svoju predsjedničku dužnost nastavlja obnašati do 18. veljače, a o njezinim putovanjima, odnosno preostalim vanjskopolitičkim aktivnostima svakako ćete biti pravovremeno obaviješteni. Za sada Vam možemo potvrditi kako će predsjednica Grabar-Kitarović 23. siječnja sudjelovati na Petom svjetskom forumu o holokaustu u Izraelu", stoji u odgovoru koji smo dobili iz Ureda predsjednice.

O nekim putovanjima izvijeste javnost tek kad Kolinda doputuje

Podsjetimo kako iz sigurnosnih razloga predsjednica ne može puno prije vremena najaviti odlazak u neku zemlju. Uz to, Grabar-Kitarović znala je nekada službeno obavijestiti javnost o posjeti nekoj stranoj zemlji tek kada bi ondje stigla. 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović imala je u svom mandatu više od stotinu službenih posjeta stranim zemljama, a na putovanjima u pet godina provela je malo manje od godinu dana. Putovala je više od prethodna tri predsjednika. Najviše sporna su bila putovanja u SAD, s obzirom na to da ni danas nije jasno jesu li ta putovanja, u vrijeme novogodišnjih slavlja, bila privatna ili službena.

Pročitajte više