Kolinda tvrdi da Uskok ne istražuje njezinu kampanju: "Čista je kao suza"

Foto: FaH

KOLINDA Grabar Kitarović ustvrdila je u četvrtak da je njezina predsjednička kampanja u potpunosti čista i da nije predmet Uskokove istrage nad Danijelom Artenjakom iz tvrtke Napredni modeli, koja joj je radila na kampanji 2015.

>> Uhićeni za izdavanje fiktivnih račun najviše je poslovao s Kolindom i HDZ-om


>> VIDEO 13 osumnjičenih zbog izvlačenja novca ide u zatvor, ali ne i šef tvrtke koja je radila za HDZ

Danijel Artenjak iz tvrtke Napredni modeli jedan je od 21 osumnjičene osobe, nad kojima Uskok provodi istragu,  zbog sumnje u izvlačenje novca iz desetak tvrtki temeljem fiktivnih računa.

"Kampanja čista kao suza", tvrdi predsjednika

"Što se tiče moje kampanje, bila je u potpunosti čista kao suza, svi računi su prevrnuti više puta, a isto tako i aktivnosti te tvrtke i pojedinaca. Kada je riječ o toj kampanji, ona uopće nije predmet istrage", odgovorila je predsjednica na upit o otvaranju istrage nad Artenjakom.

"HDZ ima sve informacije"


U izjavi, nakon otvaranja poliklinike Radiochirurgija Zagreb, novinare je uputila da se za sva pitanja o računima, vezano uz kampanju, obrate HDZ-u, koji, kaže, ima sve informacije.

I Artenjakov odvjetnik Mate Matić prethodno je komentirao informaciju po kojoj je tvrtka njegovog branjenika „Napredni modeli“ radila na predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar-Kitarović i kampanji HDZ-a za parlamentarne izbore 2015., dodavši da taj slučaj nema nikakve poveznice s HDZ-om.

U HDZ-u se doznaje da je iz financijskog izvješća o provedbi parlamentarnih izbora 2015. vidljivo da su „Napredni modeli“ bili angažirani kao jedna od vanjskih tvrtki koja je sudjelovala u provedbi izborne kampanje tadašnje „Domoljubne koalicije“.

„Za izvršene usluge tvrtka 'Napredni modeli' ispostavila je račune i dokaznice, a HDZ je platio izvršene usluge u skladu sa sklopljenim Ugovorom o poslovnoj suradnji - transparentno i u skladu sa zakonom. Navedena poslovna suradnja bila je predmet redovitog postupka revizije te je Državni ured za reviziju za poslovanje HDZ-a za 2015. godinu, podsjećamo, dao bezuvjetno mišljenje“, kažu u HDZ-u, navodeći da izvan toga nemaju nikakvih drugih spoznaja o poslovanju te tvrtke.

Valja naglasiti kako HDZ nije prvi puta suočen s izdavanjem fiktivnih računa za potrebe kampanje odnosno punjenje "crnog stranačkog fonda" preko marketinške agencije.

HDZ-u se i dalje sudi za Fimi mediu


Naime, i dalje traje suđenje za Fimi mediu. Bivši šef te stranke Ivo Sanader tereti se da je organizirao kriminalnu skupinu koja je pod njegovim vodstvom izvukla novac iz državnih i javnih tvrtki. Cilj im je bio osobno bogaćenje, ali i pribavljanje novca za Hrvatsku demokratsku zajednicu.

Suđenje je lani u lipnju krenulo iznova pred izmijenjenim vijećem zagrebačkog Županijskog suda nakon što je Vrhovni sud 2015. srušio nepravomoćnu presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.

HDZ je u prvostupanjskom postupku bio kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna.

Pročitajte više