Kolinda nakon konzultacija: "Nitko ne raspolaže potrebnom većinom"

Foto: Index, Hina

PREDSJEDNICA Republike Kolinda Grabar-Kitarović danas je održala prvi krug konzultacija o mandataru za sastavljanje nove Vlade sa zastupnicima i čelnicima stranaka izabranih u 9. saziv Hrvatskoga sabora, i to nakon što su 11. rujna održani prijevremeni izbori.

Konzultacije na Pantovčaku uslijedile su nakon što su u ponedjeljak objavljeni službeni rezultati izbora, a prema Ustavu hrvatska predsjednica mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Za dobivanje mandata potrebna je tako potpora najmanje 76 zastupnika, no danas nitko s tolikim brojem potpisa nije došao pred hrvatsku predsjednicu

Tijek konzultacija:

16.05 "Konzultacije su pokazale da nitko ne raspolaže potrebnom većinom za davanje mandata za sastavljanje nove vlade. Zadovoljna sam dinamikom razgovora, tijekom kojih su svi zastupnici pokazali konstruktivnost i odgovornost za formiranje stabilne vlade. Idući krug konzultacija održat ću u ponedjeljak, a konstituirajuću sjednicu Sabora sazvati ću za petak, 14. listopada", rekla je Kolinda.

15.58 Oko 16 sati očekuje se i izjava Kolinde Grabar-Kitarović.

15.45 "Održali smo prve konzultacije nakon službenih rezultata izbora. Smatramo da dosadašnji razgovori s Mostom daju uvjerenje da ćemo biti u poziciji toga da imamo preko 76 potpisa. Razgovori su protekli u prijateljskom i kvalitetnom ozračju. Optimistični smo, nastavljamo razgovore o specifičnim točkama s Mostom, a na kraju i o ustroju Vlade. SDSS traži javni utjecaj u nekim relevantnim poduzećima, ali konačni stav donijet ćemo nakon temeljitijih razgovora. Želimo da u političkoj kulturi predstavnici manjina budu u poziciji dati potporu Vladi.

Želimo da Predsjednica ima jasna jamstva, a ona se najbolja daju potpisom zastupnika. Želimo ukinuti bilo kakve dileme. Osobno sam razgovarao s Beljakom i zamolio da od njega čujem jasno stajalište, kako razumijem, spremni su dati 5 potpisa HDZ-a i budućem mandataru, ali da ti potpisi ne budu presudni za premašivanje praga. Drago mi je da je Bandić otvoren za dijalog, mi ćemo obaviti razgovore sa svim strankama koje su prešle prag a koje žele razgovarati s nama", kazao je Plenković.

15.35 Andrej Plenković je stigao na konzultacije kod Grabar-Kitarović zajedno s Gordanom Jandrokovićem i Davorom Ivom Stierom.

HDZ-ov tim najduže se zadržao na konzultacijama kod Predsjednice. Traje oko pola sata, 15 minuta duže od predviđenog.

15.10 "Rekli smo da ćemo biti oporba, borit se za socijal-demokraciju, borit se za sve što žele naši birači. Predlagat ćemo određene stvari i kontrolirati ovu većinu. Iskreno, želimo stabilnu vladu jer se puno vremena izgubilo", rekla je Milanka Opačić.

15.03 "Čuo sam se s Beljakom, da saznam koja je točno pozicija HSS-a. To mi je rekao. Mi sad pregovaramo s Mostom i manjinama, ni s kim ne pregovaramo tajno. Mi nismo razgovarali s HNS-om, samo neformalni kontakti. To je prirodno, ali nikakvih pregovora o aranžmanima nije bilo. Gradimo partnerstvo dugoročno s Mostom, o svim drugim temama još nema odluke", rekao je Andrej Plenković ispred HDZ-a prije odlaska na Pantovčak, dodajući da je Most glavni strateški partner HDZ-a.

14.55 "Što se nas tiče, nadamo se da će se formirati vlada, to je potrebno da profunkcioniraju sustavi u RH. MOST je u pregovorima s HDZ-om, kad se dogovori cijeli paket, tada dajemo potpise za formiranje takve vlade. Prošli smo 7 jamstava, to nam je izuzetno drago, to je znak da su spremni odraditi ono što je potrebno odraditi. Sada radimo na programskim smjernicima, trajat će oko tjedan-dva, Sabor bi se moglo konstituirati do polovice listopada. O novom preustroju vlade razgovarat ćemo na sastancima. Ako se dogovori cijeli paket, onda ćemo prezentirati. O pozicijama još uvijek nismo razgovarali, sve što se pojavljivalo u medijima nije istina, to su konstrukcije. Vjerujem da ćemo se dogovoriti za cijeli paket", kazao je Božo Petrov.

14.50 "Očekujemo da HDZ i MOST sastave vladu. Trebaju preuzeti odgovornost za ovu zemlju, prekinuti dugotrajne pregovore. Treba početi raditi na poboljšanju života građana. Mi ćemo biti stabilna alternativa vladi MOST-a i HDZ-a", rekao je Ivan Vrdoljak te potvrdio da HNS ostaje u opoziciji. Odbacio je navode da bi glasove mogao dati Plenkoviću.

14.45 U ured Grabar-Kitarović ulaze Božo Petrov i Miro Bulj.

14.26 "Ključno je da HSS ostaje u oporbi. Potpora vladi HDZ-a, ako je bude, trajat će 100 dana. Djelovat ćemo kao konstruktivna opozicija. Nismo s HDZ-om vodili nikakve pregovore, kao neki drugi, ali to ćete saznati ovih dana. Ne mogu vam reći više o tome jer bih tada govorio neprovjerene informacije. Dio medija je krivo interpretirao naše odluke", rekao je HSS-ov Krešo Beljak.

"Znam da je javnosti teško shvatiti da možemo podržati nekoga, a ništa ne tražiti nazad i ostati u oporbi. Ali mi ćemo napraviti upravo to", dodao je, a rekao je i da postoji mogućnost da se potpisi neće ni prikupljati.

14.20 "Kratko smo razgovarali s Predsjednicom. Ja sam prenio mišljenje stranke Promijenimo Hrvatsku. Nas nitko još nije zvao, mislimo da će vladu najvjerojatnije formirati HDZ, MOST i manjine. Više ćemo znati sljedeći tjedan. Nas zanimaju programske stvari, zato smo i osnovani. Da nas netko jamči da će ostvariti najvažnije programske ciljeve naše stranke, mogli bismo surađivati s njima. Mora se formirati vlada, ali brzo ćemo vidjeti na pitanju arbitraže u kojem smjeru ide vlada. Nas još nitko nije zvao, nismo razgovarali", rekao je Ivan Lovrinović.

"Postoje uvjeti pod kojima bi Živi zid podržao vladu. Rekao sam Kolindi da ne možemo podržati vladu koja podređuje interese Hrvatske interesima Washingtona i SAD-a. Šeks je rekao da je Sabor kazališna predstava, a odluke se donose izvana. Zbog toga i kad vidimo da je neka odluka na našu štetu, kao članica EU-a mi to ne možemo odbiti. Tako je i sa sudjelovanjem RH u NATO misijama, u Libiji, Iraku... Ja sam rekao da kad bi Plenković okrenuo leđa eliti na vrhu piramide moći, kad bi obustavio deložacije, ukinuo valutnu klauzulu, ja bih mu sad dao svoj potpis. Naša podrška bi bila iskrena, bez fige u džepu. Podržat ćemo bilo koga tko će biti državnik, a ne lutka na koncu", kazao je Ivan Pernar.

"Ako dobijemo garancije da se otkloni svaka opasnost arbitraže u Washingtonu i još dva uvjeta, utkoliko ću dići ruku za vladu, ali potpis neću dati", kazao je Aleksić iz Udruge Franak.

14.11 "Mi nastavljamo imati samostalan klub u Saboru. Držimo da je ključno formiranje vlade sada, koja ne funkcionira već neko vrijeme. Vjerujem da se oštri diskurs mora mijenjati, IDS je spreman u smislu razvojnih programa založiti se za sve ono vezano uz decentralizaciju i regionalni razvoj. Istra je pokazala da zna kako o tome, i tu ćemo dati potporu", kazao je pak IDS-ov Boris Miletić.

"Nama vlada desnog centra nije prihvatljiva, nećemo je prihvatiti. Naši birači znaju da je IDS vjerodostojnost", dodao je.

14.00 "Predsjednicu je interesiralo jesmo li nekome dali potpis. Rekao sam da nismo nikome, da imamo odluku Predsjedništva da ostajemo u oporbi i da konstituiramo klub zastupnika zajedno s HNS-om. Osobno sam joj izjavio da želim da u Hrvatskoj dođe do stabilne vlade i da buduća vlada napravi iskorake, osobito prema umirovljenicima. Rekao sam da smo na raspolaganju za suradnju ako se želi raditi na problemima umirovljenika, da smo spremni tu surađivati", kazao je nakon konzultacija Silvano Hrelja te dodao da njegovi birači nemaju baš previše vremena čekati.

"Sjajno je što je Milanović odustao od pokušaja sastavljanja vlade, to bi bilo gubljenje vremena građana Hrvatske", kazao je Hrelja.

13.49 "Budući da je to ustavna obaveza, da se obavezi razgovor sa svim čelnicima parlamentarnih stranaka, dali smo svoj stav. Mi ćemo programski surađivati s budućim mandatarom i vladom. Suradnja može biti samo programska i ništa druga. Nismo još službeno razgovarali s MOST-om i HDZ-om. Nakon što oni završe razgovore između sebe, nakon toga slijede razgovori i s nama", rekao je Milan Bandić te najavio da će imati više ljudi u svojem klubu zastupnika, ali i iznenađenja.

"Reformisti su dali podršku Milanoviću za mandatara zadnji put, on je nije uspio realizirati. Onda smo je dali Oreškoviću, ali ni on je nije realizirao. Ovaj puta očekujemo nakon razgovora s Mostom i manjinama da će se otvoriti razgovori i s drugim parlamentarnim strankama. Ako dobijemo uvjerenja o programu, tada smo otvoreni za suradnju". dodao je Čačić.

"Čekam da se što prije formira vlada, to očekujem, nakon 5 godina. Ne prihvaćam spin o tome da sam Mostu neprihvatljiv, to vi namećete, to su neistine. Ja sam dobar i korektan sa svima, pa tako i s Petrovom", rekao je Bandić.

13.40 S Kolindom Grabar-Kitarović razgovaraju Milan Bandić i Radimir Čaćić.

13:25 "Rekli smo predsjednici da smo dali potpis Andreju Plenkoviću za mandatara, mi smo HDZ-u bili partneri i predizborno. Građani su zaslužili da vladu dobiju što prije, da se počnemo baviti gospodarskim pitanjima. Najbolje da vladu činimo mi s HDZ-om, Most i nacionalne manjine. U Vladi sa ministrom nećemo participirati, ali dio dužnosnika iz stare vlade će ostati. Imamo jednog zamjenika i dva pomoćnika, ali to nam nije glavni cilj", rekao je HSLS-ov Darinko Kosor dodavši da očekuje novu Vladu do sredine listopada.

"Na Mostu i manjinama je da učine uslugu građanima i da se što prije dogovorimo i dobijemo novu vladu", dodao je.

13.20 "Jedan zastupnik u Saboru, rekao sam Predsjednici da u ovom trenutku nitko nema naš potpis. Odgovornost je sada na HDZ-u i Mostu, oni vode pregovore. HDSSB nikome nije dao potpise, nikome nismo ništa obećati. Nismo ni s kim razgovarali, nije bilo pregovora. Nama je važno vidjeti program Vlade, važni su nam projekti i odnos prema Slavoniji i Baranji. Važno nam je i tko će biti novi ministri. O tome će ovisiti hoćemo li dati potporu. Mi smo i u prošlom Saboru glasali za Predsjednika Sabora i Predsjednika Valde. To smo napravili u dobroj vjeri, bez ucjena. Nećemo biti destruktivni, bit ćemo konstruktivni", rekao je HDSSB-ov šef Vulin nakon konzultacija.

13:10 "Nitko me nije zvao na razgovor. Kada dobijem jamstva iz kolega iz kluba kojem sam pristupio, tada ću odlučiti. Ali mislim da ide u tom smjeru. Vrijeme je da se ljude oslobodi blokada, narastao je dug građana. Ako bi tih 330 000 ljudi nekako riješilo, to bi bilo dobro za ekonomiju i državu. Ako dobijem jamstva od Mosta da je ispregovarano ovo što sam tražio, ja ću dati potpis", rekao je Hrvoje Runtić, bivši član Živog zida i budući nezavisni zastupnik

13:00 "Rekao sam predsjednici da ću podržat svaku opciju koja će modernizirat Hrvatsku. Ključna riječ je dekomunizacija, o tome se slabo govori. Dobili smo bivšu državu sa malim promjenama, imate sudstvo, vanjski dug, mnogi su ostali u Beogradu. Ne možete očekivati modernizaciju države ako u njoj rade ljudi koji su prijetnja nacionalnoj sigurnosti. Ja ne mogu izvršiti nikakav moralni suicid. Što bude, bude", rekao je Glasnović prizanvši da je imao kratki razgovor s HDZ-om.

"Ja Plenkoviću želim sve najbolje, on je mlad i iskusan. Svjetski je čovjek, govori više jezika", izvlačio se Glasnović, ali nije želio reći hoće li Plenkoviću dati potpis.

12:55 "Zastupnici SDSS-a su obavijestili Kolindu da su pregovori između nas i HDZ-a u toku, sad smo u drugoj fazi pregovora. Razgovaramo o problemima srpske zajednice u Hrvatskoj, a nakon toga ćemo donijeti odluku o podrški Plenkoviću kao mandataru", rekao je Pupovac nakon konzultacija.

"Pregovori teku dobro, i po načinu i po sadržaju. Za sada nema ništa sporno", rekao je Pupovac.

"Ako imate nacionalne parkove na području Hrvatske, je li prirodno da nemate predstavnike nacionalnih manjina, posebno na područjima gdje su te manjine zastupljene. Je li prirodno da u HEP-u nema predstavnika srpske manjine, je li prirodno da u Hrvatskim šumama nema predstavnika srpske manjine? Mi mislimo da treba gledati stvar funkcionalno. Naprosto želimo promijeniti stanje koje je po prirodi stvari neprirodno", rekao je Pupovac na pitanje je li manjine trebaju imati predstavnike na visokim funkcijama u državnim tvrtkama.

12:40 Trenutno traju konzultacije s Miloradom Pupovcem, predstavnikom srpske nacionalne manjine. Pupovac se s Kolindom iza zatvorenih vrata zadržao znatno duže nego ostali manjinci.

12:35 "Naši pregovori još nisu gotovi, mi smo prešli od općeg dijela sporazuma, to smo usuglasili, a prešli smo na individualna pitanja. Sastao sam se sa Stierom, razmijenili smo prioritetne točke. Nije bilo vremena, morao sam trčati ovdje", rekao je predstavnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin. Ni on nije želio govoriti o pozicijama u izvršnoj vlasti.

"Ako će doći do dogovora, potpisat ćemo za Plenkovića. Ako ne budu išli, čekat ćemo bolja vremena. Nema ničeg spornog niti nespornog, moram pročitati prijedlog koji se tiče moje nacionalne manjine. Valjda su imali problema, razgovore s Mostom pa nisu stigli razgovarati s nama. Izgleda da prioritet imaju razgovori s Mostom"

12:25 "Što se tiče samog potpisa, on dosad nije ostvaren jer su ostali još neki dijelovi uz vladin program i neki dijelovi za mađarsku zajednicu", rekao je zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics. Njegov je stav da pregovori s HDZ-om idu u dobrom smjeru. Dodao je kako bi za Hrvatsku bilo dobro da pregovori budu što prije.

12:20 "Mislim da smo na dobrom putu, očekujem da ćemo pregovore nastaviti i da ćemo to dobro odraditi", rekao je Veljko Kajtazi, predstavnik romske i još 12 nacionalih manjina.

"Vjerujem da ćemo do sljedećeg kruga konzultacija završiti sporazum", dodao je Kajtazi o pregovorima HDZ-a i manjinaca.

12:15 Zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek rekao je kako je Klub zastupnika nacionalnih manjina zajednički. Rekao je da razgovaraju s Plenkovićem i da se zasebno priča o konkretnim interesima svake pojedine manjine.

"Razgovori idu u dobrom smjeru, vjerujem da ćemo moći dati potporu mandataru za nekoliko dana", rekao je Bilek dodavši da se ne razgovara o participaciji u vlasti.

12:11 Očekuje se da će konzultacije trajati oko 4 sata, a nakon čega je predviđena izjava predsjednice.

12:10 Prva je kod Kolinde stigla zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljskaj.

Nakon Lekaj Prljaskaj predsjednica će primiti i ostale zastupnike nacionalnih manjina, redom, Veljka Kajtazija, Vladimira Bileka, Roberta Jankovicsa, Furia Radina i Milorada Pupovca.

Slijede nezavisni zastupnici Željko Glasnović i Hrvoje Runtić, a potom Dragan Vulin iz HDSSB-a te Darinko Kosor iz HSLS-a.

Nakon toga, prema rasporedu, kod predsjednice dolaze Milan Bandić iz Stranke rada i solidarnosti i Radimir Čačić u ime Reformista.

Slijedi Silvano Hrelja iz HSU-a te izaslanstvo IDS-a predvođeno predsjednikom stranke Borisom Miletićem.

Izaslanstvo HSS-a predvodi predsjednik stranke Krešo Beljak, a nakon njih slijede predstavnici Živoga zid, koalicije Promijenimo Hrvatsku i Uvijek frankeri – Ivan Pernar, Ivan Lovrinović i Goran Aleksić.

Nakon toga dolazi HNS kojega predvodi predsjednik stranke Ivan Vrdoljak, a potom Most na čelu s Božom Petrovom.

11:45 Na Pantovčaku su već brojni novinari, čeka se da počnu konzultacije. Kako je već običaj, Kolinda će prvo primiti zastupnike nacionalnih manjina, a onda slijede predstavnici stranaka prema broju osvojenih mandata. Posljednji će kod Kolinde doći Andrej Plenković.

11:00 Plenković je rekako kako je spreman Boži Petrovu ponuditi mjesto prvog potpredsjednika Vlade.

10:00 Kako je već ranije javljeno, Zoran Milanović neće predvoditi izaslanstvo SDP-a. On se izuzeo iz predstavljanja stranke prije unutarstranačkih izbora. SDP-ovce će kod Kolinde predstavljati Milanka Opačić.

 

 

Pročitajte više