Koločep piše Kosorici: Gologuzi poduzetnici iz Otoka znanja nisu imali ni kinte za hotele

PREDSJEDNIK Mjesnog odbora otoka Koločepa Ivan Vuleša poslao je otvoreno pismo premijerki Jadranki Kosor u kojem apelira da spasi otok i njegove hotele od propasti, koja je započela kad su ih preuzeli kontroverzni poduzetnici iz projekta Otok znanja.

"Pet je godina otkad je Hrvatski fond za privatizaciju izručio "Hotele Koločep" d.d. podobnim, a nesposobnim poduzetnicima okupljenima u famoznu neprofitnu ustanovu pod zvučnim nazivom Otok znanja. Ti "gologuzi" poduzetnici, osim zvučne i ničim potkrijepljene priče o razvoju nekakvog zdravstvenog turizma, nisu imali ni znanja ni sredstava da bi vodili i razvijali jedan profitabilni i na svjetskom turističkom tržištu inače dobro uhodani poslovni subjekt", stoji u pismu premijerki.

Vuleša navodi da su ljudi iz Otoka znanja bez novca kupili Hotele Koločep: kreditima i garancijom PBZ-a koje danas ne vraćaju, novim kreditima koje su neracionalno trošili, nakon čega je HFP ponudio da se dionice s Otoka znanja prenesu na PBZ kao glavnog vjerovnika.

Vuleša upozorava premijerku da "poslije pet godina haranja lažnih poduzetnika", Hoteli više legalno ni ne postoje, jer su ih stari vlasnici, uvidjevši katastrofu, odlučili vratiti državi, "ali su opet ucjenjivali nemogućim uvjetima".

"Osim što nema Skupštine i NO-a, ovih dana nema ni direktora. Stranac Francuz Guy Maranzana zbog gubitaka, dugova dobavljačima, dugovanja plaća i doprinosa, pa čak i državnih poreza, nije ishodio radnu dozvolu po hrvatskim propisima. U pravnom interregnumu i dalje vodi poslovanje dekretima iz inozemstva, jer nema nikoga da ga smijeni", kaže Vuleša.

Pozvao je premijerku da učini sve da se blokade s Hotela skinu i da se omogući njihovo normalno poslovanje. Vuleša je poručio da će se mještani Koločepa koristiti svim sredstvima koja im stoje na raspolaganju, od građanskog neposluha do obavještavanja zastupnika Europskog parlamenta o slučaju Koločep.

Pročitajte više