Kolokvij o posjetu Pape Aleksandra lll. Zadru 1177.

U povodu najavljena posjeta Svetog Oca Hrvatskoj i Zadru u lipnju ove godine u dvorani zadarskog sjemeništa večeras je održan znanstveni kolokvij o dolasku pape Aleksandra III. u Zadar 1177.

U uvodu je sveučilišni profesor u Zadru dr. Stijepo Obad podsjetio da se papa Aleksandar III. u Zadar sklonio zbog nevremena te da su ga Zadrani svečano dočekali pozdravljajući ga na hrvatskom jeziku u katedrali sv. Stošije.

O okolnostima tog posjeta i prilikama u 12. stoljeću govorili su akademik Franjo Švanjek, ugledni crkveni povjesničar, zatim akademik Nikica Kolumbić, sveučilišni profesor u Zadru, i zadarski povjesničar dr. Mladen Ančić.

Ančić je rekao da pape u 12. st. nisu odlazili u pastirske pohode kao danas, a ako su putovali, na to su ih prisiljavale izvanredne političke okolnosti. Papa Aleksandar III. bio je na proputovanju u Veneciju gdje se trebao sastati s njemačkim kraljem Fridrihom i pregovarati o prvenstvu svjetovne ili duhovne vlasti. U Zadar se sklonio zbog nevremena i zadržao četiri dana, kazao je dr. Ančić.

Tada je u Zadru u zapletenim političkim okolnostima gradsko vodstvo bilo na strani mletačkog dužda, a narod većinom uz ugarsko-hrvatsko kraljevstvo. Istodobno je Bizant proširio svoje granice i utjecaj nadomak Zadra.

Poznavanje tih okolnosti, istaknuo je Ančić, utjecale su na papu Aleksandra III. pa je poslije slao u Zadar svoje izaslanike i imenovao nasljednika umrloga zadarskog nadbiskupa.

Pročitajte više