Kolumbija kaže da je u svom zračnom prostoru vidjela objekt sličan balonu

Foto: Profimedia

DOK su napetosti između Washingtona i Pekinga visoke zbog rušenja letjelice za koju američki dužnosnici kažu da je špijunski balon, Kolumbija je objavila da je primijetila sličan objekt u svojem zračnom prostoru. Ujutro 3. veljače nacionalni sustav protuzračne obrane otkrio je objekt na visini oko 17.000 metara koji je ušao u državni zračni prostor u sjevernom sektoru, priopćile su kolumbijske zračne snage u subotu navečer.

Objekt se kretao prosječnom brzinom od oko 46 kilometara na sat pokazujući "slične karakteristike kao balon". Kolumbijske zračne snage pratile su objekt svojim obrambenim sustavom dok nije napustio njihov zračni prostor.

"Nije predstavljao prijetnju nacionalnoj sigurnosti ni obrani, a ni zračnoj sigurnosti"

Nije predstavljao "prijetnju nacionalnoj sigurnosti ni obrani, a ni zračnoj sigurnosti", priopćile su zračne snage te dodale da sada surađuju s drugim zemljama kako bi otkrile podrijetlo objekta. Američka vojska u subotu je nad obalom Južne Karoline srušila letjelicu za koju kažu da je kineski špijunski balon. 

Peking tvrdi da je riječ o civilnom istraživačkom balonu koji je skrenuo s rute. U petak je glasnogovornik američkog ministarstva obrane Par Ryder rekao da je drugi balon primijećen nad Latinskom Amerikom, no nije dao druge detalje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više