Kolumbijski predsjednik pozvao na brži mirovni proces s FARC-om, priznao da je bilo grešaka

Foto: FAH

KOLUMBIJSKI predsjednik Juan Manuel Santos pozvao je u petak, na prvu godišnjicu povijesnog mirovnog sporazuma, Kongres da ubrza mirovni proces između vlade i bivšeg gerilskog pokreta FARC.

Govoreći u kazalištu u Bogoti gdje je sporazum potpisan 24. studenog 2016., Santos je zatražio od Kongresa da ubrzo ustanovi poseban sud koji će suditi pripadnicima bivšeg ljevičarskog pokreta i drugima uključenim u 52-godišnji sukob.

"Tražim od Kongresa da završi proceduru što je prije moguće, kako bi suci mogli već početi raditi. Nema vremena za gubljenje", rekao je Santos u nazočnosti čelnika FARC-a Rodriga Londona.

Bilo je "kašnjenja, teškoća i grešaka"

Poznat kao Revolucionarne oružane snage Kolumbije, FARC se pretvorio u političku stranku Zajednička alternativna revolucionarna snaga zadržavši akronim FARC.

U sukobu u kojem je ubijeno 260.000 ljudi, a oko šest milijuna raseljeno, bilo je uključeno nekoliko ljevičarskih gerilskih pokreta i desničarskih paravojnih skupina.

FARC je optužio vladu da nije štitila desetke njegovih bivših boraca i članove njihovih obitelji koji su ubijeni od sklapanja sporazuma.

FARC također ima osjećaj da će s obzirom na to kako Kongres uspostavlja sud, nazvan Poseban sud za mir (JEP), on ciljati bivše gerilce prije nego dužnosnike i druge koji su također imali ulogu u sukobu.

Santos, koji je 2016. dobio Nobelovu nagradu za mir, priznao je da je bilo "kašnjenja, teškoća i grešaka" u provedbi mirovnog sporazuma, no dodao da je ukupan rezultat pozitivan.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Kolumbiju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Kolumbija.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više