Komak: Kad sam odbio Todoriću isporučiti pivo jer nije plaćao, rekli su mi da radim samoubojstvo

Foto: Krunoslav Petric/PIXSELL, Index

VLASNIK Osječke pivovare Ivan Komak prije sedam godina izazvao je snažne reakcije kada je javno objavio kako je njegova tvrtka obustavila isporuku piva Konzumu zbog toga što nije na vrijeme plaćao isporučenu robu, piše Glas Slavonije. Komak je o tome javno progovorio.

"Smatrao sam da je takav potez sasvim normalan. Ugovoreni rok plaćanja bio je 60 dana, a Konzum je rok probio i do 180 dana. Takvi rokovi plaćanja otežavali su nam likvidnost. Tada su mi ljudi govorili da sam javnom objavom tog poteza počinio “samoubojstvo”. I do danas smo zbog toga s Konzumom otežano radili, uvjerio sam se da je Ivica Todorić to zapamtio kao neku osobnu uvredu.

Bio sam u pravu. I onda sam govorio ono što i danas kažem - za tolika dugovanja dobavljačima nije kriv samo Todorić ili Agrokor, nego i sve protekle vlade. Premijeri i mnogi ministri umjesto da riješe to pitanje na pravi način, Todoriću su povlađivali na razne načine, “držali su mu ljestve”", kazao je Komak.

Usto, Komak navodi kako je Porezna uprava na stup srama stavljala dužnike koji su imali dug od pet tisuća kuna, dok je u slučaju Agrokorovih dugova to bilo nezamislivo.

Komak ističe kako se Osječko pivo nedugo nakon obustave isporuke vratilo u trgovine Konzuma i Velpra, ali ne u cijeloj zemlji. U ovom trenutku, kaže, njihova su potraživanja od Agrokorovih tvrtki oko šest milijuna kuna. Za Pivovaru je to problem. Komak podsjeća da se država za pola tog iznosa već naplatila, pojašnjavajući kako nakon što proizvede pivo, u roku od mjesec dana Pivovara je dužna platiti PDV i trošarinu na pivo. Rokovi plaćanja Konzuma Pivovari u posljednje vrijeme su godinu dana.

Situacija je bila neodrživa

"Za pivo koje isporučimo Konzumu mi platimo PDV i trošarinu, Konzum ga proda za najviše 20 dana, a nama novac prebaci nakon godinu dana. To znači da smo mi dobavljači beskamatno kreditirali Konzum.

Ovo je trebalo “puknuti”, jer se na takav način nije moglo više poslovati. Istina se mora izreći i nadam se da će se od sada mnogo toga mijenjati", naglašava Komak dodajući kako će i dalje isporučivati pivo Konzumu i Velpru.

Na svom primjeru Komak je zapravo pokazao kako si proizvođač poput Osječke pivovare ne može dopustiti luksuz da ne posluje s Konzumom.

"Moram naglasiti kako smo imali golem gubitak od čak 21 milijun kuna prije tri godine, kada je u stečaju završio Biljemerkant i nekoliko distributera. Tada je najgore bilo što smo u roku od devet dana morali platiti devet milijuna kuna, jer smo bili jamac Biljemerkantovih kredita", ispričao je Komak.

Pročitajte više