Komemoracija u spomen na akademika Petra Guberinu

U povodu smrti velikoga znanstvenika i barda hrvatske filologije, akademika Petra Guberine, utemeljitelja verbotonalnog sustava (VTS), danas je Poliklinici SUVAG održan komemorativni skup kojemu su, uz članove obitelji, nazočni bili i djelatnici SUVAGa, Guberinini prijatelji i suradnici te mnogi stručnjaci iz zemlje i svijeta.

Opraštajući se od istaknutog svjetskog stručnjaka, ravnateljica SUVAG-a Marija Paškvalin istaknula je kako je Guberina utemeljenjem verbotonalne metode pomogao brojnim gluhonijemim osobama te da se ta njegova metoda danas koristi u 60 zemalja svijeta.

Paškvalin je podsjetila da je Guberina 1954. osnovao Institut za fonetiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 1961. polikliniku SUVAG i svojim istraživanjima lingvistike govora doveo do revolucionarnog obrata u nastavi živih jezika, a posebno u pristupu patologiji sluha i govora (verbotonalna metoda).

Zahvaljujući toj metodi Guberina je velikom broju osoba oštećenog sluha i govora pomogao da progovore i da čuju, omogućivši im normalnu komunikaciju i dostojanstven život, istaknula je Paškvalin.

Od akademika Guberine oprostili su se i njegov dugogodišnji suradnik umirovljeni otorinolaringolog Mihovil Pansini, voditeljica službe za znanstvena istraživanja Darinka Dabić Munk, voditeljica predškolskog odgoja u SUVAG-u Zdenka Gavrilović te Guberinini suradnici iz inozemstva.

Na komemoraciji su pročitani i brzojavi u povodu smrti Petra Guberine te su navedena međunarodna i domaća odličja koja je Guberina dobio u proteklih pola stoljeća za svoje veliko djelo.

Akademik Petar Guberina rođen je 22. svibnja 1913. u Šibeniku, umro je u Zagrebu 22. siječnja, a pokopan je poslijepodne na zagrebačkom Mirogoju.

(Hina) xta ymc

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.