Komentar Drage Pilsela: Čovjek za sve sisteme

NE TREBA se čuditi šefu Informativnog programa HTV-a Vladimiru Rončeviću, odnosno njegovoj cenzorskoj naravi i poltronstvu, već novinarkama i novinarima HTV-a s obzirom da im nije mogla biti novost o kakvom je novinaru riječ kada su o njemu razmišljali hoće li ga ili ne za gazdu, a dobio je ni manje ni više nego 91-postotnu podršku svojih kolegica i kolega.

"HTV je medij, a ne oporbena stranka i ne treba raditi priloge u ime i za račun oporbe. Oporba treba raditi svoj posao, a mediji svoj", poručuje Rončević onima koji ga kritiziraju zbog toga što je eliminirao prilog koji je trebao pokazati kameleonsku sposobnost HDZ-ovih perjanica kada je o suradnji s Haaškim sudom riječ.

Pored ove neinteligentne opaske dodao je zaista blesavu i, sa stajališta profesije kojom se bavi, neodrživu tezu da "kopanje po stvarima izrečenim prije tri, četiri godine ne vodi ničemu", čime je negirao jednu od glavnih premisa istraživačkog odnosno analitičkog novinarstva: svaka informacija ili zaključak mora biti plod iskrenog traganja za istinom i rezultat istinitog redoslijeda događaja.

Vladimir Rončević, "čovjek za sva vremena i sve sisteme", kako ga opisuju novinski kuloari, bivši glavni urednik propaloga HDZ-ova Primorsko-goranskog dnevnika i novinar Kutline Slobodne Dalmacije, ponovno je čovjek od povjerenja nove vlasti, čije će interese - u skladu s namjerom da do idućih lokalnih izbora zavlada televizijom - zastupati kao glavni urednik Informativnog programa HTV-a. To je sva mudrost ali i jalovost slučaja Rončević.

Franjo Tuđman je 1995. pokrenuo kampanju kako bi srušio SDP na gradskim izborima u Rijeci. Angažirao je svog riječkog igrača Hrvoja Šarinića koji je počeo pripremati teren za HDZ-ov trijumf. Tako je 1996., kao protuteža Novom listu, po narudžbi vrha države formiran dnevni list pod nazivom Primorsko-goranski dnevnik, na čije je čelo kao glavni urednik postavljen upravo Rončević.

Te su novine trajale samo jedno ljeto. Rončević je pokazao da zna služiti političkim gazdama i da uopće ne mari za ugled u profesiji. Dnevnik je propao, HDZ nije uspio doći na vlast u Rijeci, Tuđman se počeo odricati Šarinića, a Rončević se po treći put vratio u riječki studio HTV-a.
S dolaskom koalicije na vlast, 2000. godine, Rončević se priklonio pobjedničkoj strani. Tada je uz pomoć ljudi iz gradske uprave, koje je do tada napadao, postao šef Hrvatskog radija Rijeka.

Rončević se u međuvremenu zbližio i s gradskom upravom, pa je postao glasnogovornik riječke kandidature za organizaciju Mediteranskih igara koje Rijeka nije dobila.

Nakon pobjede HDZ-a na državnoj razini Rončević je ponovno promijenio stranu i postao čovjek od povjerenja nove vlasti, čije će interese zastupati s pozicije glavnog urednika Informativnog programa državne televizije.

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju je pojasnio kako će raditi: rekao je da će, malo po malo ojačati neovisnost Informativnog programa. Pojasnio je da se neovisnost može sačuvati isključivo potpunom profesionalizacijom i potpunim poštovanjem novinarskog zanata. Treba raditi po kriterijima struke, pa će se izbjeći mnogi nesporazumi i utjecaj politike, rekao je.

To su riječi, a djela govore da ništa ne čini niti će učiniti da bi oneraspoložio Sanadera, Šeksa i druge. Servisiranje HDZ-ove kampanje za izbacivanje Mesića sa Pantovčaka će biti poseban zadatak. Kamere će u stopu pratiti HDZ-ove junake i njihove satelite kao što su se pojavile u Budimpešti na Sanaderovom gostovanju na sastanku Europsku pučke stranke ili u Haagu, na iznenadnom radnom sastanku Žužula, Ožboltice i ekipe sa predsjednikom Suda i sa glavnom tužiteljicom.

Na pitanje: "Postoji li uopće opasnost da se HTV vrati poltronskom novinarstvu" Vladimir Rončević je rekao da misli kako ta bojazan ne postoji i da nema povratka na staro. I u pravu je, jer HTV iz tog starog vremena, zapravo nikad do kraja nije iskoračila. Ona je nastavila skakutati na mjestu. Ne možeš se vratiti onamo odakle nisi ni otišao.

A što se Rončevića tiče, pored priznanja da je postojalo nešto staro (čitaj: trulo, neprofesionalno, poltronsko) u što se HTV, kao, neće vratiti, ima se potruditi da dokaže da nije ono što je do sada pokazao da je - prema Bratoljubu Klaiću - molit ću lijepo: ništarija, kukavica, strašljivac, ulizica, laskavac, puzavac, gmizavac (pred jačim), beskičmenjak, podrepaš, čankoliz, ulažica, ulagivač, udvorica, čorbolok, pripuz. Oh, da, i netko tko je za to dobro plaćen zahvaljujući želji kolegica i kolega.

Eh, pa, sad, ako ovi nisu poltroni onda oprez gospodine Galiću: lako što poslujete u plusu, jer na HTV-u radi banda koja djeluje saboterski. Kako to da se objavljuje tri dana stara vijest kao ekskluzivna (Republika Hrvatska izgubila suđenje zbog čina terorizma: ubojstva Srbina iz Slatine 1992.)? Eno, obnavlja se vukovarski vodo-toranj. Zamislite da se još objavi na HTV-u još uvijek neobjavljena vijest da je Vukovar pao u neprijateljske ruke. Tko će tada vjerovati u nešto drugo osim da je Rončević došao pomagati konkurenciji? A, jadniče, on zaista iskreno želi pomagati HDZ-u!

Drago Pilsel

Pročitajte više