Komentar Drage Pilsela: Kustićev ustašluk

DUGOGODIŠNJI glavni urednik, komentator i kolumnist Glasa Koncila koji se od tog tjednika oprostio ispisavši jednu od najsramotnijih i skandaloznih stranica hrvatskog novinarstva, ona koja je stala veličati okrutna ubojstava srpskih civila nakon Oluje, jer je autor znao da to čine hrvatski vojnici i policajci iako je ta nedjela nazvao neviđenom humanosti ratovanja (?!), za razliku od Sanadera, ipak ima petlje priznati da je Tuđman zaista želio uništiti Bosnu i Hercegovinu.

Onom istom revnošću kojom je Kustić zločine nakon Oluje namjerno zatajio a onda sistematski stao relativizirati, propovjednik Jutarnjeg lista pokušava braniti Tuđmanovo razbijanje susjedne države i tvrdi da BiH nema pravo opstati.

Rječnikom ustaša i nacista, don Živko Kustić se pita: zar su granice Bosne i Hercegovine prirodne i povijesno i etnički opravdane? Da, dobro ste pročitali, taj se (grko)katolički svećenik zalaže za ponovno vrednovanje rasističke teorije krvi i tla.

Zaboravljajući da je Republika Hrvatska, za njega samoga i za mnoge druge grlate branitelje onoga što nazivaju dostojanstvom Domovinskog rata, sveta i nedodirljiva, Kustić sam sebi skače u usta (što mu s obzirom na bolest i godine ne treba odviše zamjeriti) pa se pita: zašto se ne bi moglo raspravljati o promjeni granica BiH? Pa dodaje: zar su te granice postale nedodirljiva svetinja?

Ovo mu se, pak, odista jako treba zamjeriti jer tim riječima tjera tamošnju Katoličku crkvu da, odluči li ignorirati tezu da joj je najpametnije zagovarati pripojenje tzv. hrvatskih dijelova BiH Hrvatskoj, bude smatrana zločinačkom organizacijom, a prešuti li Kustićev perverzan izazov, bude optužena da ne zagovara prava hrvatskog naroda i katoličkih vjernika na području BiH. Jer Kustić je zločest ali i lukav, pa dodaje da bi biskupi BiH i sami mogli završiti u Haagu nastave li brundati zbog navodne neravnopravnosti Hrvata.

Stvarajući opasnu paralelu između bh-biskupa i Franje Tuđmana, Kustić se pita trebaju li se oni zastidjeti i zašutjeti. Ne trebaju, kaže. Baš kao ni pokojni Tuđman koji, smatra don Živko, imao je legitimno pravo pokušati obnoviti Banovinu Hrvatsku.

Međutim, Kustić nije toliko pametan koliko si umišlja da jest, jer je napisao da je Tuđmanov pokušaj krojenja BiH učinjen u okvirima suvremene međunarodne zakonitosti, što je laž i težak grijeh, jer je Tuđman krenuo razbijati Bosnu i Hercegovinu protjerivanjem civila, etničkim čišćenjem Bošnjaka, otvaranjem koncentracijskih logora za njih, spaljivanjem sela, uništavanjem islamskih kulturnih bogomolja i drugih kulturnih dobara, ukratko, iako u puno manjoj mjeri, baš onako kako je činio Milošević sa svoje strane.

Kustićevi ustašluci nisu novost u Jutarnjem listu. Ali su ovoga puta njegov bezobrazluk i nehumanost neizmjerni. On kaže da je predsjednik Tuđman smatrao da bi bilo prirodnije i politički mudrije da se Hrvatska obnovi barem u granicama Banovine (a riječ barem je ključni pojam jer govori o frustraciji što se nije išlo na obnovu Pavelićeve NDH).

Bezobrazan je, tvrdim, jer je Hrvatska utemeljena puno prije nego što je Tuđman odlučio dogovoriti s Miloševićem rastakanje BiH. Kustić je i nehuman jer proglašava Hrvate Srednje Bosne i sve one druge koje se ne bi našli na teritoriju željene Mačekove Banovine - manjevrijednima, a sve one izmasakrirane Bošnjake, sjetimo se samo genocida oko Srebrenice, nevažne i suvisle budale.

Sotonske ideje don Živka Kustića mogu zadovoljiti tek Carlu del Ponte. Vjerujem da se ne prestaje čuditi koliko su ti neki Hrvati glupi kada joj toliko olakšavaju posao.

Drago Pilsel

Pročitajte više