Komentar Drage Pilsela: Trula hrvatska vojska

IAKO je ministar obrane Berislav Rončević, osvrčući se na napise u medijima o navodnom spolnom zlostavljanju ročnika u splitskoj Ratnoj luci Lora, godine 2000., rekao da se taj slučaj (kad je ministar obrane bio Jozo Radoš) "izvlači iz naftalina i pokušava se stvarati afera", čime je želio relativizirati napise o seksualnim skandalima koji, ne po prvi puta, potresaju MORH, potresno svjedočanstvo bivše djelatnice HV-a šamar je Rončeviću i svima onima koji žele minimalizirati zločine ili ih po starom hrvatskom običaju - zataškati.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske, Gordana Lukač Koritnik, reagirala je u povodu napisa o navodnom spolnom zlostavljanju i torturi ročnika u ratnoj luci Lora, godine 2000., naglasivši da bi "unutar Hrvatske vojske pod nadležnošću Ministarstva obrane RH trebalo čim prije provesti djelotvornu istragu".

"U povodu sumnje u postojanje slučajeva spolnog zlostavljanja i torture ročnika u ratnoj luci Lora u Splitu, koji su se dogodili 2000. g., a po nekim informacijama postoji sumnja da su se takva zlostavljanja i nastavila, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova želi upozoriti na mogućnost postojanja teškog kršenja temeljnih ljudskih prava i sloboda, ustavnih načela i zakona Republike Hrvatske, te međunarodnih konvencija, a da ta kršenja nisu na vrijeme istražena i sankcionirana", ističe se u priopćenju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Također dodaje da bi shodno rezultatima istrage trebalo primijeniti mjere u skladu sa zakonom i o tome izvijestiti javnost.

Podsjetimo se temeljnog u ovoj priči: Svako spolno zlostavljanje je kršenje temeljnog ljudskog prava na vlastitu spolnost, samoodređenje, dostojanstvo i integritet osobe, privatnost i intimu, i kao takvo jedan od najtežih oblika kršenja temeljnih ljudskih prava i kazneno djelo protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa koje je sustavno sankcionirano Kaznenim zakonom.

Iz MORH-a su o tom slučaju najavili službeno očitovanje, ali ostaje dojam da je ministar Rončević slučaj želio učiniti manje važnim. Sudjelujući u emisiji "Otvoreno" Hrvatske televizije, ministar Rončević istaknuo je kako je - kada su u medijima počeli napisi o navodnom zlostavljanju - "od Vojno sigurnosne agencije zatražio, izvješće o tom predmetu".

Podsjetio je da su o tom slučaju (navodnog zlostavljanja) službene zabilješke napravili časnici kriminalističke vojne policije još 2000. g.

"Nije točno da je slučaj zataškavan. Rađena je operativna obrada i djelatnici su radili obavijesne razgovore s 14 osoba, mahom ročnih vojnika u Lori. Niti jedan nije potvrdio da bi doživio seksualno uznemiravanje ili zlostavljanje ili silovanje", naglasio je ministar Rončević.

Napomenuo je da su ročnici u svojim iskazima govorili kako su već po dolasku na odsluženje vojnog roka u Loru čuli priče o časniku HV-a koji ima homoseksualne sklonosti. "Međutim, niti jedan ne govori da je doživio bilo što neugodno", dodao je.

"Jedan ročni vojnik govori o određenim radnjama koje se mogu karakterizirati kao seksualno uznemiravanje, ali govori da ne želi poduzimati nikakve prijave i da se od toga stvara slučaj", kazao je ministar Rončević, podsjećajući na izvješće rađeno 2000. g. Ništa dostojnije se nije ponašao ni bivši ministar obrane Jozo Radoš o komu i nemam neko osobito mišljenje jer je svojedobno odbio pozabaviti se ratnim zločinom čiji sam bio svjedok praveći se da ga to uopće ne zanima.

Bivši ministar obrane Radoš je rekao kako se ne bi moglo dogoditi "tako krupno zlodjelo kao silovanje ročnika, a da to ministar ne zna. Poslije se pokazalo da se radilo o neprimjerenom djelu, ali blage kvalifikacije. I onda je bila istraga", kazao je Radoš.

Sada pak saznajemo za potresno svjedočanstvo bivše djelatnice i valja, još jednom, pročitati što joj se dogodilo a ispričala je novinarima "Slobodne Dalmacije" i drugima.


Nesretna bivša djelatnica MORH-a, čiji su osobni podaci poznati novinarima, ispričala je šokantnu priču o višegodišnjem seksualnom zlostavljanju. Ta supruga i majka poslala je nekoliko stotina, da, nekoliko stotina (!) pritužbi na adrese svih nadležnih institucija, od MORH-a pa sve do Ureda predsjednika, ali zlostavljači su prošli bez ikakvih posljedica, neki od njih još uvijek su na visokim pozicijama u MORH-u.
Rončević i Radoš, naravno, kukavički šute štiteći svoje osobe u skandaloznom načinu, sada je već potpuno jasno, obavljanja službe.

"Osim što su mene seksualno zlostavljali, znam da je jedan časnik u mojoj vojarni zlostavljao i jednog ročnika. Puno se pričalo i o drugim seksualnim zlostavljanjima mladih vojnika. Nisam vidjela, ali se pričalo. Svi su o tome sve znali, a nitko ništa službeno nije znao! Što se mene osobno tiče, dirali su mi grudi i stražnjicu, a poslije sam bila prisiljena i na seks. Jedan je i masturbirao ispred mene. Tražili su da legnem s njima, a kada sam to prijavila nadređenim osobama, oni su mi se rugali" - kazala je novinarima, dodavši kako se radilo o njezinim kolegama i nadređenima.

Novinarima je pokazala i velik broj povratnica i potvrda o zaprimljenim pritužbama, u kojima je detaljno opisala što joj se događalo na radnom mjestu.

"Na poslu je jako ljut na mene. Hvata me za stražnjicu govoreći mi: Ti si raspuštenica i tebe treba dobro prčiti. Nu ti cice, nu ti guzice. Nu, ali su žilave moje ruke, a da znaš koliku žilu u gaćama imam za tebe. Zatim stavlja ruku i džep i nastavlja: Aj pogodi što sada dodirivam i trljam. Ajme al mu je glava ka u mačka... Oćeš mi dat da te isprčim. Meni se stalno diže na te... Dokle ću biti uzdignute kite, ka i ovan kad iđe mrkat. Jaja su mi se otegla ka u ovna. Znaš li ti koje su ovo muke? Čim te vidim moj poskok odmah skače. Ajme ko će ovo izdržati. Di ću ga istresti. Uteče mi sve u gaće, moram ga mlatnit gore iza zida" - stoji u jednom od pisama koje je uputila nadležnima.

Bivša je djelatnica MORH-a izjavila da ju je u periodu od tri godine, što verbalno a što fizički, seksualno zlostavljalo više od deset djelatnih vojnih osoba, da bi na kraju bila prisiljena na snošaj s jednim od časnika.

Priče o seksualnim zlostavljanjima o vojsci, koje su krenule slijedom dojave o silovanju ročnika u splitskoj vojarni Lora, potvrdio je i bivši zapovjednik zadarske Vojne policije, Mario Barišić.

"Neki koji su tijekom rata, a i poslije njega silovali ročnike, pa čak i druge muškarce koji su bili djelatne vojne osobe, i dan-danas nalaze se u vojsci i nije mi nimalo čudno da se ovo događa s ročnicima u Lori. Danas, za razliku od onih vremena, nema neprijatelja, pa se seksualno zlostavljanje vrši nad našim mladim ročnicima, koji su najnezaštićeniji. Štoviše, mogu potvrditi riječi Tonća Majića, o postojanju kasete koja je snimljena u Zadru, a na kojoj su zabilježeni časnici koji se iživljavaju nad ročnicima. Jako je dobro poznat njezin sadržaj, ne samo meni nego i drugim osobama" - kazao je Barišić.

"Slobodna Dalmacija" u posjedu je dokumenta u kojem jedan od ročnika optužuje djelatnu vojnu osobu za seksualno zlostavljanje.

"Odmah me prvu večer skinuo do gola i pipao me po svim mjestima tražeći ubode igle. Pipao me između nogu, uzimao mi je spolni organ... Počeo me grliti, ljubiti" - stoji u tom dokumentu.
Ali stvari sežu i dobrano unatrag. U doba rata i u doba ratnih zločina u Lori i u zatvoru Kuline u Šibeniku.

Novinari su vidjeli i dokumente iz 1992. godine, u kojima 72. bojna Vojne policije piše o seksualnom zlostavljanju ratnih zarobljenika, pozivajući se na izjavu jednog od njih.
"U proteklih nekoliko dana u kasnijim noćnim satima, kada ja nisam bio nazočan u pritvoru dolazio je gospodin N.N. sa još nekolicinom vojnih policajaca te je u par navrata natjerao njega (Djuričić Milorada) i ratnog zarobljenika Skočić Rajka da se skinu goli i vode ljubav, tj. da izvode bludne radnje pred ostalim ratnim zarobljenicima. Nadalje, Djuričić izjavljuje da je u jednom momentu od gosp. N.N. zatražio pištolj da se ubije, jer po njegovom kazivanju, to nije mogao više izdržati, na što mu je gosp. N.N. dao pištolj, s tim što je prethodno izvadio okvir iz pištolja uz riječi da ne zna ima li metak u cijevi. Djuričić je uzeo pištolj od gospodina N.N. i stavio ga u usta te pritisnuo okidač. U pištolju nije bilo metka te je okinuo na prazno" - piše u dotičnom dokumentu Vojne policije, dok jedan drugi dokument iz 1993. govoru o mučenju i silovanju civilne osobe Marije Klisurić, koja je bila pritvorenica u zatvoru Kuline.
Sramotno govoreći kako inače rade, ministri su izjavili kako je rađena i "kompletna procedura" te da su "kriminalistički djelatnici vojne policije ocijenili da nema elemenata da bi se podizala kaznena prijava po službenoj dužnosti".

Lažu! Zataškavaju zločine! Postaju suučesnici! Postavljaju se u pozi u kojoj ih hrvatski istinski bojovnici moraju šutnuti dupe da izlete zauvijek iz političkog i javnog života Hrvatske!

Rončević je napomenuo da "časnici-istražitelji" (ta marva hercegovačkih  i gorštačkih silejdžija i dalmatinske zagore, op. D.P.) imaju razloga sumnjati u vjerodostojnost iskaza narednika Bačića, jer je ročni vojnik dva puta - pred istražiteljima vojne policije i MUP-a - u iskazu rekao kako "ga je narednik Bačić zvao i sugerirao da kaže kako ga je časnik (homoseksualnih sklonosti) dirao po intimnim dijelovima tijela".

Tonči Majić, iz Dalmatinskog komiteta za ljudska prava, koji je također sudjelovao u emisiji, izjavio je da postoji kazeta na kojoj su navodno snimljena uznemiravanja.

Budući da je Majić ustvrdio da se zadnjih dana javilo nekoliko roditelja koji su bili zabrinuti za svoje sinove koji su ročnici u Lori, ministar obrane Rončević pozvao je sve roditelje i mlade ročnike da koriste mogućnost otvorenog telefona u MORH-u.

Evo kako će to ispasti: "Halo?" ..."Da, ovdje plavi telefon MORH-a. Izvolite!"... "Želio bih prijaviti jedan slučaj seksualnog zlostavljanja..." ... "Oprostite gospođo, kao što znate, pederima nije mjesto u HV-u" ... "Ali..." ... "Doviđenja i hvala na vašem pozivu".

No, mene jedno zaista zanima, hoće li Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, Stjepan Mesić, nakon toliko svjedočanstava, ući u priču i demaskirati Rončeviće, Radoše, Laušiće i slične, ili će žrtve još ispasti krive što su otvorile svoje silovane gubice i rekli istinu o truloj Hrvatskoj vojsci?!

Drago Pilsel

Pročitajte više