Komentar Jovana Dragišića: U znaku Jarnjaka

NEDJELJOM poslije ručka možete spavati ili gledati Ivana Jarnjaka i u biti vam dođe na isto. Niti ste pametniji, niti ste išta saznali, niti se ičeg sjećate. Jarnjak je, gostujući u emisiji "Nedjeljom u 2", potvrdio da nitko ne zna izbjeći odgovore kao stari HDZ-ovci.

Bez obzira na to pitate li ga što misli o Ljubi Jurčiću kao SDP-ovom kandidatu za premijera, o svojoj ulozi za vrijeme "Oluje", ili o načinu financiranja HDZ-a, Jarnjak uvijek uspije složiti dugačke, komplicirane rečenice kojima ode s onu stranu Račanovog "Odlučno možda".

Iako, zanimljivo je vidjeti HDZ-ovce kako u novo doba hrvatske politike moraju braniti upravo one dijelove te politike protiv kojih su dok su bili oporba rogoborili i time došli na vlast. Jarnjak koji govori o prednostima NATO saveza i objašnjava Stankoviću kako ni HRT ne radi dovoljno na potpunom i adekvatnom predstavljanju svih činjenica o NATO-u (tj., koji ne vrši pronatoovsku propagandu, kad je već počeo s EU propagandom) dođe kao nekakva kontradikcija naspram starog, tvrdokornog HDZ-a koji nam nije htio dopustiti da prodamo svoju nezavisnost nekim stranim institucijama. No, kontradikcija i jest temeljni princip funkcioniranja hrvatske politike, pa se svemu tome čovjek može samo nasmijati.

Jer, kako bi inače bilo moguće da ta stranka uopće ima ikakav kredibilitet? HDZ-ovci su stvarno velemajstori u tome da kažu nešto što nikakve veze s logikom nema, ali da to kažu na takav način da se čini kao da je sve dio jedne dobro uhodane, planirane i smišljeno provedene strategije. U stilu Jarnjaka.

I još pri tome ispadnu ozbiljni. Jarnjak dosljedno govori nelogičnosti (kao kad je uvrijeđen što je Luka Rajić odbio ponudu hrvatske vlade da razmisli o tome da Luru proda hrvatskim poduzetnicima, iako mu je HDZ omogućio da tu tvrtku kupi pod, u najmanju ruku, sumnjivim okolnostima), a pri tome nekako to sve uspije izgovoriti tako da se čini logičnim. Nije Jarnjak usamljen u tome. Zapravo cijeli HDZ već 15 godina mijenja strategiju, planove, retoriku i politiku onako kako mu u datom trenutku odgovara, i 15 godina se uspijeva praviti da to sve ima neki viši smisao, popularno zvan Hrvatska.

Vjerojatno bi to bilo čak i smiješno, da nije tako prokleto iritantno.

Tijekom emisije Jarnjak je također najavio kako će u Haagu svjedočiti za obranu generala Mladena Markača, pozvavši braniteljske timove da međusobno surađuju kako bi pobili tezu o zločinačkom pothvatu. Svjedočenje u Haagu dogovorio je, kako kaže, sa samim Markačem, najavivši da će, ako ga se pozove, svjedočiti i u korist generala Ante Gotovine. Također je upozorio i kako se tezama kojima se "Markača pokušava prikazati kao žrtvu, a Ivana Čermaka kao kriminalca" tužiteljstvo koristi kao argumentom protiv optuženika.

Jovan Dragišić
Foto:Mape

>>Ostale komentare Indexovog novinara Jovana Dragišića možete pročitati na njegovom službenom blogu jovandragisic.bloger.hr

Pročitajte više