Komentari o policajki iz slučaja Bećarac su odvratni. Što je ljudima?

Foto: Pixsell/Davor Javorović

OTKAKO je opet aktualizirana tema suđenja Slavoncu zbog uvredljivog bećarca upućenog policajki, komentari na društvenim mrežama su - odvratni.

Naime, velika većina ljudi koji komentiraju ovaj slučaj po društvenim mrežama najvećim dijelom staju na stranu Slavonca i najodvratnijim riječima vrijeđaju policajku zbog koje je "duhoviti" bećar završio na sudu.

Podsjetimo, radi se o incidentu koji se dogodio na manifestaciji Ljeto valpovačko prije gotovo tri i pol godine. Slavonac Branimir Čolaković, član HKUD-a Valpovo, optužen je da je na Ljetu valpovačkom 2015. godine bećarcem omalovažavao i diskriminirao policijsku službenicu.

Konkretno, problematičan je bio stih upućen policajki: "Mala moja, ti u plavoj bluzi, dođi bliže pa mi se naguzi".

Prije tri godine Čolaković je oslobođen optužbi, ali suđenje se ovih dana ponavlja jer je na sudu prihvaćena žalba Policijske uprave osječko-baranjske, odnosno Policijske postaje Belišće na oslobađajuću presudu zbog "pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja".

Burne reakcije po društvenim mrežama

Ovaj slučaj izazvao je burne reakcije na društvenim mrežama. Mnogi smatraju da su bećarci zabavni i duhoviti, dok drugi ističu da se radi o očitom primjeru vrijeđanja službene osobe. I zaista, da je sporni stih Slavonac izrekao policajki, umjesto da ga je otpjevao, gotovo da nema nikakve sumnje da bi bio osuđen za vrijeđanje službene osobe.

Ima, naravno, i onih koji smatraju da je dotični bećarac krajnje neduhovit, ali da je to ujedno i njegov jedini krimen. Naime, suđenje ljudima zbog pjesama se u državama koje drže do slobode govora i izražavanja smatra, blago rečeno, neprimjerenim.

No ispod članaka o toj temi, ali i po društvenim mrežama, izuzetno su brojni komentari u kojima se na najgrublji način vrijeđa policajku iz "slučaja bećarac".

Primjera radi, stanoviti Mario Majhan je na Indexovu Facebooku napisao: "Nedojebana koza željna publiciteta, ono kad si tolko zatucan da ne znaš kaj je zajebancija, pa da si 16x policajka kakve veze ima". Za ovaj komentar dobio je nevjerojatnih 719 lajkova. No takvih komentara ima jako puno, a da stvar bude još bizarnija, neki krajnje uvredljivi komentari dolaze i od - žena.

Što ljude potiče na takvu mržnju prema policajki?

Tim povodom popričali smo s Nevom Tolle iz Autonomne ženske kuće Zagreb.

"Ovakvi komentari su strašni, seksistički i apsolutno utuživi u kontekstu Zakona o diskriminaciji, Zakona o ravnopravnosti i apsolutno su neprihvatljivi. Još je strašnija činjenica da jedan takav komentar dobije više od 700 lajkova. Pa gdje mi to živimo?" zapitala se Tolle u razgovoru za Index.

"Da sam ja policajka kojoj ovom prilikom izražavam podršku, tražila bih od policije da po službenoj dužnosti zatraže informacije o računalima s kojih su poslani ti komentari, da se utvrde njihove IP adrese i lupila bih im tužbu za diskriminaciju i to bez ikakvog žaljenja, ali i tužbu za nanošenje štete časti i ugledu, pa i za duševne boli", rekla nam je Tolle.

"Masovnost ovakvih komentara vrlo jasno pokazuje koliko je mizoginija (mržnja prema ženama, op.a.) raširena u hrvatskom društvu. Dovoljno je zamisliti što bi bilo da je situacija obrnuta, da se radilo o policajcu kojeg je netko izvrijeđao. Tada sigurno komentari ne bi bili ovakvi", zaključila je Tolle.

Pročitajte više