Komisija za granice: schengenski sustav neće otežati prelazak granica

Čelnici hrvatske Komisije za granice ocijenili su danas da Schengenski granični sustav hrvatskim građanima neće otežati prelazak granica sa susjednim državama, jer je Hrvatska već djelomično u tom režimu.

´U trenutku ulaska Mađarske i Slovenije u Shengenski režim za nas neće biti bitnih promjena, jer će granice funkcionirati po postojećim ugovorima s tim državama´, izjavila je predsjednica Komisije Olga Kresović - Rogulja.

Dodala je da je Hrvatska dio toga režima i po sadašnjoj suradnji s susjedima u dvostrukoj kontroli granice, koja će se nastaviti i nakon uvođenja strožeg graničnog sustava.

Predsjednica Komisije odbacila je navode pojedinih oporbenih političara koji su nedavno potpisani protokol o privremenom režimu za Prevlaku ocijenili štetnim za Hrvatsku.

´Nekim političkim snagama očito smeta smirivanje stanja u Piranskom zaljevu i Protokol o Prevlaci´, rekla je Kresović - Rogulja.

Član Komisije Zlatko Uzelac smatra da je u pozadini tih kritika predizborna kampanja, dodavši, međutim, da se slično događa i u drugim državama, osobito u Sloveniji.

Najviše problema Komisija očekuje u budućim pregovorima o granici sa SRJ, jer se, rekla je Kresović - Rogulja, naše i njihovo viđenje granice bitno razlikuju.

Podsjetila je da je SRJ vjerojatno jedina europska zemlja u kojoj granicu nadzire vojska, a po najavama iz SRJ, Hrvatska će biti zadnji susjed s čije će se granice vojska povući.

Pročitajte više